Pacala se intoarce!

Dia Radu
Celebrul film din 1974, care a inregistrat 20 de milioane de spectatori, s-a reeditat, sub bagheta aceluiasi regizor: Geo Saizescu .

Daca va plac povestile lui Anton Pann, peripetiile lui Nastratin Hogea sau snoavele spuse de bunici la gura sobei, daca iubiti satira, umorul si poanta sub toate formele lor, bucurati-va de-o veste buna: Casa de productie "Nerv Film" reediteaza o pelicula celebra, care a umplut salile de cinema in urma cu 30 de ani: Pacala. Eroul nazdravan se intoarce pe marile ecrane romanesti incepand din data de 9 iunie, tot sub bagheta regizorala a lui Geo Saizescu, dar intr-o distributie cu totul noua.
Alaturi de nume mari ale teatrului romanesc, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Serban Ionescu, Virgil Ogasanu, Mitica Popescu, Magda Catone, figureaza si foarte multi tineri debutanti talentati: Denis Stefan, Anemona Niculescu si Adrian Stefan, alaturi de alti aproape 200 de actori.

Dar cine este Pacala?

Ei bine, pentru cei care n-au vazut pelicula din 1974, care a adunat 20 de milioane de spectatori, Pacala (interpretat de Denis Stefan) este un tanar destul de delasator dar idealist, o "haimana isteata", care dupa ce s-a saturat sa cutreiere lumea cu curiozitatea lui de neinfranat, se decide sa se intoarca acasa, in satul natal. Sunt doi Pacala in noul film al lui Saizescu: Pacala batranul (Sebastian Papaiani), care-si povatuieste fiul, pe tanarul Pacala, intr-un moment crucial in care acesta este decis sa calce pe urmele lui.
,,Pacala este o poveste frumoasa, cu un erou justitiar care incearca sa invinga prostia si rautatea, cu armele nevinovate ale umorului, reusind sa aduca zambetul pe buzele oamenilor. Pacala se intoarce este o comedie moderna, plina de viata si savoare, care propune un Pacala al vremurilor de azi", declara producatorul filmului, Catalin Saizescu.

O reconstituire pe cinste

Pentru ca filmul sa fie cat mai aproape de spiritul popular al povestii, muzica a fost inregistrata numai cu instrumente acustice, sub coordonarea compozitorului Dumitru Lupu. S-au construit patru decoruri speciale, care s-au alaturat zecilor de locatii amenajate special de scenograful Gabriel Nechita, dintre care cele mai multe in zonele deluroase de la Ramnicu Valcea. Costumele au fost pregatite cu migala de "pictorita de costume" Ioana Cantuniari. Responsabil cu imaginea a fost Mihai Malaimare Jr., ajutat la montaj de Corina Stavila si la sunet de Mihai Bogos. Si asta n-ar fi nimic, daca pe platou n-ar mai fi defilat, pe rand, animale dresate, trasuri, sarete si carute, herghelii de cai, figuranti, dresori si cascadori, coordonati de cascadorul Ion Albu. Si pentru ca un asemenea eveniment nu poate sa treaca neobservat, am pregatit cititorilor nostri un interviu in oglinda, la care au strigat prezent cei doi Pacala: Sebastian Papaiani, protagonistul filmului din 1974, si Denis Stefan, noul erou.

Sebastian Papaiani

"In 74, cand l-am filmat pe Pacala, aveam 36 de ani"

- Cum ati primit vestea reeditarii filmului Pacala?
- Cu bucurie, dar si cu melancolie, caci a fost prilej de multe aduceri aminte. Am si plans! Cand predai stafeta inseamna ca n-o mai poti duce, ca te apropii de un sfarsit, iar sfarsiturile nu pot fi vesele. In 74, cand l-am filmat pe Pacala, aveam 36 de ani. Tineretea isi spunea cuvantul, atmosfera pe platou era incendiara, desi filmul se turna in niste conditii precare, nu aveam de nici unele, nici apa, nici mancare. Filmam in camp si trebuia sa venim cu salamul in geanta diplomat. Dar stiam sa facem haz de necaz. Acum, la aceasta reeditare am avut in schimb conditii excelente. Echipa a fost formata din oameni foarte tineri, interesati sa iasa cat mai bine filmarile. Mi-a facut placere intalnirea cu ei, dar mai ales cea cu Geo Saizescu. Am regasit un regizor care parca intinerise: era mai viu decat viata!
- Ce aduce nou aceasta reeditare?
- Filosofia de viata a lui Pacala ramane aceeasi, dar el iese putin din cercul satului in care traise pana atunci si intra intr-o lume agresiva, din punct de vedere politic si economic. Vine de undeva din afara tarii, cu cravata la gat, conducand o masina, are de trecut o vama.... Regizorul aduce povestea in actualitate, umorul ascunde accente sociale puternice, situatiile din film sunt similare unor situatii din viata noastra de zi cu zi. In acest peisaj oarecum modern, eu il interpretez pe Batranul Pacala, reprezentantul valorilor traditionale, care preda stafeta fiului sau, Pacala cel tanar.
- Care credeti ca va fi impactul la public? Va reusi filmul sa atinga din nou cifra record de 20 de milioane de spectatori?
- Cred ca da, cu toate ca acum lumea e mai imprastiata in ganduri, are preocupari mult mai diverse si timp din ce in ce mai putin. Si mai cred ca vor veni nu doar cei care au vazut filmul mai demult si care sunt nostalgici, ci si foarte multi tineri, cu intelegere diferita.

Denis Stefan

"A fost o experienta extraordinara"

- Ce le-ai putea spune tinerilor despre acest film, ca sa-i atragi in sala de cinema?
- Pacala se intoarce este un film care cere obligatoriu atmosfera unei sali de cinema. Comediile sunt contaminante, cer public, sali in care oamenii sa rada impreuna si, slava Domnului, in filmul nostru predomina gagurile si poantele. Deci, in ciuda unei aparente "reluari" tematice, acest film este cea mai noua comedie pur romaneasca, scopul fiind unul foarte cinstit: rasul si bine-dispunerea spectatorului!
- Cum e noul Pacala? Mult diferit de cel batran?
- Noul Pacala este mult mai smecher, mai cosmopolit si, poate, un pic mai rautacios decat vechiul Pacala, dar isi pastreaza spiritul justitiar si pofta de viata care l-au "consacrat" pe cel dintai. Despre pofta de viata as putea sa spun chiar mai multe, Pacala fiind in acest film un adevarat... cuceritor de femei. Dar cel mai bine ar fi sa aveti aceste surprize la vizionare...
- Care a fost atmosfera pe timpul filmarilor?
- Parca era mereu sarbatoare. Am devenit o mare familie, iar eu am ramas cu amintiri frumoase si cu cativa prieteni de nadejde. A fost o experienta extraordinara. Efortul a fost imens si din partea echipei tehnice, care s-a luptat pentru acest proiect, in aceeasi masura ca si actorii! Apoi a fost umorul, de o factura unica, ce m-a facut sa fiu foarte atent la dozarea jocului. Cu un text atat de suculent este foarte usor sa "scapi haturile"...

Foto Dragos Cristescu
(Media Pro Film Distribution)