Iubitii... Vantului

Cititor Formula AS
Vi se pare un titlu ciudat? Poate fi, dar ascunde in el o profunda realitate. Asteptarea iubirii nu le este rezervata numai femeilor puternice si independente. Singuratatea ii incearca si pe barbati. Exista si intre ei visatori care nu vor sa faca din iubire un compromis.

"Campioni ai vietii", dar pe care fericirea ii ocoleste. "Iubitele vantului" nu trebuie sa isi piarda speranta. Cineva, mai aproape sau mai departe, le asteapta. Scrisoarea Gabrielei Hrebenciuc, publicata in numarul 715 al revistei, are raspuns
Sa nu va inchipuiti cumva ca barbatii pe care ii asteapta femeile singure sunt adunati undeva, intr-o citadela de nepatruns. Nici vorba! Sunt aproape, aici, printre noi, ne trebuie doar ochi sa-i vedem. Nu cred ca Dumnezeu ar fi facut o nedreptate asa de mare, incat sa lase doar o mana de barbati adevarati, pentru o multime asa de mare de suflete de femei. Fiecare suflet e facut ca sa aiba pereche. O "jumatate" care sa-l ajute sa se implineasca. Cheia problemei nu este daca exista un suflet-pereche, ci cum sa-l gasesti, cum sa-l recunosti dintr-o mie? Care sunt "semnele" care duc catre el? Cum arata "iubitii vantului"?
In primul rand, eu cred ca ceea ce ii tradeaza este privirea. O privire deschisa, care nu are ce s-ascunda, dar totodata si o privire profunda, tradand un adanc necuprins. O lume nesfarsita, care te cheama sa o cauti, sa o descoperi, sa-i fii partas. Iar cand barbatul despre care vorbesc te priveste, el nu ti se uita in ochi, ci in suflet. Felul in care te priveste si te "citeste" te face sa te simti stingherita, probabil nedumerita, pentru ca, in general, oamenii iti privesc chipul, altii corpul, dar foarte putini, sufletul.
O sa-l gasesti, de asemenea, cufundat in rugaciune, intr-o biserica linistita, doar el si cu Dumnezeu. Nu o face din cauza traditiei sau educatiei primite, sau intr-un spirit dogmatic, ci pentru ca este, pur si simplu, patruns de necesitatea de a-si umple sufletul cu credinta. In continua lui cautare, a aflat ca Dumnezeu este Iubire, si nevoia lui imensa de iubire inseamna nevoia de Dumnezeu, deci isi va umple sufletul cu Dumnezeu, pentru a putea darui, la randul lui, Iubire.
Sinceritatea este un alt semn sigur de recunoastere. Iubitul vantului este un om total transparent, in ceea ce priveste trairile lui interioare. Atunci cand se bucura, intreaga bucurie se citeste in ochii si fata lui, atunci cand este trist, intreaga tristete il apasa. Sinceritatea lui face parte din constructia fiintei lui. Nu stie sa-si ascunda sentimentele, nu stie sa joace jocuri prefacute. Daca discuti cu el, o sa vezi ca tot ce se intampla in sufletul lui se vede pe fata si in ochii lui. Din aceasta cauza, este foarte vulnerabil. Aceasta transparenta sufleteasca ii aduce multe necazuri; oamenii tind sa profite de sinceritatea lui, sa-l manipuleze. El este constient de aceasta, dar nu incearca sa se schimbe, pentru ca nu poate; este impotriva fiintei lui. Ai inteles intelesul? O fiinta incarcata de iubire si bunatate nu poate tine - nici macar voluntar - ascunsa lumea si trairile din el. Totul se revarsa afara, cu orice risc.
Daca poti sa vorbesti cu una din cunostintele lui, cere-i sa-ti spuna cate ceva despre el. In primul rand, o sa-ti spuna ca este "altfel" decat ceilalti. Foarte "altfel". Se poarta irezistibil de atent, delicat, nu o politete conventionala, care vine din educatie sau din interes, ci una care vine din suflet.
Sa zicem ca te afli intr-un grup de prieteni unde este si el. O sa-l vezi ca prefera sa asculte decat sa vorbeasca. Iar daca vorbeste, e numai pentru a spune ceva cu rost. Va pleca ori de cate ori se barfeste sau se flecareste aiurea. Insa o sa-l vezi cu privirea atintita atunci cand se discuta lucruri profunde, inteligente sau intelepte.
In discutii, cu toate ca admira forma ideilor, el cauta mai mult continutul, miezul. Chiar daca nu spune nimic, vei simti o stare de bine in apropierea lui, vei simti cum radiaza pace si liniste, impacare cu el, cu lumea si cu Dumnezeu. Vei auzi, pur si simplu, muzica inimii lui. Cand vorbeste, tonul vocii este intotdeauna cald, foarte discret, interiorizat.
Vei fi poate contrariata de contrastul dintre el ca intelectual activ profesional, aflat adesea in varful unui proiect, si simplitatea lui interioara. Inteligenta si succesul nu l-au impins in capcana vanitatii. Toate acestea sunt pentru el chiar felul lui de viata, ceva in care crede si de care este patruns. Ceva care nu modifica prin nimic normalitatea comportamentului fata de cei din jur.
Si poate ca o sa-ti fie mai usor sa te apropii de el, daca vei afla ca a trecut prin multa suferinta. Nimic nu curata mai bine sufletul de murdarii decat suferinta. Poate i-a murit cineva apropiat, poate a fost parasit de o femeie vesnic nemultumita, care nu a stiut sa vada ce era de vazut, poate familia i-a fost imprastiata de intamplari dramatice, poate se afla in mari stramtorari materiale sau de serviciu sau de sanatate, poate cineva i-a facut un mare rau sau o nedreptate, sau cine stie ce altceva. Sau poate are inima atat de arsa de lipsa dragostei de care are nevoie, incat a ajuns ca un desert de lut, uscat si crapat, tot asteptand si cautand ploaia binefacatoare a dragostei... care nu mai vine. Ce suferinta imensa! Cert este faptul ca un om incercat de suferinta va avea ochi de vazut adevarata frumusete a vietii. Necazul l-a facut mai intelept, mai bun, mai intelegator, mai iertator. A suferit si el, deci stie ce inseamna suferinta altora. Pe unii oameni suferinta ii face sa se inchida in ei pentru totdeauna, pe altii ii inraieste, pe cei mai multi ii resemneaza. Insa pe unii ii face mai puternici decat inainte. Deci, atunci cand il cauti, fii sigura ca el se afla in categoria invingatorilor: cea a oamenilor puternici si curajosi, nesperiati ca au pierdut o lupta sau doua, care se intorc mereu inapoi spre a castiga razboiul.
Si unde altundeva ai putea sa-l gasesti pe el, decat incercand sa afli ce face in asa-zisul timp liber? Adevarul este ca el nu are timp liber. O sa afli ca isi daruieste timpul tuturor, incercand sa ajute pe toti cei care-i cer ajutorul, nu are timp deloc pentru el insusi si el se pune la urma intotdeauna. Nu o face dintr-un fel de doctrina, ci pentru ca actul de a servi ii aduce bucurie. Actul de a da aduce mult mai multa bucurie decat cel de a lua sau de a primi. Mai ales cand e vorba de bunatate si iubire. A servi este o caracteristica a iubirii. Deci daca vrei sa gasesti barbatul dorit, cauta-l printre oamenii generosi. Cu siguranta ca el se afla printre ei. Iar daca isi daruieste timpul si sufletul celor ce au nevoie de el, gandeste-te cat de mult isi va darui timpul Tie, sufletului pereche, atunci cand te va gasi. Imagineaza-ti!
Iar pentru timpul liber care ii mai ramane, il vei gasi in locuri romantice, la fel de romantice precum sufletul lui. O sa-l gasesti singur, pe malul unui lac, admirand rasaritul lunii, incantat de splendoarea noptii si a cerului instelat, sau stand pe spate in iarba, sub un cires inflorit, sau alergand kilometri intregi pe poteca unei paduri strapunsa de razele soarelui, oprindu-se emotionat sa asculte cantecul unei mierle. O sa-l gasesti infruntand pieptis creasta unui munte, cautand sa ajunga sus, cat mai sus, la fel ca si in suflet, la fel ca si in iubire. Cautarea inaltimilor spirituale se transpune in planul fizic in cautarea inaltimilor muntilor. O sa-l vezi acolo, pe creasta de piatra, in lumea de dincolo de nori, ascultand tacerea si pacea aceea ireala, fara margini si fara timp. Adancul din sufletul lui cauta mereu pacea muntilor. Nu pe aceea din nori, ci pe aceea de dincolo de nori. Acolo unde incepe seninul.
Toate acestea, tanjind mereu la emotia de a le impartasi cu cineva nespus de drag.
Iar uneori, o sa-l vezi oprindu-se prin parcuri sa inspire adanc parfumul unui trandafir, sau pe strada, ca sa miroasa un pom inflorit. Daca treci pe langa locul lui de munca, o sa vezi ca are cateva flori in jurul lui, de care are mare grija. Da, pot fi si cactusi spinosi! La serviciu, atunci cand isi mai trage rasuflarea, isi priveste florile si se minuneaza mereu de miracolul din ele. Iar florile ii simt afectiunea si ii raspund. Cum? Sunt foarte verzi, frumoase, viguroase, radiaza de sanatate.
Dar poate ca cea mai vizibila trasatura a lui este entuziasmul. Cel pe care il cauti este un om foarte pasionat in tot ce face, atat la serviciu, intre prieteni, cat si lucrand la proiectele lui. Aceeasi pasiune o pune si in iubire, dar ca sa ajungi acolo, trebuie sa-i descoperi entuziasmul pe care il pune in viata de zi cu zi. Entuziasmul nu poate veni decat dintr-un suflet foarte viu (un om cu sufletul mort este morocanos, fara chef si nu mai poate fi entuziasmat de nimic). Cand el iti va vorbi despre ceva de care este pasionat, o sa-i vezi sclipirea din ochi si o sa-i simti vibratia. Este ceva de neconfundat! Vei sti atunci ca, daca acel om pune atata suflet si pasiune in ordinea marunta a lumii, cu atat mai puternic va arde in focul unei iubiri.
Cauta-l printre oamenii care multumesc. Vei vedea ca multumeste pentru orice, oricat de neinsemnat. Nu o face din educatie, din recunostinta. Iti va multumi chiar si pentru o vorba buna, pentru un gand, pentru tot. Priveste-l in ochi, o sa vezi ca el chiar traieste acel sentiment de multumire! Ca e fericit.
Dar cauta-l apoi si printre cei care isi cer iertare. O face sincer, pentru a-si pastra sufletul impacat. O greseala recunoscuta te elibereaza, te face sa zbori, ca dupa o spovedanie la biserica. Si asa cum isi cere iertare, si iarta. Semn de iubire si de putere. Cei slabi nu pot ierta niciodata. Urasc. Pizmuiesc. Iertarea este virtutea celor puternici.
Iubitii vantului sunt inconjurati cateodata de ziduri. Daruiti altor femei, in relatii pecetluite printr-un inel de logodna sau de casatorie. Daca el este fericit alaturi de ea, nu poti decat sa te bucuri, chiar daca ramai cu nostalgia ca "Un astfel de barbat as vrea sa am si eu langa mine". Cine stie, s-ar putea ca omul pe care il cauti sa traiasca drama destramarii unei familii. Se va lupta ca un leu, cu toate puterile, sa tina familia impreuna. In nici un caz nu va fi el primul cel care va pleca. Nu din lipsa de curaj. Va prefera sa sufere o viata, decat sa calce peste promisiunea marelui "Da". Va crede pana la capat in sfintenia actului casatoriei, in faptul ca doi oameni se pot intelege si iubi, chiar daca sunt diferiti. Esenta sufletului ramane aceeasi, indiferent ce preocupari au sau cat sunt de diferiti. Sau s-ar putea sa-l afli singur, dezamagit si ranit. Poate ca povara singuratatii l-a facut sa se ataseze de o femeie fara scrupule, care i-a calcat in picioare toata iubirea, i-a batjocorit bunatatea si sufletul, si in final l-a parasit. In acest caz, trebuie sa ai mare tact si rabdare cu el. Probabil are nevoie de intelegere si de ajutor, ca sa-si recastige increderea, sa iasa din carapacea in care s-a inchis. Inarmeaza-te cu rabdare. Un barbat puternic va iesi din carapace mai repede sau mai tarziu, constient fiind de limitarea pe care si-o impune lui insusi.
Si daca un astfel de om a luptat atat de mult, inainte, pentru cineva care nu il merita, cu atat mai mult se va atasa si darui unui suflet pereche.
Un sfat util: iubitul vantului nu este Fat-Frumos. Sa nu-ti faci impresii nerealiste despre el sau sa ai asteptari prea inalte. Nu este nici mai urat, nici mai frumos decat altii. Nu este un om perfect, cu toate ca aspira sa fie.
Departe de mine dorinta sa dau sfaturi. Am notat doar cateva ganduri scrise din "tabara" cealalta, din locul unde se afla "iubitii vantului", barbatii singuri, aflati in asteptarea unei perechi. Sunt la fel de multi ca si femeile singure, dar din pacate, prea discreti si ascunsi. Si nepriceputi sau fricosi in a-si exprima sentimentele. I-am descris in speranta ca vor fi mai usor gasiti si intelesi. Ca cineva le bate la usa. Oare de ce este asa de greu sa ne iesim unii altora in drum? De ce ratacim asa de mult cautandu-ne? Sa fie asta voia lui Dumnezeu? Sau poate o incercare? Ni se cere sa fim cautatori inarmati cu rabdare, pentru a sapa adanc, in pamant si in piatra, ca sa gasim comoara cea rara, diamantul stralucitor? Tot ce este bun si valoros in lumea aceasta este ascuns si greu de gasit. Si poate e mai bine sa fie asa. Ce valoare are un diamant pentru care nu ne-am straduit nici o clipa? In care nu am incorporat munca si asteptare si vise? O stradanie pentru care nu exista o imagine mai frumoasa, decat versurile lui Blaga: "Sapa, frate, sapa, sapa,/ Pana dai de stele-n apa".
Stimate iubite ale vantului, daca folosind putinele indicii pe care vi le-am propus, risipite precum grauntele pe poteca padurii, veti reusi sa strabateti desisul si sa-l gasiti pe cel cautat, sa stiti, totusi, ca ati ajuns doar la usa. Ce este dincolo... veti descoperi singure.

Dan Grebenisan -
e-mail: dan_grebenisan@yahoo.com