Urzicarile si lipitorile

Ilie Tudor
Remedii de baza in medicina satelor romanesti, batutul corpului cu urzici si lasarea de sange aveau efecte spectaculoase intr-o multime de boli. Nostalgica dupa trecut, medicina contemporana reabiliteaza cu entuziasm ceea ce pana ieri erau practici babesti.

Doua practici babesti:

Urzicarile

Procesul urzicarii este un fenomen aproape... paranormal. De ce? Pentru ca prin practicarea lui, in tegumente intra cateva zeci sau sute de perisori microscopici de pe frunzele si tulpinile acestei plante. Pana aici nimic paranormal, numai ca perisorii urzicii care patrund in piele au doar cativa microni diametru, fiind atat de subtiri, incat nici daca ar fi facuti din cel mai dur otel nu ar avea rezistenta necesara pentru a patrunde, fie si superficial, straturile cutanate. Si totusi, minusculii peri ai urzicii inteapa, si inca destul de profund. Cum? Nimeni nu poate explica exact acest lucru. Si mai este un lucru interesant: la fiecare urzicare, ne este injectat prin acesti perisori minusculi, un cocteil exploziv de principii active, constituit din acid formic, toxalbumina si cateva enzime. Beneficiem, asadar, de un tratament injectabil natural si pe gratis, plin de bune urmari.

Modul de efectuare al tratamentului

Pe suprafata de piele care urmeaza a fi tratata se pun 1-3 varfuri de tulpina de urzica vie, care se lasa vreme de 2-5 minute, legate cu o fasa, dupa care se indeparteaza. Pentru persoanele care au pielea mai putin sensibila si care vor un tratament mai intens, se poate freca pielea cu frunze de urzica, vreme de 5 minute. Apoi pielea se lasa la aer vreme de alte 5 minute, dupa care se poate aplica un unguent mentolat sau pe baza de tataneasa, pentru diminuarea senzatiei de arsura.

Recomandari terapeutice

Lombosciatica - se fac urzicari ale zonei lombare cu un manunchi de urzici, plimbat apoi pe traiectoria nervului sciatic, de la bazin in jos, acolo unde simtim dureri. In traditia populara se recomanda ca dupa cateva minute de urzicare, sa se puna pe spatele gol o tesatura de lana calduroasa, care se tine alte cateva minute, dupa care se unge zona cu un unguent cu rasina de brad sau cu camfor.

Reumatism - se urzica vreme de cateva minute articulatia sau articulatiile afectate, iar dupa aceea se invelesc in foi de varza zdrobite (cu batatorul de snitele). Acest tratament are un puternic efect, in special in cazul durerilor reumatice care se agraveaza la frig si la umezeala.

Nevralgie de trigemen - se urzica zona dureroasa vreme de 2-5 minute, dupa care se inveleste cu o tesatura calduroasa. La un sfert de ora dupa aplicatie se poate pune un unguent cu camfor sau cu arnica.

Circulatie periferica deficitara (maini si picioare reci) - pentru imbunatatirea circulatiei la picioare, se merge cateva secunde prin urzici. Pentru imbunatatirea circulatiei la maini, se aplica o tulpina de urzica, cu tot cu frunze, pe dosul palmelor si pe incheieturi. Tratamentul se repeta o data la saptamana.

Precautii si contraindicatii

Tratamentul prin urzicare nu va fi repetat decat dupa ce precedenta inflamare a pielii a trecut complet. l Persoanele care sunt predispuse la alergie se vor urzica la inceput foarte usor, cu o singura frunza - daca pielea se inroseste foarte puternic, apar umflaturi, durere intensa, catar, atunci nu se va aplica tratamentul. l Chiar daca nu sunteti alergic la urzicare, este bine sa faceti tratamentul prudent, cu o intensitate gradata, asa incat sa nu aveti reactii cutanate foarte puternice, insotite de usturime puternica si persistenta, de natura sa va impiedice sa va concentrati la actiunile zilnice etc.

Lipitorile

Sunt niste animale acvatice nevertebrate, deloc placute vederii, care traiesc in rauri si in lacuri nepoluate si care se hranesc cu sangele mamiferelor. Hirudoterapia (numele sau vine de la Hirudo medicinalis - denumirea latina a lipitorilor) consta in aplicarea pe diferite zone ale corpului a acestor nevertebrate, care vor suge cativa mililitri de sange de la pacient. Intr-adevar, pana aici nimic imbietor. Si totusi, in clinici cat se poate de serioase din Germania, Franta sau Rusia, tratamentele cu lipitori sunt facute contra unor sume exorbitante si sunt tot mai cautate de pacienti. Anual, sute de kilograme de lipitori sunt vandute si utilizate in scop terapeutic, existand chiar... ferme de crestere a acestor animale.

Cum actioneaza terapia cu lipitori

Atunci cand lipitoarea ajunge sa perforeze pielea pentru a suge sangele, ea injecteaza local peste 30 de substante, in majoritatea lor cu efecte curative. Ele impiedica formarea trombilor si migrarea lor in sange, au efect anestezic si antiinflamator, stimuleaza anumite procese metabolice locale si globale.

Modul de efectuare a tratamentului

Atunci cand sunt folosite contra bolilor vasculare, se pun 1-3 lipitori langa venele sau vasele de sange afectate si se lasa sa suga sangele, pana cand isi fac plinul si se desprind singure. Tratamentul nu produce nici o durere. Dupa desprinderea lipitorii ramane o mica taietura in piele, care va mai sangera o vreme, lucru care nu trebuie sa ne ingrijoreze. In tratamentul unor boli care afecteaza diferite organe si sisteme (rinichi, vezica, ovare, articulatii etc.), acelasi numar de lipitori se plaseaza pe piele in apropierea organului tratat. Daca este necesar, tratamentul poate fi reluat dupa sase saptamani.

Recomandari terapeutice

Tromboflebita - domnul doctor in biochimie Eugen Giurgiu, un obisnuit al paginilor noastre de naturism, este de parere ca cel mai eficient tratament contra tromboflebitei este cel cu lipitori. In opinia sa: "Acest tratament nu poate fi egalat de nici un alt tip de tratament, nici macar medicamentos sau chirurgical. Chiar si in urma unei operatii pot sa ramana trombi, dar lipitorile va curata sangele foarte bine si refac elasticitatea vaselor, fara sa va ceara nici un ban."

Prevenirea trombo-emboliilor - persoanele care sufera de tromboze cu localizari diverse pot efectua acest tratament care este de un ajutor real, alaturi de medicatia specifica, pentru prevenirea acestei complicatii adesea letale.

Varicele, hemoroizii - se diminueaza ca volum, isi reduc starea de inflamatie si uneori chiar dispar dupa tratamentul cu lipitori. Mai mult, acestea secreta substante care duc la recapatarea elasticitatii si tonusului vascular, prevenind formarea de noi dilatatii patologice ale venelor.

Cerebroscleroza, arterioscleroza - se pun lipitorile in zona de margine a scalpului, mai ales in locurile in care se vad vinisoare iesite in afara. S-a demonstrat ca substantele continute de lipitori normalizeaza presiunea sanguina intracraniana, favorizeaza o mai buna circulatie si incetinesc procesele degenerative. Se fac 2-4 aplicatii cu lipitori pe an.
Tratamentul cu lipitori mai este recomandat si contra cefaleelor (dureri de cap), hipertensiunii, anumitor forme de ischemie cardiaca, endometritelor, inflamatiilor si modificarilor degenerative ale ovarelor, dermatozelor.

Precautii si contraindicatii

In primul rand, persoanele care au fobii la insecte sau serpi este bine sa se gandeasca de mai multe ori daca pot suporta aceasta terapie. Apoi, exista persoane cu sensibilitate alergica la substantele active secretate de lipitori, motiv pentru care tratamentul se va face la inceput cu prudenta, cu o singura lipitoare, care va fi inlaturata prompt, daca apar fenomene cum ar fi inflamatia puternica locala, senzatia de arsura, frisoane etc. Daca exista suspiciunea de alergie, nu ezitati sa consultati medicul specialist, care va lua masurile de rigoare, pentru a nu aparea complicatii.
Intrucat lipitorile secreta substante anticoagulante, timpul de sangerare al locurilor din piele perforate va fi mai lung. Pentru accelerarea vindecarii se aplica pe piele putina tinctura de propolis.

Unde gasim lipitori

In Cluj exista o firma specializata in comertul cu lipitori: S.C. Biotrans S.R.L., str. Lacramioarelor 6/7, tel./fax: 0264/44.15.47, 0722/83.71.15, 0740/70.19.87. Lipitorile sunt livrate in recipiente speciale, ele putand trai pana la doi ani fara sa se hraneasca, fiind extrem de rezistente.