"Vrem un viitor verde pentru Rosia Montana"

Redactia
"Vrem un viitor verde pentru Rosia Montana". Suntem artisti romani care, aproape in fiecare zi a vietii noastre, ne implicam in actul de creatie. Si la Rosia Montana sunt oameni care doresc sa creeze, sa dea viata aspiratiilor lor. In timpul regimului comunist, acesti oameni n-au avut sansa d...

"Vrem un viitor verde pentru Rosia Montana"

Suntem artisti romani care, aproape in fiecare zi a vietii noastre, ne implicam in actul de creatie. Si la Rosia Montana sunt oameni care doresc sa creeze, sa dea viata aspiratiilor lor. In timpul regimului comunist, acesti oameni n-au avut sansa de a-si alege felul in care ar fi dorit sa traiasca. Astazi insa au aceasta oportunitate si isi pot lua viata in propriile maini. Din pacate, in satul lor a venit compania "Gabriel Resources", al carei proiect nu propune creatia, propune distrugerea. Incearca pe toate caile sa impuna comunitatii locale vointa sa, iar in acest scop cumpara publicitate pe toate canalele de televiziune, dorind sa inabuse orice critica.
Suntem dintre cei ce se aduna in jurul Rosiei Montane, s-o ocroteasca. Refuzam sa tacem si suntem hotarati sa salvam aceasta asezare, a carei vechime depaseste 2000 de ani, impreuna cu bogata sa mostenire culturala. Rosia Montana va trai inca multi ani de aici inainte. Sprijinul pentru aceasta cauza, fie ca vine de la Robert Redford, fie de la Vanessa Redgrave, este important pentru noi toti. El demonstreaza curaj, integritate si solidaritate. Sa ne imaginam ca exact sub sanctuarul de la Stonehenge niste "investitori" ar gasi aur. Ar accepta britanicii distrugerea sa? Credem ca nu. Atunci, cum sa acceptam noi distrugerea Rosiei Montane?
Mihnea Blidaru, Horia-Roman Patapievici, Tania Radu si alti 44 de artisti si scriitori din Cluj-Napoca
(Scrisoare publicata si in ziarul britanic "The Guardian")

Fundatia pentru o Societate Deschisa

"Proiectul dvs. va avea efecte devastatoare asupra mediului"

Domnului John Aston, Vicepresedinte dezvoltare responsabila Rosia Montana Gold Corporation
Bucuresti, 26 iunie 2006
Domnule John Aston,
Am primit invitatia dumneavoastra de a participa la procesul de consultare publica privind proiectul dvs. minier de la Rosia Montana si Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului.
Va informam ca Fundatia pentru o Societate Deschisa s-a exprimat public impotriva proiectului dvs. si vom continua sa facem acest lucru foarte activ, in perioada care va urma.
Motivul este acela ca, spre deosebire de felul in care dvs. incercati sa va promovati proiectul, inclusiv prin spot-urile Tv, noi consideram, alaturi de foarte multe alte Ong-uri din Romania, dar si alaturi de institutii publice de prestigiu din Romania si internationale, ca acest proiect este extrem de nociv din toate punctele de vedere.
Sub aparenta crearii unor locuri de munca - intr-o zona relativ saraca din tara, unde astfel de promisiuni pot sa amageasca persoane in mai putina cunostinta de cauza - in realitate, daca ar fi realizat, proiectul dvs. minier ar avea efecte devastatoare asupra mediului, asupra vestigiilor culturale ale locului, exploatarea miniera fiind doar un business extrem de rentabil pentru corporatia pe care o reprezentati.
Vom folosi toate mijloacele legale si civice pentru a opri realizarea acestui proiect.

Renate Weber, presedinta Fundatia pentru o Societate Deschisa