Mancaruri de sezon

Redactia
Carpaccio de branza

Ingrediente (pentru 2 portii): 300 g branza de capra, 2 frunze mici de salata rosie, 10 masline negre, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet aromat alb, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol uleiul cu otetul, sarea si piperul si se toarna pe fundul farfuriilor reci, pastrandu-se 2 lingurite pentru masline.
Se aseaza maslinele - fara samburi - pe cele doua frunze de salata, spalate si zvantate.
Se taie branza felii subtiri si se aranjeaza in cerc pe farfuriile pregatite. La mijloc se pun frunzele de salata cu maslinele, care se stropesc cu sosul de ulei si otet pus deoparte.

Pui prajit cu orez

Ingrediente (pentru 2 portii): 2 piepti de pui a 150-180 g, 140 g orez cu bobul lung, 2 rosii, 10 felii de dovlecel, 2 morcovi, 2 cepe verzi (doar partea alba), 2 linguri unt, sare, piper macinat, ulei pentru prajit, praf de curry.
Mod de preparare:

Se fierbe orezul si se taie fasii carnea de pui. Se curata morcovii si rosiile de coaja si se taie cubulete. Feliile de dovlecel se taie bucatele, iar ceapa verde - curatata - rondele subtiri.
Se-ncinge cuptorul la 160gr..
Se-ncinge putin ulei intr-o tigaie si se prajesc putin fasiile de piept de pui, dupa care se dau la cuptorul incins si se lasa sa se patrunda 7-8 minute.
Se rumenesc legumele in untul incins, se adauga orezul fiert si se lasa sa se caleasca incet - cu capac - cateva minute. Se gusta orezul de sare si piper si se pune in forma de stea pe farfuriile incinse. Peste el, la mijloc, se aseaza fasiile de carne, una langa alta, si se presara un praf de curry.

Fileuri de cod cu ciuperci

Ingrediente (penru 4 portii): 4 fileuri de cod, 300 g ciuperci, 4 cartofi potriviti, fierti si curatati, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri unt, 1 legatura mica de patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:

Se spala fileurile de cod, se zvanta si se cresteaza din loc in loc pe partea superioara. Se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte.
Ciupercile spalate si curatate se taie in doua sau in patru, in functie de marime, cartofii se taie felii (nu prea subtiri) si patrunjelul se spala, se alege si se toaca marunt.
Se-ncinge cuptorul la 190gr.
Se incinge uleiul de masline si se prajesc la foc iute fileurile de peste, cu partea crestata in jos, dupa care se intorc, se dau la cuptor si se lasa sa se patrunda circa 10 minute.
Se prajesc feliile de cartof pe ambele parti in untul incins, se adauga ciupercile, se sareaza, se pipereaza, se amesteca si se lasa sa se rumeneasca putin, dupa care se presara deasupra patrunjelul tocat, se mai amesteca o data si se servesc, pe farfurii incinse, cu fileurile de cod fierbinti, scoase din cuptor.



Dulciuri

Galuste cu caise

Ingrediente (pentru 4 portii): 8 caise coapte, 250 g cartofi fierti, 250 g branza de vaci, 1 varf de cutit sare, 1 ou, 100 g zahar pudra, 8 lingurite Nutella. Pentru pesmetul prajit: 1 lingura unt, 4 linguri pesmet, 1 lingura zahar tos.
Mod de preparare:

Se curata cartofii de coaja, se dau pe razatoarea mica, se pun intr-un castron si se amesteca cu branza de vaci, oul intreg, zaharul pudra si sarea, pana ce se obtine un aluat moale, care se lasa sa se odihneasca 1/2 de ora.
Se spala caisele, se desfac in doua si dupa ce se scot samburii, se umplu cu Nutella si se imbina din nou cele doua jumatati.
Se-mparte aluatul in 8 parti egale, se apasa fiecare parte cu mainile ude, se aseaza la mijloc cate-o caisa umpluta si se impacheteaza bine in aluat.
Se pune pe foc, intr-o oala, apa cu sare, si cand clocoteste se introduc galustele, se fierb mai intai 10 minute, dupa care se acopera oala cu un capac si se mai lasa sa se patrunda circa 5 minute.
Intr-o tigaie se prajeste pesmetul in untul incins, se adauga zaharul si se lasa sa se rumeneasca.
Se scot galustele din apa, se lasa sa se scurga bine, se tavalesc in pesmetul rumenit, se aseaza pe farfurii incinse si se presara cu zahar pudra. Se pot garnisi - eventual - cu gem de caise sau cu Nutella.