"Salvarea Rosiei Montane este o problema a Europei si a intregii lumi".
Printre participantii de marca la Gala Festivalului International de Film "Transilvania" (Tiff), desfasurat zilele trecute la Cluj-Napoca, s-a aflat, dupa cum se stie, celebra actrita britanica Vanessa Redgrave. Ea a primit Marele Premiu pentru intreaga cariera artistica. Spre surprinderea organizatorilor, dar mai ales a unuia dintre sponsorii festivalului, compania Gold Corporation (rebotezata Gabriel), doamna Redgrave, Ambasadoare a Bunavointei din partea Onu, si-a exprimat consternarea ca participa la un festival sponsorizat de o companie atat de controversata. Intr-un gest de o noblete care o caracterizeaza, faimoasa englezoaica a dedicat premiul luptatorilor pentru salvarea Rosiei Montane: Eugen David, Eugen Cornea si Asociatia Alburnus Maior. "Salvarea Rosiei Montane", a spus actrita in aplauzele furtunoase ale salii, "nu este numai o problema locala, este o problema a Europei si a intregii lumi. Planeta nostra este pe moarte si nu avem dreptul sa distrugem un ecosistem a carui refacere ar dura cateva sute de ani. Lucruri minunate s-ar putea intampla la Rosia Montana". In mod simbolic, in numele Asociatiei Alburnus Maior, Eugen David i-a oferit Vanessei Redgrave un metru patrat de pamant in proprietatea sa de la Rosia Montana, declarand-o "rosiana, fiica a celui mai frumos si mai amenintat sat din Romania". Prin gestul sau, marea actrita indreapta un deget acuzator catre toti guvernantii romani care au facut posibila infiltrarea cautatorilor de aur in tara noastra, si in special catre cel care a dat aprobarile initiale, fostul si actualul (!) ministru Pd, Radu Berceanu.
D-l Berceanu se jura din nou. Si in 1997, cand a intrat in guvernul Ciorbea, pedistul Radu Berceanu a depus juramantul cu mana pe Biblie, intocmai cum a facut-o recent. A jurat ca va servi interesele natiunii. Stim cum le-a servit atunci cand si-a dat acordul pentru instrainarea rezervelor strategice de aur ale tarii. Se spune ca, in schimbul a doar 3 (trei!) milioane de dolari, a aprobat concesionarea pe 20 de ani a Patrulaterului aurifer din Apuseni, cu o suprafata de peste 50.000 de hectare. Tot pentru o suma modica a aprobat desecretizarea hartilor cuprinzand descrierea zacamintelor de aur si argint de la Rosia Montana, Bucium, Certej-Sacaramb si Zlatna-Hanes. incalcandu-si promisiunea de a nu-i accepta in guvern pe fostii ministri controversati si aflati in conflict de interese, d-l presedinte Basescu s-a pus intr-o situatie jenanta in fata milioanelor de suporteri din toata tara si din strainatate. Domnia sa pare a fi uitat ca incalcarea juramintelor se razbuna, daca nu azi, atunci mai mult ca sigur maine. Vazandu-l iar pe d-l Berceanu cu mana pe Biblie, m-am intrebat: oare ce nenorociri ne mai asteapta? Mana dansului pe Sfanta Scriptura e un semn rau: prima data a fost pierduta Rosia Montana.
Unde puteti sa va spuneti parerea despre Rosia Montana? Ministerul Mediului (Mmga) a trimis presei o lista cu localitatile si locatiile unde poate fi citit si comentat Studiul de Impact asupra Mediului, depus de Gold Corporation (Rmgc): Bucuresti (Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Blvd Libertatii nr.12, www.mmediu.ro; Primaria Generala; Biblioteca Ase; Biblioteca Academiei; Biblioteca Centrala Universitara; Biblioteca Nationala), Alba Iulia (Agentia de protectia mediului, str. Lalelelor 7B, www. apm-alba.ro; Primaria; Consiliul Judetean; Biblioteca Universitara; Muzeul Unirii), Rosia Montana (Rmgc, Primaria), Abrud (Primaria, Centrul Rmgc), Arad (Agentia de protectia mediului, str. General Dragalina 16, www.apmar.ro; Primaria; Biblioteca Judeteana; Universitatea V.Goldis; Universitatea A. Vlaicu), Cluj-Napoca (Agentia de mediu, str. Dorobantilor 99, www.arpmnv6.ro; Prefectura; Primaria; Biblioteca Babes-Bolyai; Biblioteca Universitatii Politehnice), Sibiu (Agentia regionala de mediu, str. Hipodromului 2A, www.arpm7c.ro; Biblioteca Universitatii L. Blaga), Baia Mare (Biblioteca Universitatii de Nord; Biblioteca Judeteana), Timisoara (Biblioteca Universitatii de Vest; Biblioteca Judeteana), Petrosani (Biblioteca Universitara; Biblioteca municipala), Deva (Agentia de protectia mediului, str. Aurel Vlaicu 25; www.apmhunedoara.ro; Primaria; Biblioteca Judeteana), primariile din Bucium, Bistra, Baia de Aries, Lupsa, Turda, Brad, Zlatna. Comentariile publicului din toata tara pot fi trimise zilnic, in scris, la Ministerul Mediului, pana in data de 25 august. Propunerile vor fi scrise cu litere de tipar. Mai multe detalii la www.rosiamontana.org. Studiul de Impact poate fi descarcat de pe http://www.inmh. ro/index. php?id=342. Trimiteti comentariile dvs. si la adresele de e-mail: angela. filipas @mmediu.ro sau karla. busuioc@mmediu.ro de la Ministerul Mediului. De preferat raman insa mesajele trimise prin posta. Nu uitati sa mentionati numele, prenumele, adresa si data. Vom reveni cu amanunte.