Ierburi pentru o piele frumoasa

Redactia
Printre ierburile intrebuintate in cosmetica exista trei vedete: musetelul, filimica si brusturele. Ele cresc prin gradini si sunt niste adevarati magicieni.

Brusturele innoieste sau regenereaza celulele uzate ale epidermei, filimica (galbenele) combate iritatiile, musetelul vindeca ranile si inflamatiile. Fierbeti un pumn din aceste plante intr-o jumatate de litru de apa, obtinand un ceai concentrat. Strecurati-l si folositi lichidul ca pe o lotiune cicatrizanta si racoritoare. Isi pastreaza proprietatile cam 24 de ore.

Sauna cu ierburi pentru fata

O data pe saptamana, ar trebui sa oferiti fetei dvs. o baie de aburi. Ea deschide porii, activeaza circulatia locala si produce o detoxifiere a pielii. Va stau la dispozitie o serie de ierburi, din care puteti alege.
Lavanda si musetelul vindeca pielea iritata.
Rozmarinul si filimica vindeca si au efect dezinflamator.
Coada-soricelului invioreaza pielea si o face mai ferma.
Menta si socul sunt astringente si invioratoare.
Limba-mielului si brusturele sunt bune pentru pielea uscata.
O baie de aburi se face astfel: peste doi pumni de plante se toarna apa clocotita, se amesteca putin cu o lingura de lemn, se acopera si se lasa 10 minute sa infuzeze, dupa care ceaiul se da intr-un clocot, apoi se ia de pe foc. Tineti un prosop deasupra oalei aburinde si bagati-va capul sub el, atat de jos cat puteti suporta. Rezistati minimum 5-10 minute. La sfarsit racoriti-va pielea cu apa mai intai calduta, apoi rece. Dupa aceea turnati putin otet de trandafiri pe o vata si tamponati-va fata, pentru a inchide porii.

Otetul de trandafiri

Cu aceasta reteta isi rasfatau tenul doamnele de la curtea reginei Elisabeta I a Angliei.
Culegeti petalele unor trandafiri rosii cu putin inainte sa se ofileasca. Taiati cu o foarfeca partea albicioasa si puneti cativa pumni de petale intr-un borcan, turnand deasupra vin alb sau otet de mere pana cand le acoperiti, apoi lasati-le vreme de trei saptamani la macerat. Dupa ce macerarea s-a incheiat, strecurati lichidul printr-o hartie de filtru, un tifon sau o strecuratoare de ceai si diluati-l cu apa de trandafiri in proportie de 1/1. Lichidul rezultat este otetul de trandafiri. Pastrati-l intr-o sticla si folositi-l diluat inca o data - o parte otet de trandafiri la patru parti apa -, ca lotiune revigoranta pentru fata. Va va face sa va simtiti minunat.

Masca de plante

Dintr-un amestec de urzici, rozmarin, papadie (sau orice altceva stiti ca va face bine) luati doi pumni - daca plantele sunt proaspete, sau trei linguri - daca sunt uscate (pe acestea trebuie sa le inmuiati mai intai bine cu apa), introduceti-le intr-un blender, adaugati peste ele doua linguri de apa minerala si mixati-le, facand din ele o pasta, pe care o ingrosati apoi, frecand-o cu migdale macinate sau putina argila. Aplicati masca pe fata curatata in prealabil, puneti doua rondele de castraveti pe pleoape si odihniti-va o jumatate de ora, cu picioarele ridicate pe un scaun. Dupa aceea spalati-va cu apa calduta si improspatati-va tenul cu inegalabilul otet de trandafiri.