Opareala de la popoul copiilor mici nu trebuie tratata doar cu pomezi. Alternati-le cu remedii uscate: praf de talc mentolat.
Rufaria pruncului trebuie sa fie totdeauna curata, calcata cu fierul foarte incins.
Sezutul copilului nu trebuie spalat cu apa, ci curatat cu untdelemn de masline sau de migdale dulci.
Inainte de a i se face baie copilului, regiunea oparita trebuie unsa cu crema. Baia sa fie din apa cu tarate sau cu scrobeala.
Vindecarea survine mai repede, daca fesele copiilor se despart cu o fasie de tifon.
Sfaturi pentru starpirea mustelor
Larvele unor specii de muste pot patrunde in tubul digestiv, provocand boli. Calea de patrundere sunt fructele si legumele nespalate, mainile murdare aflate in contact cu obiecte pe care sunt depuse oua de muste. Semnele infectiei: greturi, varsaturi, colici, fecale cu sange etc. Iata cateva mijloace de aparare:
Acoperiti alimentele. Nu le lasati expuse mustelor.
Spalati bine salata verde, legumele si fructele pe care le folositi.
Latrinele din curte si locuinta, grajdurile, locul de depozitare a gunoaielor sa fie des dezinfectate.
Alungarea mustelor din camere: stropim ziare sau hartie de sugativa cu ulei de dafin, lasand geamurile deschise. Mustele nu pot suferi mirosul si pleaca.
Alungarea mustelor din grajduri: se spoiesc peretii grajdului cu urmatorul amestec: 5 kg var la 100 l apa si albastreala de rufe (sau cerneala diluata), pana ce se obtine o culoare albastra. Mustele nu intra in grajdurile spoite astfel.
Omorarea mustelor - se amesteca formol cu lapte si apa in parti egale si se pune in farfurii intinse. Mustele beau si mor. Solutia trebuie schimbata la fiecare doua zile.