Retetele strabunicii Maria

Redactia
Poate ca nu o chema Maria, ci Ana. Sau Rada, Elena, Lucretia... Important nu este numele lor, ci faptul ca toate strabunicile noastre detineau retete secrete de intretinut frumusetea, indiferent daca locuiau la tara sau la oras.

Intr-o casa unde exista o femeie si o oglinda exista, obligatoriu, si leacuri pentru obraz. E suficient sa scotocesti prin sertarele vechi, cu miros de levantica uscata, ca sa descoperi secretul de frumusete al strabunicii, ascuns intr-un caiet legat cu panglici trandafirii. Si daca tot l-am deschis, sa dam mai departe reteta, chiar daca ingredientele ne vor face, uneori, sa zambim. Rezultatul conteaza. Dar la el se ajunge strict personal. Noi va deschidem doar usa. Dvs. intrati. Succes!

Pomada de castraveti

Un castravete proaspat, neaparat de gradina (si nu de sera) se spala, se da pe razatoare cu coaja cu tot si se amesteca bine cu o cantitate egala de untdelemn de masline. Se pune apoi pe baie de aburi, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Nu lasam sa fiarba. Dupa cateva minute, trecem razatura printr-un tifon, si la lichidul filtrat, se mai adauga inca o data aceeasi cantitate de pulpa rasa de castravete. Se pune iarasi pe baie de aburi, apoi se strecoara si se trage in sticlute. Pomada trebuie sa fie fina, unsuroasa si alba. Se conserva la rece cateva zile. Inmoaie pielea, o catifeleaza si o albeste. E buna si pentru combaterea porilor dilatati si a acneei.

Lapte de castraveti

Intr-un litru de alcool de 70 grade turnati: 1 litru suc proaspat de castraveti (obtinut prin stoarcere sau centrifugare) + 500 ml apa de trandafiri + 200 g migdale rase. Catifeleaza tenul si il albeste.

Lotiune contra zbarciturilor

Fierbeti 180 grame arpacas intr-un litru de apa, pana ce boabele se inmoaie. Strecurati lichidul printr-o panza subtire si adaugati 60 de picaturi de tinctura de benzoe (se gaseste la farmacii). Cu acest lichid va stergeti ridurile dimineata si seara.

Lotiune contra matretii

O mana de frunze de brustur taiate marunt se pun intr-un vas si se acopera cu un amestec de jumatate de pahar de apa + jumatate pahar de otet de vin. Se lasa la fermentat 5 zile, dupa care se freaca pielea capului, o data la doua zile, cu acest lichid.
Femeile care sufera de matreata sa nu manance alimente grase, precum: unt, untura, carne grasa, oua, mezeluri, untdelemn.

Lotiune contra porilor deschisi si a punctelor negre

In apa cu care va spalati pe fata turnati putin alcool camforat.



Cosmetica naturista

Crema de fata cu miere

(tonifica pielea si intinde obrazul)
Topiti 10 grame de ceara curata (gasiti la apicultori) intr-un vas si adaugati 3 linguri de miere. Amestecati si lasati preparatul pe foc 2-3 minute. Lasati crema sa se raceasca. Se aplica seara si dimineata, in strat subtire.

Crema de fata cu iaurt

Intr-o casoleta de portelan sau de sticla amestecati o lingura de iaurt natural (de preferinta taranesc sau facut in casa, cel pasteurizat nu e bun) cu o lingura de crema de fata. Preparatul se poate folosi zilnic. Acidul lactic din iaurt curata fata, inchide porii, improspateaza si intareste pielea.