Mircea Ciuhrii

Horia Turcanu
"Criza gripei aviare este o . isterie creata in mod deliberat".

Mircea Ciuhrii - Dr. Docent in virusologie.

Doctor in biologie si medicina, Mircea Ciuhrii, pe care il cunoasteti deja din paginile revistei "Formula As", pentru extraordinarele sale inventii in materie de medicamente, este o somitate de nivel mondial in domeniul virusologiei. A infiintat primul laborator din lume de virusologie si microscopie electronica, de cercetare a virusurilor. A fost seful diviziei de cercetare in domeniul virusologiei al celui mai important Institut din fosta Urss si a coordonat cercetarile in zona armelor biologice, in intregul spatiu al fostului Pact de la Varsovia. Descoperirile si inventiile sale in domeniul virusologiei sunt cunoscute in intreaga lume stiintifica. "Toata viata", spune dr. Ciuhrii, "asta am facut: am studiat legitatile dezvoltarii epizootiilor virale, felul in care virusurile pot fi folosite." Este autorul a sase arme biologice care pot fi folosite impotriva unor daunatori din natura, arme biologice omologate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. A descoperit zeci de feluri de virusuri, a creat primul atlas al virusurilor din lume, a publicat sute de articole stiintifice in revistele internationale, a fost presedintele Comisiei Internationale de Standardizare a Armelor Biologice. A pus la punct arme biologice pe baza de virusuri, care se folosesc si astazi, inclusiv in Romania, pentru distrugerea de pilda a unor daunatori ai padurilor. A lucrat in Franta, ca expert in laboratoare de biologie moleculara si inginerie genetica a virusurilor, in cadrul unor proiecte finantate de Oms si Ministerul Apararii francez. A castigat, cum spune el, "un sac de medalii de aur" pentru descoperiri in domeniul virusologiei si, recent, ca o recunoastere a meritelor sale stiintifice, a primit titlul de "Comandor si mare ofiter" in stiinte, din partea Regatului Belgian.
Acest om, care in orice tara din lume ar fi fost apreciat si consultat in domeniul in care este expert, la noi, a fost pur si simplu ignorat. Proiectele de cercetare pe care le-a propus Institutului Cantacuzino, si mai inainte, Ministerului Cercetarii, au fost tratate cu indiferenta. In plina criza a gripei aviare, cand autoritatile administrative, dar si cele stiintifice descopera, pur si simplu, ca nu pot stapani raspandirea faimosului virus H5N1, nimeni nu s-a gandit sa profite de prezenta in Romania, unde s-a stabilit din 1995, a acestui mare expert in virusologie care este dr. Mircea Ciuhrii. Opiniile acestuia, in ceea ce priveste gripa aviara, reprezinta o noutate absoluta si totodata niste solutii care ar trebui aplicate urgent.

"Virusul nu a venit de nicaieri.
A fost aici. Este pretutindeni"


- Domnule doctor Mircea Ciuhrii, Romania este singura tara din regiune in care virusul nu numai ca a reaparut dupa eradicarea focarelor de anul trecut, dar s-a extins cu o rapiditate exploziva. Care sunt motivele pentru care s-a petrecut acest lucru?
- Trebuie spus in primul rand ca o infectie virala de acest tip nu se raspandeste neaparat pe orizontala, adica de la un organism bolnav la altul. S-a presupus ca virusul a fost adus de pasarile migratoare sau ca a fost adus din tarile dimprejurul Romaniei, prin importuri insuficient controlate, in schimb a fost complet ignorata posibilitatea ca virusul sa se afle deja, in stare latenta, in genomul pasarilor autohtone, timp de generatii. Aceasta este cea mai probabila ipoteza, tinand cont de faptul ca virusurile pot sta timp de ani de zile fara a fi activate. Faptul ca anul trecut au fost stinse toate focarele de gripa nu inseamna ca virusul a disparut. Acest lucru este imposibil. Virusul a existat tot timpul, dar in stare latenta. Asadar, trebuie pusi in discutie factorii care ar fi putut duce la activarea lui, iar cei mai importanti factori sunt acestia: in primul rand, densitatea prea mare a populatiei de pasari, fie ca este vorba despre crescatori particulari, dar cu atat mai mult in cazul fermelor. Cand zeci de mii de pasari sunt inghesuite intr-un spatiu prea mic, riscul declansarii unei epidemii este maxim. Alt factor important este calitatea hranei pe care o primesc pasarile. Hrana inadecvata creste riscul activarii virusului. Ar mai fi factori externi, precum temperaturile extreme, fie prea ridicate, fie prea scazute - cum au fost in iarna trecuta, ori aparitia unor agenti patogeni care sa fi activat infectia virala. In cazul crescatoriilor de pasari la scara industriala, in ferme, goana dupa profit creeaza automat premisele declansarii epidemiei. Cat mai multe pasari pe metru patrat, hranite cat mai ieftin, cu chimicale si hormoni de crestere accelerata, iata deja mediul ideal pentru activarea unui virus latent. Aceasta situatie nu se petrece numai la noi, ci si in alte tari in care scopul este "eficienta economica". Am vazut in Belgia o crescatorie in care pe-o parte, pe banda, intrau oua, si pe partea cealalta, la un interval de doua luni, ieseau gaini de 5 kg, pline cu activatori de crestere. Foarte eficient economic, dar dramatic pentru imunitatea pasarilor si pentru sanatatea oamenilor care le consuma. Un virus este modalitatea naturii de a reduce o populatie de animale sau de pasari care e prea numeroasa, adica exact ceea ce se petrece in crescatorii. Poate ca natura ne da semne ca ar trebui regandit felul in care trebuie crescute pasarile, semne ca ceva este fundamental gresit. Ca sa revenim, autoritatile administrative si sanitar-veterinare au cautat sursa infectiei oriunde, la pasarile migratoare, in importuri, numai acolo unde era cel mai probabil sa fie gasita, nu. Cu tot respectul pentru veterinari, dar virusologia este un domeniu aparte. Exista un Institut de Virusologie, dar din nefericire nu am auzit sa li se fi cerut parerea specialistilor de acolo, astfel ca s-au facut erori enorme in administrarea crizei.

"Masacrarea tuturor pasarilor este o enorma eroare"

- Ce erori credeti ca s-au facut?
- Cea mai mare eroare este uciderea tuturor pasarilor dintr-un focar. Intr-adevar, orice focar trebuie izolat, dar pasarile in nici un caz nu trebuie ucise. In lumea virusologilor, este stiut ca orice virus omoara un anumit procent dintre organismele infectate, dar nu pe toate. In general, putem vorbi despre circa 30% din indivizi care supravietuiesc. Acest procent este extrem de important, pentru ca el constituie fondul rezistent, imun la virusul respectiv, care poate fi folosit ulterior la prevenirea unor epidemii viitoare, si ar trebui sa constituie baza unor viitoare populatii de pasari domestice imune la virus. Asadar, masacrarea tuturor pasarilor este nu numai un lucru inutil, dar o enorma eroare. La noi au fost ucise toate pasarile fara nici o noima, ca la Tulcea, gaini, rate, gaste la un loc, in conditiile in care a fost dovedit demult ca virusurile sunt organisme extrem de specializate. Toate cercetarile de pana acum sugereaza ca ele nu trec de la o specie la alta, ca sa nu mai vorbim despre ideea hazardata ca ar putea trece la om. Acest lucru nu a fost niciodata dovedit si este extrem de improbabil, ca sa nu spun imposibil. Nu a fost dovedit nici macar ca ar putea trece de la pasarea migratoare la cea domestica, si totusi, auzeam pareri ale unor "specialisti" care propuneau indepartarea, inclusiv a pasarilor migratoare, cu ajutorul unor ultrasunete. Aberatii! Ar fi trebuit, simplu, sa izoleze pasarile bolnave si sa le lase sa moara singure, cate ar fi murit. Punct. Consecinta directa a faptului ca au fost omorate toate pasarile este aceea ca virusul se extinde, in loc sa-si consume fortele pe arii limitate si controlate. De fapt, masurile luate nu au facut decat sa conduca la extinderea virusului pe arii din ce in ce mai extinse, cu o rapiditate extraordinara.

"In spatele isteriei create
sunt enorme interese economice"


- Masurile luate de autoritatile romanesti nu sunt intamplatoare, ele fac parte din pachete recomandate de Uniunea Europeana si de Oms. Am vazut la televizor tari asiatice in care au fost ucise milioane de pasari. Vreti sa spuneti ca au gresit?
- Da. Aceste masuri sunt gresite. Fie din cauza ca organismele internationale in cauza nu au cerut parerea expertilor in virusologie, fie din alte motive pe care le putem numai banui. Este destul de ciudat de pilda, ca in tarile avansate nu au avut loc asemenea pandemii, dar chiar daca s-ar fi produs, ma indoiesc ca ar fi luat la ei acasa asemenea masuri de prevenire, care sunt pur si simplu ridicole, cum ar fi instalarea de filtre in care se stropesc cu dezinfectant rotile de la masini. Nici macar un copil nu ar crede ca virusurile calatoresc pe rotile masinilor. Iar in rest, carnea de pui si ouale, oricum se gatesc la peste 65 de grade. Nu cred ca statele occidentale ar fi actionat la ele acasa asa cum s-a actionat la noi, ci cred ca ar fi luat masurile corecte. In Franta, atunci cand a aparut virusul intr-o ferma, au facut, in liniste, ceea ce trebuia. Nu au omorat nici o pasare. Parerea mea este ca, dincolo de tot acest spectacol pe care mass-media l-a exagerat din plin, sunt interese economice enorme, in ceea ce priveste comercializarea in forta a unor produse farmaceutice, a caror eficacitate este indoielnica, si, poate, interese economice vizand piata produselor din carne de pasare. Nu exista nici o primejdie pentru oameni. In schimb, depozitele producatorilor occidentali de vaccinuri impotriva gripei la om si la animale sunt doldora. Cantitati uriase stau nefolosite si s-ar putea transforma curand in pierderi uriase, financiare, daca nu am fi noi, cei prosti, carora ei le pot impune ce masuri sa ia, ce medicamente sa cumpere si cum sa administreze o falsa criza. Au creat o adevarata psihoza intr-o situatie care nu pune oamenii in pericol.

"Nu exista nici o primejdie pentru om"

- Totusi, in unele tari din Asia mor oameni. Oms anunta morti din cauza gripei aviare..,
- Au murit de gripa obisnuita. Nu exista niste simptome ale gripei aviare diferite de cele ale gripei ordinare. A afirma ca cineva a murit de gripa aviara este total nestiintific. Cei 125 de morti de pretinsa gripa aviara, la o populatie a planetei de 6 miliarde, nu inseamna nimic. Inseamna ca gripa aviara la om nu exista. La fel se intampla si in cazul animalelor. Dintotdeauna, la noi si peste tot in lume, in ferme au murit animale, si acest lucru il stie oricine lucreaza in domeniu. Acest lucru este normal. Este o lege a naturii. Orice taran stie ca uneori gainile se imbolnavesc si o parte mor. De-aici si pana la psihoza creata in legatura cu gripa aviara este cale lunga. Nu exista nici un caz de trecere a virusului la om si nici nu cred ca va exista. Virusul nu poate trece la om. De altfel, a fost o imprejurare in care gainile dintr-o gospodarie de langa Tulcea au murit, iar omul le-a aruncat intr-o rapa. De-acolo au fost luate de niste tigani amarati care le-au mancat si nu s-a imbolnavit nici unul. Ce dovada mai clara trebuie pentru a sustine acest adevar? In aceste conditii, interdictia extrema, in anumite zone, de a mai creste pasari, este o aberatie totala, sau interdictia de circulatie a oamenilor.
- De ce nu s-a petrecut acest lucru si in tarile din preajma noastra, in Ungaria, Bulgaria sau in celelalte tari in care au mai fost focare?
- Se putea intampla oriunde, oricand. La noi a fost nerespectarea conditiilor minime de bio-securitate in ferme, pe de-o parte, ceea ce a condus la reactivarea virusului. Apoi a fost inconstienta unor crescatori de pasari de a le ingropa in natura, fara a anunta pe nimeni. Dar extinderea lui rapida a fost consecinta masurilor gresite luate de la bun inceput de autoritati, incepand cu uciderea tuturor pasarilor.

"Am propus, la Institutul Cantacuzino,
un program de cercetare chiar pe gripa aviara.
Nici nu s-au uitat la mine"


- Ce se mai poate face acum?
- La ora aceasta, in lume, nu exista o metoda eficienta de stopare a multiplicarii virusurilor. Numai natura o poate opri. Exista vaccinuri, dar aceste metode sunt preventive. Odata activat un virus, nu exista practic nici o cale de a-l mai opri. Faimosul Tamiflu, pe care acum Romania cheltuieste sume enorme degeaba, pe care pana si ungurii ni-l vand noua acum, nu are nici un fel de eficienta. Nimeni nu spune adevarul, pentru ca produsul trebuie sa se vanda. Administram un medicament care n-are nici un efect, pentru o boala care nu exista la om. Cu riscul de a parea laudaros, trebuie sa va spun ca, pe plan mondial, la aceasta ora, exista o singura metoda de a inhiba multiplicarea unui virus, cu ajutorul unei proteine descoperite de mine. Dar aceasta este alta discutie. Concret, focarele trebuie izolate si virusul se va stinge de la sine. Ar trebui consultati experti in domeniul epizootiilor virale, numai ca acestia sunt, pe plan mondial, foarte putini. Dupa cum v-am spus, cred ca de fapt nici nu exista interesul de a face ceva impotriva gripei aviare, ci dimpotriva, exista interesul de a crea o panica cat mai mare, mai ales la nivelul tarilor nedezvoltate, care, inspaimantate, se vor imprumuta de bani pentru a cumpara niste produse inutile. La noi, eu personal i-am scris in cateva randuri d-lui ministru Flutur, dar nu am primit niciodata un raspuns. Acelasi lucru s-a petrecut acum cativa ani, cand am propus programe de cercetare avansata in acest domeniu, unor institute din Romania. Venisem cu rezultatele cercetarilor mele dupa 20 de ani de studii, dupa colaborarea cu zeci de institute si sute de cercetatori de pe tot teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Am propus, la Institutul Cantacuzino, un program de cercetare chiar pe gripa aviara, plecand de la descoperirea acestei proteine, singura capabila sa inhibe o infectie virala. Nici nu s-au uitat la mine. Iar acum, cred ca reprezentantii Oms, care supravegheaza in Romania circul masurilor antigripa aviara, rad in barba de ceea ce facem.
- Ce-ar trebui sa stie romanii in mijlocul acestei crize foarte mediatizate a gripei aviare?
- Sa nu se teama si sa fie constienti ca aceasta psihoza a gripei aviare este creata de ceea ce as numi o mafie internationala, foarte bine organizata si sustinuta, a medicamentelor. Gripa aviara nu se ia la om, si spun acest lucru in calitatea mea de cercetator, care toata viata am stat cu mainile in virusuri, am creat si am modificat virusuri. Virusurile sunt pretutindeni, in aer, in plante, in animale, in stare latenta. Suntem inconjurati permanent de virusuri, dar asta nu inseamna ca ne si imbolnavim automat. Exista virusuri de mii de ori mai periculoase, care fac sute de mii de victime in lume, sunt Hiv si altele. Gripa aviara este o infectie a pasarilor, nu a oamenilor.