"Minunile" si "tainele" din folclor dezlegate de oamenii de stiinta

Corina Pavel
Reuniti la Sinaia, sub racoarea Bucegilor, eminenti reprezentanti ai stiintei din Romania si din strainatate au incercat sa dezlege misterele culturilor populare .

Departe de urechile presei flamande de senzational si de camerele televiziunilor care fac spectacole de circ din evenimente cat se poate de serioase, oameni de stiinta din diferite domenii (medicina, fizica, biologie, chimie) si specialisti in folclor, etnologie si antropologie au participat la o intalnire gazduita sub racoarea Bucegilor, la Sinaia, cu tema "Folclor comparat - Categorii de supranatural". Botezata cam doct, pentru omul obisnuit, conferinta a avut mai degraba un caracter "paranormal", ocupandu-se de simbolurile in miturile folclorului, veritabile mesaje stiintifice, confirmate de cercetarile actuale. Lucrarile prezentate in cadrul simpozionului vin tocmai in sprijinul acestei idei: "Reprezentarea Adn-ului (codul vietii) in traditia poporului roman" (prof. dr. Marioara Godeanu, biolog), "Lumile paralele - in lumina fizicii cuantice moderne" (acad. prof. dr. Sorin Comorosan, fizician), "Supranaturalul in Folclor si in Religie" (acad. prof. dr. Constantin Balaceanu-Stolnici, neurolog si director al Societatii Romane de Antropologie), "Fenomenele din padurea Hoia-Baciu, Cluj" (prof. dr. Adrian Patrut, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, presedinte al Societatii Romane de Parapsihologie), "Semnificatiile plutirii si valentele fiintelor plutitoare" (Sabina Ispas, folclorist, director al Institutului de Etnografie si Folclor), "O noua definitie a vampirului" (Sir Alan Murdie din Marea Britanie, specialist in probleme paranormale, Sir John Frazer, presedintele Societatii Britanice de Parapsihologie), "Spiritism cu Bogdan Petriceicu-Hasdeu" (prof. dr. Jenica Tabacu, director al Muzeului "Iulia Hasdeu", Campina), "Strigoii din Marotinu, Dolj" (prof. dr. Mihai Fifor, director al Muzeului Etnografic din Craiova), "Sacrul si vechile obiceiuri in relatie cu supranaturalul din cultura traditionala rroma" (lector dr. Delia Grigore, Universitatea din Bucuresti).
Iata opinia catorva participanti la simpozion:
Acad. prof. dr. Constantin Balaceanu-Stolnici: "Vin la aceste intalniri de mai multi ani, e deja o traditie, iar tema propusa anul acesta mi s-a parut deosebit de interesanta. Discutam aspecte care fac parte din istoria culturii si din istoria noastra nationala, care in societatile stiintifice riguroase nu se discuta, pentru ca exista o tendinta de specializare, chiar de hiperspecializare care, dupa parerea mea, nu este benefica. Bernard Show spunea ca "prin specializare excesiva o sa ajungem sa stim totul despre nimic". Ar fi fost bine ca ceea ce s-a discutat aici sa fie mai mediatizat, dar la modul serios, pentru ca, din pacate, domeniul acesta "exotic" este abordat doar in tabloide de scandal sau intr-o literatura "de taraba". Putine sunt publicatiile sau cartile serioase care trateaza un subiect facand apel la oameni care cunosc in adevar problemele respective si e pacat, pentru ca tinerii citesc, se duc in librarii. Dar pentru a fi pregatit sa selectezi si sa-ti insusesti informatiile care-ti sunt de folos din tot ceea ce primesti prin mass-media sau prin lectura, trebuie sa ai o formare morala facuta prin educatia in familie si in scoala."
Prof. dr. Marioara Godeanu: "Aceasta intalnire a fost la un nivel foarte elevat. Faptul ca au fost prezente personalitati marcante ale stiintei si culturii noastre, preocupate de stiinta si fenomene "exotice", ne-a fost, fiecaruia, de mare folos. E foarte util sa ajungi acolo unde stiinta se uneste cu "exotismul", (termenul pe care acad. Sorin Comorosan l-a propus pentru "ocultism"). Inainte de a fi descoperitor, savantul este, mai intai, un visator, iar Einstein spunea ca "inefabilul ascunde intotdeauna si un continut stiintific". In 1905, Academia Franceza afirma cu tarie ca nu va zbura nici un obiect mai greu decat aerul, dar curand s-a inventat primul avion. In prezent, sunt infirmate fenomene care exista, se petrec sub ochii nostri, dar nu sunt intelese, pentru ca nu incercam sa le explicam folosind argumentele tuturor stiintelor actuale. Oare este bine ca aceste cunostinte inalte sa fie puse la dispozitia publicului? Da, atunci cand lumea e gata sa le primeasca cu o anumita etica. Civilizatiile traditionale aveau aceasta etica, a armonizarii vietii cu natura inconjuratoare. Ganditi-va ca taranul roman si acum, cand taie un copac, intai se inchina si-i cere iertare, sau taranca atunci cand culege o planta de leac face si ea o rugaciune. Astazi, noi intelegem altfel si pacatul originar, care a constat nu in aceea ca Adam a mancat din marul cunoasterii, ci ca a vrut prea repede sa cunoasca niste lucruri, neavand pregatirea, deci etica necesara. Etica e ceea ce trebuie sa invete, in primul rand, generatia viitoare. Etica inseamna comportament, educatie si intelegerea faptului ca trebuie sa te infranezi in a folosi descoperirile stiintei in sens distructiv."
Prof. dr. Adrian Patrut: "A fost o intalnire hibrida, postmoderna, intre specialisti din diferite domenii de activitate, unele care au puncte de vedere foarte diferite, dar complementare, la care din partea publicului nu a fost nimeni, din pacate, iar din partea presei, doar dvs. Aceste intalniri ar trebui mai bine mediatizate, ceea ce e usor de spus, dar greu de facut, pentru ca in ziua de astazi, lumea este mult mai mult interesata de problemele materiale decat de cunoastere. Sigur, cercetarile fenomenelor de tip "paranormal" sunt probleme de cunoastere avansata, ele presupun o baza a cunoasterii care lipseste foarte mult la tanara generatie de astazi. Probabil ca intr-un viitor indepartat, toate fenomenele vor fi, in principiu, explicabile. Eu cred ca, pentru a le intelege, putem presupune ca exista un set de legi ale fizicii "clasice", care actioneaza statistic, si exista un set de legi speciale, ne-normale, care actioneaza nestatistic, la nivel cuantic. Iar fizica cuantica este o disciplina care abia a inceput sa se dezvolte."
Acad. prof. dr. Sabina Ispas: "E foarte necesar sa se intalneasca oamenii lucizi, care stiu foarte multa carte, care au disponibilitate pentru orice initiativa de cunoastere, ca sa discute si sa ridice niste probleme care preocupa pe aproape toata lumea, indiferent daca sunt privite ca "exotice" sau ca "oculte". Ele, oricum, trebuie cercetate. Intre ele se afla si mesajele transmise de culturile populare de-a lungul miilor de ani, mesaje care pot sa incifreze informatii pe care noi le-am pierdut sau care pot sa structureze universul cunoasterii la alte nivele. Vorbim despre ceea ce foarte multe din religiile universale numesc "taina" sau "miracol". Astfel, putem de foarte multe ori sa constatam ca un mit folcloric poate gasi un corespondent intr-un model savant care tine de stiintele exacte, "dure", cum le numesc eu - iar intalnirea de la Sinaia mi-a confirmat acest lucru. Domeniul folcloric, al culturilor traditionale, pe care il slujesc eu de mai multa vreme si care este privit uneori ca un fel de metafora sau poezie a existentei (ceea ce e departe de a fi adevarat!) se poate intampla ca uneori, intr-o asemenea perspectiva, sa certifice un model stiintific."
Sir Alan Murdie, Marea Britanie: "Cred ca e o problema a lumii moderne aceea ca specialistii tind sa comunice doar cu confratii lor din acelasi domeniu, si sa nu se intoarca cu fata si spre alte puncte de vedere, care vin din alte discipline. De aceea, aceste reuniuni interdisciplinare sunt foarte utile. Pe de alta parte, punctul meu de vedere, ca invitat strain la acest simpozion, ar fi acela ca lumea vorbitoare de limba engleza se ocupa numai de savantii si de cercetarile exprimate in aceasta limba, ceea ce este gresit. Preocuparea pentru paranormal e mult mai dezvoltata in alte tari (dar nu atat de avansata pe cat am dori) decat in Romania, dar asta e explicabil prin faptul ca timp de cincizeci de ani, cat a durat comunismul, nu s-au putut face cercetari in acest domeniu, subiectul fiind interzis. Pe mine ma preocupa acest subiect de mai multi ani, calatoresc in jurul lumii si studiez diferite cazuri si manifestari tip poltergeist si gasesc acest lucru fascinant. Cum vad eu lumea acum? Cred ca dincolo de lumea materiala exista un alt nivel al realitatii, mult mai profund, la care o parte a inconstientului nostru se conecteaza si in care interactioneaza cu alte entitati. Aceste lucruri, cu cele cinci simturi ale noastre si cu instrumentele stiintifice actuale, deocamdata nu le putem cerceta. Sunt suspicios atunci cand cineva spune ca stie raspunsul, pentru ca aceste lucruri sunt stranii, misterioase, foarte complicate. Iar cei care vor sa arate numai partea lor spectaculoasa nu sunt decat niste sarlatani.
Am invatat mult de la savantii si cercetatorii din Romania si am inteles, cu bucurie, ca traditia este inca vie si foarte puternica in viata poporului roman. Modelele de viata s-au schimbat radical in Anglia dupa al doilea razboi, ele nu mai sunt cele traditionale, ci tin de societatea moderna. Aceasta, pur materialistica, si extrem de organizata si de specializata, si-a inlocuit domeniul fantasticului, al miticului traditional, cu o lume virtuala, creata prin Internet. Care nu este neaparat una sanatoasa, caci te poate insingura, aliena, iar aici avem una din marile probleme ale societatii superdezvoltate: progresul material, standardul inalt de viata nu sunt neaparat o garantie pentru fericire sau satisfactie. Avem nevoie, de fapt, de un rost, de un inteles al vietii, pe care consumatorismul nu ni-l poate da si pe care-l putem dobandi numai prin cunoasterea spirituala."