Dar de nunta de la guvern!

N. C. Munteanu
Doua sute de euro. Atat vor primi de la guvern tinerii aflati la prima casatorie. Cu acesti bani guvernul vrea sa incurajeze marile iubiri si marile sperante ale tinerilor. Acesti bani sunt mai degraba simbolici. Pentru ca doua sute de euro nu mai inseamna mare lucru la ora asta. Chiar si verighetele costa de doua ori mai mult.

Cu doua sute de euro abia daca platesti chiria garsonierei confort doi pe care ai inchiriat-o, sa nu iti petreci luna de miere cu sotia si socrii. Si nu doar luna de miere, ci si anii urmatori, timp in care, cu putina insistenta si mult noroc, ar putea lua, unul dintre ei, un credit la banca, sa-si cumpere propria garsoniera. Daca sunt cu adevarat visatori, se pot inscrie la coada pentru o locuinta Anl, case pentru tineri, dar pe care le primesc smecherii. Doar ca, pana le va fi acceptata cererea, ar imbatrani si li s-ar anula dosarul pentru ca au depasit varsta. Sau, daca-l accepta, s-ar putea sa dea banii si sa astepte pana se va clarifica regimul proprietatii. Va trece multa apa pe Dambovita pana ce cumparatorii din cartierul Coanda, de pilda, dar si din alte zone, unde statutul terenurilor este incert, vor avea liniste si vor deveni stapani pe apartamentul cumparat prin Anl. Asta daca nu cumva, din aproape in aproape, conditiile impuse de Banca Nationala prin regulamentele sale tot mai restrictive nu vor interzice accesul la credite si-ti va fi mai usor sa spargi banci, decat sa le convingi sa-ti dea un credit.
Privind lunga lista de cheltuieli a unui cuplu la inceput de drum este evident ca banii dati de guvern pentru a incuraja tinerele familii nu acopera nici macar cheltuielile cu fotograful de la oficiul starii civile. Optimistii v-ar zice ca acestia nu sunt singurii bani pe care-i da guvernul pe tinerii sai. Un an dupa casatorie, daca lucrurile merg bine, tanarul cuplu ar mai putea primi o suta de euro. Cadou pentru nou-nascut. S-ar putea bucura de ei, cu conditia sa nu plateasca spaga doctorilor sau asistentelor care vegheaza nasterea copilului cu ochiul si chiar cu mana in buzunarele parintilor. Spaga pentru o nastere e de doua ori mai mare. Oricum, si daca ar primi suta de euro, acesti bani nu ar ajunge decat pentru scutecele absorbante din prima luna sau pentru vitamine, calmante pentru colici si un cojocel sa suporte mai bine frigul din casa. E drept, nu se stie cum vor fi platiti cei o suta de euro, cu bonuri de masa sau cu bani gheata. N-a primit inca nimeni aceasta prima de paternitate. Deocamdata parintii trebuie sa fie multumiti de alocatia existenta, adica de cei circa 6 euro pe luna dati cu generozitate de stat. Si daca nou-nascutii intrunesc conditiile (imobilitate, malnutritie, boli grave), pot spera si la o cantitate mica de lapte praf. Doar sa faca mamele lor cozile necesare si dupa ce isi vor aduce pruncul in fata unor comisii care sa constate daca sugarul nu este un simulant!
Aceste bacsisuri nu le fac tinerilor viata mai fericita. Multi dintre studentii care au participat recent la un targ de job-uri in constructii, organizat de Institutul de Constructii si o primarie de sector, intentionau sa-si termine facultatea, sa capete un an, doi experienta si, apoi, sa plece dincolo de linia orizontului. Este valabil si pentru doctori, ingineri sau matematicieni. Totii dau vina pe sistemul care incurajeaza carieristi si dinozauri. Intr-o lume dominata de legile si fara-de-legile junglei, de lupta pentru supravietuire a oamenilor pe care foamea sau carierismul i-au transformat in pradatori feroce, tinerii se adapteaza sau pleaca. In multe cazuri, pleaca. Si daca raman, simti ca in sufletul lor au plecat de mult. In ciuda pomenii de 200 de euro cu care guvernul ii incurajeaza sa se casatoreasca, sa ramana si acasa si sa faca si copii!
Asta e, de doua sute cumperi, de doua sute primesti.