Delicii de vara

Redactia
Salata de castraveti cu cascaval ras si crochete cu usturoi.


Ingrediente (pentru 4 portii): 2 castraveti mari, sare, piper, untdelemn, otet, chimen macinat. Pentru crochete: 1/8 cl lapte, 2 cartofi fierti, 1 lingura faina, 25 g unt, 200 g cascaval ras, 2 oua, 4 catei de usturoi zdrobiti, faina, pesmet.
Mod de preparare:
Se taie castravetele in feliute subtiri, se sareaza usor si se pune deoparte.
Pentru prepararea crochetelor: se pune laptele sa se infierbante, se adauga cartoful fiert ras, faina, untul, cascavalul ras si se amesteca repede. Se ia de pe aragaz si se adauga un ou. Se mai amesteca o data si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga usturoiul ras, se amesteca iar, apoi compozitia se lasa la racit.
Se storc castravetii usor de zeama si se amesteca cu untdelemn, otet, piper, sare si chimenul macinat.
Din pasta de cartofi se formeaza cu o lingurita crochete mici, care se dau prin faina, cel de-al doilea ou batut si pesmet. Se prajesc intr-o tigaie cu suficient de mult untdelemn, pana ce devin aurii. Se scot, se scurg bine de grasime si se pun la cald. Se servesc alaturi de salata de castraveti, presarata, si ea, cu cascaval ras.

Supa rece de rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii coapte, decojite de pielita, o jumatate de lamaie stoarsa, sare, piper, nucsoara proaspat rasa, un praf de zahar, 1/4 iaurt, 1/8 l apa fiarta cu Vegeta, 8 masline mari fara samburi.
Mod de preparare:
Se taie rosiile bucati mai mici si se stropesc cu sucul de lamaie. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zahar, apoi se lasa sa se marineze o jumatate de ora. Se mixeaza impreuna cu iaurtul si apa fiarta cu Vegeta racita. Se strecoara prin sita si se mai condimenteaza, la nevoie, dupa gust.
Supa se serveste in farfurii reci, presarata cu maslinele taiate marunt. Se pot servi alaturi crutoane de paine prajita.

Branza telemea in camasa de nuci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g telemea veche (sa nu fie zemoasa), faina, 2 oua, nuci pisate sau rase, putin piper, untdelemn fin pentru prajit.
Mod de preparare:
Se taie telemeaua in patru felii si se pipereaza fiecare in parte. Se tavalesc prin faina, oul batut si nucile pisate.
Se incinge bine untdelemnul intr-o tigaie si se prajesc feliile de branza pe ambele parti, circa 4 minute. Dupa ce se scot, se pun pe hartie absorbanta ca sa elimine excesul de ulei. Se asorteaza bine cu salata verde.

Piept de pui cu spanac si sos

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui dezosati, 1 litru apa fiarta cu concentrat de pasare, 500 g spanac proaspat, 2 ardei iuti, putin unt, 1/4 l frisca nebatuta, 4 linguri smantana, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata si se spala spanacul si se pune la fiert in apa cu sare; cand e usor inmuiat se scoate repede din apa fierbinte si se muta in apa rece (de la gheata). Se strecoara si se lasa sa se scurga bine.
Se spala ardeii iuti, se taie in doua, se strecoara din nou, li se scot semintele si se taie marunt.
Se pune la fiert apa cu concentrat de pasare si, cand da in clocot, se adauga si pieptii de pui si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie.
Pentru sos: se pun sa se incalzeasca smantana si frisca, se condimenteaza cu sare si cu piper.
Se pune untul sa se incinga intr-o tigaie si se calesc in el spanacul si ardeii iuti. Se sareaza.
Pe farfurii incalzite in prealabil, se pun spanacul, apoi pieptii de pui, iar deasupra sosul bine incalzit.


Dulciuri

Budinca de capsuni

Ingrediente (pentru 6-8 portii): 750 g capsuni, 400 g faina, 4 oua, 2 linguri de zahar tos, un praf de sare, 1/2 l lapte.
Mod de preparare:
Se unge o forma de budinca cu unt, se presara deasupra faina si se pune la rece.
Se cerne faina intr-un castron. Se despart ouale. Galbenusurile, zaharul si sarea se pun peste faina, apoi se incorporeaza si laptele, amestecand cu un tel.
Albusurile se bat spuma si se pun si ele in compozitie. Se curata capsunile, se spala si se lasa sa se scurga bine.
Se toarna aluatul in forma de tort si se aseaza deasupra capsunile. Se porneste cuptorul. Se pune budinca la copt 30 de minute. Se presara cu zahar sau, dupa gust, poate fi servita cu frisca.