Regele flamenco-ului danseaza la Bucuresti: Joaquin Cortez

Iulian Ignat
Succesul rasunator avut de trupa dansatorului spaniol Angel Munoz in decembrie anul trecut la Sala Palatului a deschis drumul spectacolelor flamenco in Romania. In primavara, Balet Flamenco de Madrid a umplut doua seri la rand aceeasi sala, iar acum, iubitorii genului isi pot implini visul. Cel mai faimos nume din istoria recenta a acestei arte va sustine un spectacol in Bucuresti, la Sala Palatului, pe 24 iunie.

Joaquin Cortez reprezinta superlativul in lumea flamenco-ului, fiind una dintre figurile de prim rang ale lumii artistice. S-a nascut intr-o familie gipsy - pe care si acum o adora si traieste cat mai aproape de ea - in 1969, la Cordoba. La 12 ani a inceput sa studieze dansul clasic, trei ani mai tarziu devenind la Madrid component al trupei Ballet Nacional de Espana si, foarte curand, solistul ei. Dupa ani de zile de turnee in intreaga lume, Cortez s-a decis sa se desprinda si sa urmeze calea dansului flamenco, intr-o cariera independenta.
A colaborat cu mari personalitati ale dansului international, a realizat coregrafia mai multor spectacole, si in 1992 si-a creat propria companie de dans: Joaquin Cortez Ballet Flamenco. "Scopul companiei este sa arate lumii marile talente ce mustesc in Spania. Vrem sa dam o sansa tinerilor sa iasa la lumina, sa se impuna. Eu nu am avut aceasta posibilitate, am facut totul singur, fara ajutor, iar acum am ajuns intr-un punct in care simt nevoia sa ofer, sa ajut."
Spectacolele companiei, avandu-l in prim-plan pe Joaquin Cortez, au avut un succes urias in intreaga lume, adunand in fata scenei, de-a lungul anilor, peste 12 milioane de spectatori. Dupa "Cibayi", "Gypsy Passion", "Soul", "Pura Pasion", Joaquin Cortez propune un nou spectacol de muzica (o parte din ea scrisa chiar de el) si dans flamenco.
Turneul "Mi Soledad" a avut premiera in mai 2005, in Mexic, iar acum, ajuns in Europa, va poposi pentru o seara si in Bucuresti. 16 muzicanti pe scena, costume semnate de Jean-Paul Gaultier si, in primul rand, geniul lui Joaquin Cortez, iata coordonatele ce promit un spectacol de nota zece.