Castravetele

Redactia
Faceti o cura de prospetime inainte de instalarea definitiva a verii. Castravetele este o leguma usoara, indopata de vitamine si care nu depune nici un gram de grasime pe talie. Pregatit la noi mai ales in salate, in alte parti ale lumii el se gateste ca orice leguma, prajit sau fiert. Usoare si savuroase, retetele pe care vi le prezentam in continuare asteapta sa le incercati.

Sendviciuri cu salata de castraveti si branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 castraveti mijlocii, sare, 4 linguri de suc de lamaie, patrunjel verde, marar, 1 legatura de ceapa verde subtire, 200 g branza telemea, 4 felii de paine de secara sau paine alba prajita usor.
Mod de preparare:
Se curata castravetii de coaja, se dau pe razatoarea cea mare, se sareaza, se amesteca cu sucul de lamaie si se lasa cateva minute sa se marineze.
Separat, se toaca marunt verdeturile si se taie in ineluse subtiri ceapa verde.
Se rade si telemeaua pe razatoarea mare, se amesteca bine cu verdeturile si castravetii.
Se aseaza feliile de paine pe farfurie si se intinde deasupra un strat gros de castraveti cu branza. Se mananca cu cutitul si furculita.

Supa de castraveti cu iaurt si boia

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 1/2 legatura de ceapa verde, frunze de menta proaspata, frunze de patrunjel verde, 2 varfuri de cutit de boia de ardei, 2 pahare de iaurt, 2 rosii, zeama de la o lamaie, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati castravetele, taiati-l in doua (pe lung) si scoateti semintele. Taiati fiecare jumatate in lamele foarte fine, apoi ceapa verde rondele (inclusiv coditele). Bateti bine iaurtul cu boiaua si zeama de lamaie. Opariti rosiile, indepartati pielita si taiati-le cubulete. Introduceti feliile de castravete, ceapa si rosiile in iaurtul batut si bagati supa la frigider (cel putin 2 ore). Cand o serviti, presarati deasupra frunze de menta si patrunjel verde spalate si zvantate.

Omleta cu crema de castraveti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 3 oua, 1/2 lingurita de curry, 15 cl smantana groasa, 1 lingura ulei, 5 cl lapte, tarhon, sare, piper.
Mod de preparare:
Bateti ouale cu laptele si adaugati sarea, piperul si curry-ul, amestecand bine. Puneti sa se incinga intr-o tigaie o lingura de ulei, turnati ouale si lasati-le sa se prajeasca 10 minute pe foc potrivit. Cand sunt gata, acoperiti tigaia cu un capac. Spalati castravetele, curatati-l de coaja, taiati-l in doua (pe lung) si scoateti-i miezul si semintele. Taiati-l bucati mai mari si introduceti-l in mixer, impreuna cu smantana, tarhonul, sarea si piperul. Tineti piureul astfel obtinut cateva ore la frigider. Repartizati crema - bine racita - in farfurii adanci, puneti la mijloc omleta taiata in fasii lungi si mai presarati deasupra un varf de cutit de curry.

Castraveti napolitani

Ingrediente (pentru 6 persoane): 10-12 castraveti mijlocii, 150 g unt, 2 cepe, 150 g orez, o legatura de patrunjel verde, 2 rosii mari, sare, piper macinat, o lingura de pesmet. Pentru sos: 50 g unt, 10 g faina, 500 g pulpa de rosii, 1 dl smantana.
Mod de preparare:
Se curata castravetii, se taie in doua, se sareaza usor si se lasa putin sa se scurga.
Se pune untul sa se incinga intr-o cratita, se caleste in el ceapa tocata, apoi se adauga si orezul si se lasa sa devina sticlos. Se pun patrunjelul tocat si castravetii taiati in bucati cam de 1 cm.
Separat, se curata rosiile de pielita, se taie marunt si se pun peste castraveti si orez. Se potriveste mancarea de sare si de piper si se lasa sa fiarba usor in sucul de rosii, cateva minute.
Se incinge cuptorul si se pune mancarea la gratinat. Cand e gata, se serveste cu sosul de rosii preparat din untul incins in care se caleste usor faina, apoi se adauga pulpa de rosii si, in cele din urma, smantana.

Mancarica sarbeasca cu carne si castraveti

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg carne de vita, 100 g untdelemn, 1 ceapa, 10-12 castraveti murati la soare, o legatura marar. Pentru sos: 100 g untdelemn, o lingura de faina, o ceapa mare, o lingura de bulion.
Mod de preparare:
Se taie carnea in bucati potrivite si se prajeste bine, pe toate partile, in untdelemnul incins. Se adauga si ceapa tocata si se lasa sa se caleasca.
Separat, se curata castravetii acri de coaja, se dau printr-un jet de apa ca sa se desareze, se taie bucati potrivite si se pun peste carnea si ceapa inabusita. Sosul se prepara din untdelemnul incins, in care se caleste ceapa tocata, apoi faina. Se stinge cu bulionul amestecat cu apa, se toarna peste carne si castraveti, se presara cu marar tocat si se da la cuptor.



Dulciuri

Crema de branza de vaci cu capsuni

Ingrediente (pentru 4 persoane): 375 g branza de vaci proaspata, 200 g iaurt pasteurizat, 50 g zahar, 1 portocala, 400 g capsuni, 30 g miez de nuca, 50 g ciocolata cu lapte taiata marunt, 2 linguri de stafide, cateva frunze de menta proaspata (daca aveti).
Mod de preparare:
Se amesteca iaurtul cu branza si zaharul pana devin o pasta omogena. Se opareste portocala, se sterge si se rade. Coaja se pune in branza cu iaurt.
Se spala capsunile, se curata si se taie in doua. Se taie miezul de nuca in bucatele, la fel si ciocolata. Capsunile si ciocolata se incorporeaza in masa de iaurt si branza. Nucile si stafidele se presara deasupra. (Si frunzulitele de menta rupte marunt.)