Vremuri bune, pentru oameni bolnavi -Bio-Medica

Florentin Popa
Dr. Viorica Russu - "Pacientul este intotdeauna in castig intr-un sistem privat".

Toata lumea stie ca sistemul sanitar romanesc este in colaps. Pensionarii stau zile intregi la cozi, pentru a-si asigura medicamentele fara de care nu pot trai, in spitale li se cere bolnavilor sa-si aduca medicamente si produse paramedicale de-acasa. O realitate cruda, cu care ne confruntam zi de zi si pe care o vedem in fiecare seara, in editiile de stiri de la televizor. De altfel, statistic, am ajuns pe ultimul loc in Europa in domeniul sanatatii publice... Un cosmar ce pare sa nu mai ia sfarsit, chiar daca solutii exista: institutiile de sanatate particulare. Un exemplu in acest sens este Bio-Medica, o companie medicala, printre primele in Romania, a carei oferta a ajuns in prezent la rezultate de exceptie. O poveste de succes, care ar putea folosi drept model.

Visul american

Dr. Viorica Russu este medic-nursing la Biomedica International. O persoana blanda, joviala, al carei zambet te farmeca pe loc. Stam de vorba intr-un birou modern, sclipitor, la unul dintre sediile Bio-Medica. Povestea curge de la sine, cu toate ca inceputul a ramas undeva departe, departe, in timp...
"Pe la inceputul anilor 80, am plecat in Statele Unite ale Americii, unde sotul meu si fratele lui lucrau pentru armata americana, in domeniul medical. Nu am putut sta degeaba nici eu si am urmat o scoala de asistenti, apoi am lucrat ani de zile in nursing home (locuri specializate in ingrijirea persoanelor in varsta). Armata americana este foarte generoasa si iti asigura costurile educatiei, pentru seriozitate si consecventa in ceea ce faci; de aceea, platesc cea mai mare parte din studiile pe care le urmezi. Astfel, am avut ocazia sa studiez acolo medicina, lucru pe care nu l-am putut face in Romania, inainte de anii 80. Am stat in Sua aproape 15 ani, lucrand permanent in domeniul medical. Viata din America m-a invatat sa fiu optimista, sa vad in primul rand lucrurile pozitive si apoi pe cele negative, sa nu ma impiedic sau, daca o fac, sa ma ridic imediat si sa nu renunt la nimic din ceea ce-mi propun."
- Ati venit, asadar, cu visul american acasa. Cand ati plecat de acolo, aveati deja ideea de a realiza aici ceva in domeniul medical?
- Ideea de a realiza in Romania un sistem de sanatate precum cel american era mai veche. Familia sotului meu este formata numai din medici - atat parintii si bunicii lui, cat si cei cinci frati ai tatalui sau, precum si sotiile acestora. Asa ca totul se invartea in aceasta sfera. Toti au vrut sa construiasca un sistem privat de medicina, dar vremurile nu le-au permis. Socrul meu, doctorul Iulian Russu, care a fost initiatorul si promotorul acestei idei, nu a renuntat niciodata la ea, iar atunci cand ne-am intors in tara, a facut o "sedinta de familie" si ne-a spus: "Un medic devotat este medic 24 de ore pe zi. Daca vreti sa realizati ceva, trebuie sa puneti mult suflet. Ati depus un juramant de credinta si e timpul sa demonstrati ca puteti face mai mult pentru oamenii bolnavi, pe care trebuie sa-i ajutati. Voi aveti bani si experienta, eu va pun la dispozitie casa mea. Hai, nu mai stati pe ganduri, treceti la treaba!". Ne-am consultat cu totii si am decis sa facem acest mare pas... Am deschis o clinica in casa parintilor sotului meu, incepand cu doua cabinete la demisol. Prima reactie a celor din jur a fost negativa, toti ne spuneau ca ideea noastra este imposibil de realizat. Din ambitie si din dorinta de a dovedi ca totusi se poate, nu am renuntat. Am cooptat in colectivul nostru un grup de medici la care apreciam inalta calificare si atitudinea profesionala: dr. Mircea Stapanoiu - stomatolog, prof. dr. Calin Giurcaneanu - dermatolog, dr. Ioana Chebac - dermatolog, dr. Victor Mihalache - radiolog, dr. Petre Onaca, oameni pe care i-am cunoscut acum 14 ani si cu care lucram si astazi. Pe parcurs, toti banii pe care i-am castigat de la cele doua cabinete au fost reinvestiti si, de-a lungul catorva ani, intreaga cladire a devenit clinica medicala. Am trait cu emotie primele momente, cand au venit 10 pacienti, apoi ne-am trezit ca avem 100 de pacienti si am realizat ca spatiul incepea sa devina insuficient.

Rezervele Bio-Medica

Apoi, am realizat ca pacientii nostri aveau nevoie de mai multe servicii sanitare. Multi s-au plans de conditiile de spitalizare din Bucuresti, ceea ce ne-a dat de gandit. Ne-am dus la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca". Pe vremea aceea, director era d-l dr. Alexandru Bucur, si sotul meu l-a rugat sa ne dea un coltisor nefolosit de spital, sa il exploatam in regim privat. A fost singurul care a avut incredere in noi, ne-a spus ca ne considera cam excentrici, dar e dispus sa incerce. Am inceput cu doua rezerve darapanate, care nu puteau fi folosite pentru bolnavi, din care am facut rezerve de patru stele. Le-am igienizat, le-am facut bai moderne, am instalat posturi telefonice, fax, Internet, le-am dotat cu televizoare si frigidere, am adus paturi noi de spital, comandate electric, am pus aer conditionat, am creat atmosfera unei camere de hotel. Dupa numai o luna de zile, aveam deja liste de asteptare pentru internari in aceste rezerve. In cateva luni, am ajuns la 11 rezerve; practic, toata acea aripa a spitalului a fost modernizata. Tot mai multi reprezentanti ai altor centre medicale din tara veneau sa vada ce facusem acolo si se minunau... Conditiile pe care le ofeream pacientilor le dadeau satisfactie atat lor, cat si medicilor care-i ingrijeau. A fost, asadar, un prim succes.
Dupa cele de la Spitalul de Urgenta, am inaugurat si alte rezerve: 5 la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" si alte 7 la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", fiind foarte important ca un copil internat sa poata fi cazat, impreuna cu insotitorul sau, in conditii optime. La toate aceste rezerve avem personal medical calificat propriu, care practic dubleaza personalul spitalului. Asistentele noastre sunt omul de care ai nevoie sa fie langa tine, sa te tina de mana si sa-ti spuna o vorba buna atunci cand esti pe un pat de spital.

Ambulantele Bio-Medica

Pentru a veni in sprijinul pacientilor nostri, am adus, pentru prima data in tara, o ambulanta anti-soc, in sistem privat. Acum avem 15 astfel de ambulante, cu echipament complet si modern de sustinere a vietii (oxigen, defibrilator, electrocardiograf, ventilator automat, truse de resuscitare cardiorespiratorie, aspirator de secretii etc.), pe care le folosim atat in Romania, cat si pentru a duce pacienti in toate tarile Europei sau a-i aduce acasa, dupa tratamente sau operatii in strainatate. Atunci cand din partea familiei este solicitat expres un medic specialist, de exemplu un neurolog sau cardiolog, noi asiguram de urgenta medicul respectiv. Se merge la domiciliu, se fac electrocardiograma, toate investigatiile, se comunica imediat datele catre medicul care este la baza, adica la Bio-Medica. Daca este nevoie de un consult, se ia legatura cu medicul care este de garda in spital si se fac toate aranjamentele dinainte, astfel ca pacientul sa ajunga cu ambulanta in camera de garda, unde este asteptat de personalul nostru.

Reteaua medicala Mednet

Bio-Medica a initiat o colaborare cu 32 de clinici medicale private din tara, din dorinta de a oferi conditii excelente de investigatii si tratament pacientilor nostri aflati in orice zona geografica. Sistemul se numeste MedNet. Daca Bio-Medica are, de exemplu, un abonat care se duce la mare sau la munte si i se intampla ceva, atunci, in loc sa astepte sa vina ambulanta noastra (cateva ore dus, cateva ore intors), el poate sa dea un telefon si o ambulanta a clinicilor partenere din cel mai apropiat loc ajunge la el, ii acorda primul ajutor de urgenta si, daca este cazul, il transporta aici.

Bio-Medica "Prestige"

In momentul in care am fost pregatiti - cu medici valorosi, de inalta calificare, cu echipament medical performant, cu o structura organizatorica viabila, am facut trecerea de la asociatia de familie la o societate pe actiuni, iar spatiul de care dispunem (o cladire de 1500 de metri patrati) ne asigura acum cate un cabinet pentru fiecare disciplina medicala: medicina interna, medicina generala, medicina muncii, Orl, oftalmologie, cardiologie, pediatrie, alergologie, reumatologie, gastroenterologie, homeopatie, neurologie, psihiatrie, psihologie, imagistica radiologica, chirurgie, urologie, ortopedie, ginecologie, diabet si boli de nutritie, endocrinologie, endocrinologie pediatrica etc.Toate cabinetele medicale sunt utilate cu aparatura ultraperformanta, putandu-se face numeroase determinari functionale: gastroscopii, teste Helicobacter Pylori, colonoscopii, rectoscopii, ecografii abdominale, tiroidiene, cardiace, a partilor moi, doppler vascular, Ecg, holter aritmii, Ecg de efort, holter Ta, spirometrii (probe functionale respiratorii), audiograme, oscilometrii, radiografii pulmonare, tranzit baritat, Rmn, Ct (computer tomograf), uroflowmetrii, colposcopii, examene bacteriologice, examene citologice Papanicolau, dermatoscopii digitale prin epiluminiscenta, micologie, biopsii, teste alergologice, teste de laborator etc. Exista o colaborare permanenta intre medicii nostri, iar pacientul nu pleaca niciodata de la noi fara sa-si rezolve problemele de sanatate.
- Centrul Bio-Medica Prestige cuprinde, in afara de ramurile medicale clasice, si cabinete de medicina alternativa. Ce v-a facut sa introduceti si aceasta ramura?
- Cabinetele de medicina complementara (homeopatie, acupunctura, reflexoterapie, masaj terapeutic, aerosoli, electromiostimulare, fototerapie etc.) au fost create ca sa ne ajute la tratarea sau recuperarea mai rapida a pacientilor. La inceput, am avut numai homeopatie si am observat ca lucrurile merg foarte bine, ca oamenii sunt foarte multumiti de rezultatele acestui tratament. A crescut numarul de pacienti interesati de aceasta ramura, iar medicul homeopat, prof. dr. Sorin Cadar, nu mai putea face fata programarilor. Atunci am deschis si un cabinet de acupunctura. Acum avem si un cabinet de medicina traditionala chinezeasca, condus de dr. Radu Pichiu, un medic care si-a facut specializarea timp de trei ani in China.
Dispunem si de o sectie de fizioterapie, foarte bine echipata, condusa de prof. dr. Nicolae Pavelescu, recuperarea dupa o fractura, entorsa sau probleme neurologice fiind foarte importanta. Cu cat te ocupi mai mult de un pacient in perioada imediat urmatoare traumei, cu atat recuperarea lui este mai buna si mai rapida.

Nursing la domiciliu

Dupa modelul american, am infiintat si un serviciu de ingrijire la domiciliu. Acesta asigura monitorizarea permanenta si ingrijirea oricarei persoane aflate sub tratament medical sau in recuperare dupa operatie ori spitalizare. De asemenea, acest serviciu se adreseaza si pacientilor cu probleme speciale: persoane varstnice, pacienti imobilizati, pacienti aflati in faze terminale de boala, Alzheimer etc. Supravegherea pacientilor este asigurata de o echipa formata din medici, asistente, infirmiere, specialisti in recuperare, care aplica programe de nursing riguros intocmite, individualizate pe tipul de afectiune si pacient. Asiguram echipamentul medical specific la domiciliu (pat electric antidecubit, umidificatoare de incapere, generatoare de oxigen, electrocardiografe, pulsiometre, echipamente antiescara, scaune speciale pentru necesitati, scaune mobile, nebulizatoare pentru aerosoli etc.), toate acestea ajutand la crearea unui microclimat de spital la domiciliul pacientului.

Abonamentele Bio-Medica

- Ce ne puteti spune despre sistemul dvs. de abonamente?
- Am realizat mai multe variante de abonamente, care sunt adresate tuturor categoriilor de pacienti - oameni sanatosi, oameni cu probleme medicale, tineri, varstnici, fiecare poate beneficia de servicii medicale de calitate. Poate fi un abonament individual, abonament de familie sau abonament de grup.

La abonamentul Vip First Response (1 euro lunar), pacientul este trecut intr-o baza de date si la orice apelare la serviciile noastre se raspunde cu promptitudine. In momentul in care omul plateste 1 euro pe luna, el are o fisa la noi in computer, iar ambulanta merge la pacient acasa cu fisa respectiva, medicul este informat, el stie de ce sufera pacientul si deja isi pregateste interventia, stie spre ce spital se va indrepta daca gaseste o simptomatologie agravata, are informatii care valoreaza enorm si care pot salva vieti, printr-un raspuns rapid. De asemenea, abonatul beneficiaza de anumite reduceri la o serie de servicii medicale pe care le oferim in cadrul Bio-Medica.

Abonamentul Vip Acces Card (10 euro pe luna) ofera o baza mai larga de accesare a serviciilor, plecand de la serviciul de ambulanta, pana la toate celelalte specialitati, iar reducerile la serviciile medicale sunt mai mari.

Abonamentul Vip Executive costa 15 euro pe luna, dar ofera discounturi semnificative la tot ceea ce inseamna costuri medicale.

Abonamentul Vip Protocol (80 euro lunar) este destinat exclusiv persoanelor juridice si asigura o larga gama de servicii medicale gratuite, iar la celelalte se aplica reducerile de cost cele mai mari. Abonatii nostri sunt pe o lista de prioritate si au siguranta ca, daca solicita ambulanta, aceasta raspunde imediat. Aceasta este diferenta intre a fi abonat sau a nu fi abonat.
- Sunteti medic si cunoasteti foarte bine ambele sisteme de sanatate. Ce inseamna sistemul privat si ce-i lipseste sistemului medical de stat, sa ajunga la aceste performante?
- Toti ne ocupam de oameni, in momente in care ei au nevoie de mai multa atentie ca de obicei. Cred ca diferenta intre spital si sistemul privat, din punctul de vedere al unui medic, este ca la spital ai de vazut 20 de pacienti intr-un scurt timp, iar in sistemul privat te ocupi de fiecare pacient in parte, atat timp cat acesta are nevoie. Pana cand sistemul sanitar romanesc nu va introduce asigurarile facultative de sanatate, pana cand nu va implementa un management eficient, dupa model occidental, bolnavii din Romania vor avea de suferit. Sistemul de stat si sistemul privat trebuie sa coexiste si sa se sprijine reciproc. Statul trebuie sa investeasca in asa-numitele afectiuni catastrofice, iar sistemul privat trebuie sa-l degreveze de serviciile medicale pe care cetateanul poate sa le suporte financiar, atunci cand doreste un plus de confort estetic, hotelier etc. Faptul ca cele doua sisteme nu pot exista separat este un "secret" care trebuie descoperit urgent, altfel sistemul va colapsa.
Se spune ca multi urca pe munte, dar putini ajung pe Everest. Bio-Medica a ajuns sa duca cu ambulanta pacienti la Hamburg, la Paris, sa faca escorta medicala pe avioane la Hanovra, in Canada, in Sua, a reusit sa duca oameni la tratamente speciale si sa-i aduca inapoi sanatosi. Acesta este Everestul nostru; ne-am dat silinta sa salvam cat mai multe vieti si n-am precupetit niciodata nici un efort. In cazul pacientilor care au avut nevoie de interventii chirurgicale care se puteau realiza numai in strainatate, am facut tot posibilul sa obtinem acolo un pret care sa poata fi suportat de un cetatean roman, inclusiv pentru transport. Au fost momente in care a trebuit sa ducem pacientul pe masa de operatie in Germania in doar doua ore. Toate lucrurile astea s-au facut printr-o echipa. Echipa Bio-Medica, de care suntem mandri cu adevarat.

Pentru informatii suplimentare, contactati Centrul Medical Bio-Medica "Prestige" din Bucuresti, Calea Floreasca nr. 111-113, sector 1, tel. 021/311.77.93, 311.77.94, 311.77.95, fax 311.77.98, e-mail: office@bio-medica.ro www.bio-medica.ro