Cand soarele ne e prieten

Ilie Tudor
Zeul luminii, un izvor nesecat de sanatate.

Soarele este unul din cele mai puternice medicamente din lume. Este gratuit, disponibil in orice zi senina si nu are reactii adverse, cu conditia sa fie folosit cum se cuvine. Efectele sale cancerigene, diversele boli pe care le produce sau le agraveaza apar doar atunci cand abuzam de soare, nu si atunci cand il folosim corect. Nu incape nici o-ndoiala: lumina si caldura solara sunt doua argumente de exceptie ale unei benefice terapii.

Exceptionalele efecte
ale soarelui asupra sanatatii


In anul 2005, in prestigioasa revista "Journal of the National Cancer Institute" a Universitatii Oxford a fost publicat un articol care demonstra o cu totul alta viziune asupra efectelor razelor solare decat cea promovata in ultimele doua decenii de mass-media internationale. Citand rezultatele a peste douazeci de lucrari stiintifice de data recenta din Australia, Danemarca, Suedia si Statele Unite, autorii articolului au aratat doua lucruri extrem de importante:
1. Influenta cancerigena a soarelui nu este atat de puternica pe cat s-a lasat sa se inteleaga, ea depinzand in mare masura de predispozitiile genetice, de antecedentele medicale ale persoanei respective si de numerosi alti factori legati de stilul si mediul de viata.
2. Privarea de soare are adesea efecte cel putin la fel de nocive asupra sanatatii ca si abuzul. Aceasta, pentru ca soarele este un extraordinar tratament pentru o multitudine de afectiuni, intre care pe primele locuri se afla si... boala canceroasa.
Ce se intampla in organism atunci cand razele blande ale soarelui intra in contact cu pielea? Are loc o adevarata sarbatoare (este permisa aceasta exprimare metaforica, intrucat ilustreaza foarte bine adevarul stiintific): anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului, pentru a produce asa-numitii "hormoni ai fericirii", substante care induc o stare de tonus psihic si fizic, de optimism si de vioiciune. Incepe o sintetizare masiva in organism a vitaminei D, esentiala in consolidarea sistemului osos, si care in combinatie cu alte substante, a caror productie de asemenea este stimulata de razele soarelui, are puternice efecte anticancerigene. Metabolismul se accelereaza, favorizand arderea grasimilor in exces, in timp ce apetitul alimentar scade, ajutand la reglarea ponderala. Anumite bacterii de la nivelul pielii, care produc o serie de boli infectioase, sunt neutralizate, in timp ce activitatea sistemului natural de aparare este reglata, favorizand ameliorarea bolilor autoimune. O intreaga alchimie benefica se produce in momentul in care corpul nostru vede si simte soarele.
In schimb, privarea de soare duce la o serie de tulburari grave, atat fizice, cat si psihice. De exemplu: valurile de depresii, fobii, stari de anxietate, care atrag dupa ele alte valuri, de data aceasta de acte de violenta, de sinucideri etc., se datoreaza, in tarile nordice, in mare masura privarii de soare. Si bolile de piele, si cancerul, si obezitatea, si tulburarile de calcifiere prolifereaza in absenta luminii solare, cu care - studiile arata fara dubiu - corpul nostru este programat sa se hraneasca. Dar sa vedem ce categorii de oameni au cea mai mare nevoie de aceasta hranire cu lumina soarelui, receptionata la nivelul pielii.

Cui ii este necesara expunerea la soare?

In lumina datelor stiintifice, cu totii avem nevoie de bai de soare, acestea avand un rol decisiv in sinteza vitaminei D, in fixarea calciului, in reglarea unor procese din sfera endocrina, neurologica si psihica. Exista, insa, categorii de oameni la care necesitatea expunerii la soare este mai mare. Iata care sunt acestea:
Copiii in crestere si puberii, deoarece in aceasta perioada soarele ajuta la dezvoltarea si consolidarea sistemului osos, impiedicand aparitia unor anomalii in acest sens. Studii in curs de desfasurare mai arata, insa, ca soarele este foarte posibil sa aiba si un rol extrem de important in dezvoltarea mentala si psihica a celor mici.
Femeile peste 40 de ani au mare nevoie de expunerea sistematica la soare, pentru prevenirea osteoporozei si a altor boli specific feminine, pe care le vom detalia imediat.
Barbatii peste 50 de ani vor beneficia de influenta astrului de foc pentru evitarea unor probleme grave cu prostata, anumite substante sintetizate sub influenta radiatiilor Uv impiedicand in buna masura aparitia unor boli la acest nivel.
Persoanele cu probleme de greutate - pentru ele o cura de soare se va dovedi un ajutor nesperat in reglarea unor probleme de apetit, precum si a unor tulburari de metabolism, inclusiv cele produse de o hipofunctie a tiroidei.
Persoanele cu boli autoimune vor beneficia de imunosupresia care survine atunci cand pielea intra in contact cu razele ultraviolete. Practic, pentru ei, soarele joaca rolul pe care il au medicamentele de sinteza care regleaza reactia imuna, cu diferenta ca, in conditiile in care este folosit corect, soarele nu genereaza efecte adverse.

Prevenirea bolilor prin expunerea la soare

Osteoporoza - un studiu statistic arata ca femeile de varsta mijlocie care fac sistematic plaja nu se vor confrunta la varsta a treia cu osteoporoza decat in proportie mult mai redusa. Vara, consumul de cruditati si soarele sunt, de fapt, tratamentul imbatabil in profilaxia acestei boli.
Boala canceroasa - un studiu publicat in 1993 in prestigioasa revista "Journal of the American Medical Association" arata fara dubiu ca expunerea frecventa la soare face ca incidenta anumitor forme de cancer sa se reduca cu 20%-40%. Aceasta se aplica mai ales in cazul cancerului la san, al cancerului la prostata si de colon. Un alt studiu, cel mai amplu si mai exact facut vreodata pe aceasta tema, efectuat in paralel in Suedia si in Danemarca, arata faptul ca incidenta limfoamelor maligne, Hodgkin si non-Hodgkin, scade nesperat de mult in cazul persoanelor care se expun in timpul sezonului cald, de cel putin doua ori pe saptamana, la soare.
Cancerul de piele - da, ati citit bine. Mai multe cercetari facute in Statele Unite arata ca persoanele care lucreaza in aer liber, in soare, sunt mai putin predispuse la cancerul de piele, boala care afecteaza un milion de americani anual. Cum se explica faptul ca exact soarele, unul din factorii cancerigeni recunoscuti, protejeaza impotriva... cancerului de piele? Simplu! Persoanele care lucreaza in aer liber se expun la soare gradat, asa incat pielea are timp sa isi activeze sofisticatele sale mecanisme naturale de autoprotectie in fata radiatiilor Uv. In schimb, persoanele care au un trai sedentar, stand numai in spatii inchise, isi dezvolta o mult mai mare sensibilitate la aceste radiatii, iar in momentul unei expuneri abuzive la soare, cum ar fi in timpul plajei, vor fi mult mai vulnerabile la aparitia cancerului de piele. Apoi, o substanta sintetizata in organism atunci cand acesta este expus la radiatiile ultraviolete de tip B (Uvb), considerate cele mai periculoase, stimuleaza, pur si simplu, producerea in organism a vitaminei D3 (numele complet este 1,25-Dihidroxivitamina D), care este un puternic inhibitor al dezvoltarii celulelor canceroase la nivelul pielii. Cu alte cuvinte, si in cazul soarelui se aplica vechiul dicton: "Totul este otrava, ceea ce conteaza este doza".
Rahitismul - este o problema de sanatate care afecteaza inca sute de mii de copii in Europa si care ar fi in proportie de 50% rezolvata prin simpla expunere la soare, ce are darul de a imbunatati intreg metabolismul calciului si de a favoriza o dezvoltare armonioasa a sistemului osos.

Boli care se trateaza cu razele solare

Depresia - numeroase studii facute in tarile nordice (Finlanda, Danemarca, Suedia) au aratat fara dubiu faptul ca expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive. Dr. N.E. Rosenthal, din Statele Unite, care a studiat indelung fenomenul, noteaza in raportul sau, publicat in 1993: "Lipsa luminii solare duce la depresie, anxietate, agitatie, la reducerea capacitatilor fizice, psihice, intelectuale. Scade capacitatea de concentrare, scade apetitul si capacitatea sexuala, produce sentimente de vina nejustificata, lipsa concentrarii, indecizie, uneori se poate ajunge la tendinte suicidare. Lumina electrica nu vindeca in nici un caz aceste simptome, in schimb soarele, Da".
Reumatismul - baile de soare facute in fiecare vara au un puternic efect antiinflamator articular, iar corelate cu exercitiul fizic usor sporesc mobilitatea articulara, reduc durerea si starea de disconfort specifice reumatismului in diferitele sale forme.
Psoriazisul - expunerea la soare si regimurile de dezintoxicare cu legume si fructe proaspete sunt cele mai puternice remedii impotriva acestei boli, careia deocamdata medicina oficiala nu i-a gasit leacul. Simpla expunere sistematica (zilnic 2-4 ore) la soare reduce in timp suprafata leziunilor, diminueaza pruritul si alte simptome neplacute asociate psoriazisului.
Refacerea dupa fracturi - radiatiile ultraviolete naturale receptionate la nivelul pielii maresc sensibil viteza de refacere a tesutului osos. Interesant este ca nu trebuie expus la soare neaparat membrul afectat, intreaga suprafata a pielii avand celule fotoreceptoare, care stimuleaza productia de vitamina D, ajutand la fixarea calciului si la refacerea osului afectat.
Nevralgia sciatica, nevralgii in general - inca nu este deplin elucidat mecanismul de actiune, dar este clar ca expunerea la soare vindeca nevralgiile si, important, previne aparitia lor. Referitor la nevralgia sciatica, am intalnit cazul unui barbat care, la doar 30 de ani, avea crize de lombosciatica foarte frecvente, care durau saptamani in sir, incat abia se mai putea misca din cauza durerilor. Prin forta imprejurarilor, a ajuns sa lucreze ca muncitor la o autostrada din Italia, fiind nevoit sa stea ore in sir aplecat si cu zona lombara dezgolita la soare. Intrucat pozitia aplecat ii agrava de obicei mult durerile, a crezut initial ca nu va rezista mai mult de cateva zile la acea munca. Spre surprinderea sa, durerile nu numai ca nu s-au accentuat, ci au disparut complet dupa un timp. Explicatia: "tratamentul" involuntar cu raze ultraviolete solare facut pe zona dureroasa. De atunci, cand apar primele simptome ale nevralgiei sciatice, omul nostru aplica o metoda terapeutica simpla si infailibila in timpul sezonului cald: expunerea la soare a zonei spatelui.
Obezitatea, supragreutatea - expunerea repetata, zilnica, la soare, stimuleaza metabolismul si reduce apetitul. Astfel ca vara, cand mergem la plaja, este momentul ideal al curelor de slabire, mai ales ca legumele si fructele proaspete se gasesc din belsug, iar organismul, dupa expunerea la soare, refuza "din instinct" alimentele hipercalorice, preferand cruditatile.
Meteosensibilitatea - un studiu american arata ca radiatia solara, in contact cu pielea, stimuleaza glanda pineala, numita metaforic "cel de-al treilea ochi", care este responsabila si de instiintarea organismului cu privire la schimbarea vremii, a anotimpurilor si la succesiunea zi-noapte. Astfel, tratamentul cu soare ajuta la o mult mai buna adaptare ulterioara a corpului si a psihicului la schimbarile bruste ale vremii, precum si la alternanta sezoanelor.
Tuberculoza pielii - inca din anii 30, s-a aratat faptul ca pielea expusa la soare se vindeca, practic, de la sine de aceasta boala. Se fac bai zilnice de soare, expunand minimum o ora zona afectata de boala.
Tulburarile de somn - un studiu facut de o echipa de medici si psihologi condusa de Z. Boulos si publicat in 1995 in "Journal of Biological Rythms" arata ca persoanele care petrec mult timp in aer liber, la soare, isi amelioreaza spontan somnul, dupa cateva saptamani. Subiectii care au facut acest tratament simplu cu soare au adormit mai usor, nu au mai avut treziri nocturne repetate, iar somnul a fost mult mai odihnitor.
Sindrom premenstrual - o comunicare facuta in "American Journal of Psychiatry" de catre un colectiv de psihiatri condus de dr. B. L. Parry arata ca simptomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psihica si fizica, irascibilitatea, depresia, sunt mult ameliorate la femeile care fac, macar de doua ori pe saptamana, bai de soare.

Concluzii

Soarele dozat corespunzator este fara indoiala absolut indispensabil pentru sanatatea fizica si psihica. Afirmatia "Suntem copii ai soarelui" are asadar un suport solid, dat de studii medicale, care atesta ca fiinta umana nu poate trai fara lumina sa directa. Problema este ca mass-media ultimilor ani a dus o campanie sustinuta de discreditare a soarelui, care a fost prezentat aproape exclusiv ca dusman. De ce? Un cercetator american sintetizeaza pe scurt motivul in finalul unui studiu publicat recent: "Spre deosebire de concernele care castiga sume astronomice pe seama articolelor de protectie solara, soarele nu are nici un fel de lobby. Soarele e gratuit pentru toti si nu poate fi comercializat. Departe de a fi un dusman, soarele este - atunci cand este folosit corect - un imens ajutor pentru mentinerea sanatatii."
Sa ne bucuram, asadar, de acest medicament gratuit!



Remedii contra
cancerului de piele


Totul a pornit de la o alunita care s-a frecat de gulerul tare al uniformei. Alunita s-a rupt si s-a transformat intr-o plaga urata, care a fost operata si apoi a recidivat, dupa care din nou a fost operata si din nou a recidivat. Apoi a venit diagnosticul: melanom malign, cea mai rara si cea mai periculoasa forma de cancer al pielii si, totodata, cea mai periculoasa forma de cancer in general. Sansele de supravietuire la un asemenea diagnostic sunt aproape nule. Si totusi, in cazul doamnei L.P., subofiter in Ministerul de Interne, miracolul s-a produs. Desi era tarziu, s-a inceput un tratament naturist "clasic" pentru cancer, in paralel cu administrarea de Interferon Iii, singurul remediu alopat pe care medicii l-au recomandat. Dupa tratamentul cu Interferon au aparut reactii adverse severe, iar markerii tumorali ramasesera la valori ridicate, asa incat medicii oncologi au renuntat la orice demers terapeutic, totul ramanand in seama terapiei naturale. La doi ani de tratament naturist, pacienta nu numai ca era in viata, dar se simtea tot mai bine, luase in greutate, depasise starile de slabiciune fizica si de depresie, iar markerii tumorali erau aproape de normal. Care au fost remediile folosite? Aproape cele mai simple posibile, dar care de-a lungul timpului au dat si rezultatele cele mai bune contra bolii canceroase:

Tinctura de marul-lupului

Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de marul-lupului (Aristolochia clematitis), obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Are doar utilizare externa. Se aplica pe piele, pe zonele afectate, sub forma de comprese, care se tin (acoperite cu nailon, ca sa nu se evapore alcoolul) vreme de 1-2 ore, dupa care pielea se lasa la aer, vreme de minimum 30 de minute, pentru a se zvanta.
Combinatia imbatabila in tratarea externa a plagilor canceroase, inclusiv a celor operate si recidivate, este compusa din trei tincturi in proportii egale: marul-lupului, tataneasa si propolis. Cu aceasta combinatie se face tratamentul cu comprese, descris mai sus. Efectele terapeutice sunt cu adevarat uluitoare.

Clismele cu marul-lupului

O lingurita maruntita de marul-lupului (partea aeriana a plantei) si doua lingurite de radacina de tataneasa se lasa sa stea in jumatate de pahar de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se lasa deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca jumatate de pahar de apa clocotita si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei; se filtreaza infuzia astfel obtinuta si se combina cu maceratul pus deoparte anterior, obtinandu-se aproximativ un pahar de 200 ml de preparat. Se pune intr-o para de cauciuc pentru clisma (se gaseste la farmacie) si se introduce pe colon, prin anus. Se pastreaza 15-20 de minute (prin contractia sfincterelor), apoi se evacueaza pe cale normala. Este un tratament recomandat in toate formele de cancer, avand un rol drenor si imunostimulent puternic.

Taratele de grau si drojdia de bere

Ambele sunt o adevarata colectie de vitamine naturale si minerale, esentiale pentru sustinerea organismului celor bolnavi de cancer de piele. De asemenea, aceste doua produse au efecte antitoxice si anti-cancerigene directe. Iata cum se administreaza:

Taratele de grau se iau macerate in apa cu putina miere. Intr-o cana de apa se pun de seara 2-3 linguri de tarate si 2 lingurite de miere. Se lasa sa macereze pana dimineata, cand se consuma pe stomacul gol. Tratamentul se face zilnic, vreme de o luna. Pentru cei constipati se fac cure de 2 luni, cu 2 saptamani de pauza. Pe langa efectele sale vitaminizante, taratele au o actiune dezintoxicanta puternica, extrem de importanta in tratarea bolilor tumorale maligne.

Drojdia de bere se ia sub forma de pastile. Exista extracte atomizate de drojdie, conditionate sub forma de comprimate, pe care le gasim in farmacii si Plafaruri. Au o mare eficienta in tratament, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate, asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Exista indicii serioase ca in cazul majoritatii formelor de cancer, dar mai ales in cele de piele si hepatice, consumul de drojdie de bere determina stagnarea si apoi remisia formatiunilor tumorale maligne. Prof. dr. Gottschalk, membru al "Societatii Bavareze de Oncologie", a comunicat de curand ca la organismele de experienta tratate cu drojdie de bere, in mai putin de trei luni, cancerul de piele, de prostata sau al ficatului este oprit de ingerarea zilnica a acestui produs natural.

Fructele de catina

Sunt un foarte puternic sustinator al organismului afectat de boala canceroasa, ajutand sistemele naturale de aparare sa-si faca datoria si sa invinga boala. Se administreaza fructele uscate de catina sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea, din care se iau 3 lingurite pe zi, eventual cu putina miere. Cura poate dura pana la trei luni, neavand practic efecte adverse.
In perioadele in care se gaseste catina proaspata, se iau zilnic cate 2 linguri de fructe zdrobite si amestecate cu miere. Catina proaspata este, intre altele, si un puternic stimulent al apetitului alimentar, care la bolnavii de cancer este foarte scazut.

Regimul vegetarian cu multe cruditati

Hulit de catre medicii alopati vreme de decenii, dar "reabilitat" recent de un studiu american extrem de amplu si bine documentat, regimul vegetarian cu multa hrana netrecuta prin foc este cheia reusitei terapiei naturale in aceasta boala. Iata, pe scurt, cele sapte reguli de baza ale acestui tratament:
1. multe sucuri si salate de legume crude - in special de telina, patrunjel (verde si radacina), ceapa verde, usturoi verde. Contribuie la vindecarea bolii canceroase, cu localizare la nivelul pielii si nu numai. De asemenea, sunt foarte importante si pentru prevenirea cancerului de piele.
2. fructe din belsug - in tratamentul cancerului de piele, 60-70% din hrana trebuie sa fie alcatuita din legume si fructe crude. Un efect deosebit in aceasta boala il au caisele. Cel mai puternic efect nu il are pulpa, ci miezul samburilor, care este o adevarata colectie de vitamine si minerale. "Vedeta" intre substantele continute de samburele de caisa este o descoperire relativ recenta in materie de vitamine: Paba (acidul para-amino-benzoic), numita si vitamina B15, care incetineste procesele degenerative, opreste proliferarea tumorilor canceroase si intinereste organismul.
3. fara carne - deoarece aceasta ingreuneaza sau chiar blocheaza procesele naturale de eliminare, contine substante care favorizeaza aparitia si dezvoltarea formatiunilor tumorale maligne.
4. fara produse alimentare sau bauturi cu aditivi sintetici - afanatorii, aromele sintetice, conservantii si colorantii artificiali au in marea lor majoritate efecte cancerigene, inhiba activitatea sistemului imunitar, blocand procesul de vindecare naturala. Renuntati la aceste otravuri, la fel ca si la alimente cum ar fi zaharul, margarina, faina alba, conservele de tot felul.
5. strict interzise: alcoolul si tutunul - cele doua vicii alimenteaza perturbarile care duc la aparitia bolii canceroase.
6. fara prajeli - cercetari recente arata ca transformarile suferite de amidon si de grasimi in procesul prajirii duc la formarea unor substante cu un potential cancerigen foarte mare.
7. liber la oleaginoase, cu conditia sa nu fie prajite - nucile, alunele, susanul, semintele de dovleac si floarea-soarelui sunt "salvatoare" in regimul contra cancerului. Pe langa exceptionalele lor proprietati medicinale, ele sunt o sursa de energie esentiala pentru organism. Tot pentru suplimentarea cantitatii de proteine se recomanda si polenul, o lingurita pe zi.