Polenul

Ilie Tudor
Miracolul din inima florilor: Polenul. "Nu exista un produs natural sau de sinteza care sa se poata compara cu polenul de albine in prevenirea bolii canceroase".

Primavara, de cum se desfac bobocii, pe delicatele antere ale florilor se formeaza mici saci cu o pulbere galbuie extrem de fina - polenul. Rolul sau in lumea vegetala este acela de a asigura reproducerea plantelor. Este ca un praf fin, format din particule microscopice, "praf" care este dus de vant sau de insecte de la o floare la alta, jucand rolul de agent de fertilizare, purtand viata mai departe. Aceste particule microscopice de polen sunt fiecare in parte un adevarat miracol, un medicament al naturii, gata sa ne intareasca puterile si sa ne apere sanatatea.

Ce este polenul de albine?

In zorii zilei, inainte ca soarele sa inceapa sa arda, si pe inserat, cand aerul se racoreste si devine mai umed, albinele culegatoare vin la stup purtand cu ele o incarcatura neobisnuita: o pulbere aurie si parfumata. Acesta este polenul. O combinatie unica si magica a naturii, constituita din mii de particule adunate din diferite plante, un adevarat elixir al vietii. Un stup produce pe an cam doua-trei kilograme de polen, si pentru fiecare kilogram de polen sunt necesare nu mai putin de cincizeci de mii de zboruri, a caror distanta insumata ar fi suficienta pentru a inconjura globul pamantesc. Dupa culoarea polenului putem ghici planta din care provine. Polenul galben-auriu provine de la papadie, iar cel galben ceva mai deschis, de la floarea-soarelui; cel rosiatic cu siguranta a fost cules de pe florile de mar, de par sau de piersic, in timp ce cel de un rosu intens este de pe florile de castan. Exista si polen albastrui, de la diferitele specii de nalba, mov - de la coriandru, sau chiar negru, de la mac. Dar cum albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, ci prefera diversitatea, polenul terapeutic este multicolor.

Cum recunoastem polenul bun pentru terapie

In primul rand dupa aspect, mai ales prin stralucire - trebuie sa fie deschis la culoare si sa nu aiba nuante terne, chiar daca in el exista si granule inchise la culoare. Apoi, nu trebuie sa fie acru (ceea ce inseamna ca a prins umezeala, este foarte toxic si trebuie aruncat) si nici sa nu aiba gust de ars (ceea ce inseamna ca a fost uscat necorespunzator si nu mai are valoare). Gustul normal al polenului este cel dulce-aromat. Cel mai bun este cel foarte proaspat, care este moale si putin umed (dar nu acrit!). Cel cu granulele foarte tari si aproape fara miros este vechi si nu mai are decat 10-20% din proprietati, deci nu va fi folosit.

Pastrarea polenului

Se face intr-un borcan de sticla ermetic inchis, pentru a nu trage umezeala si a nu permite o oxidare si o degradare accelerata a principiilor sale active. De asemenea, se tine pe cat posibil la intuneric, pentru ca si lumina duce la o pierdere mai rapida a calitatilor sale terapeutice. Ideal este ca polenul sa fie pastrat la o temperatura de 0-4 grade Celsius (in frigider), pentru ca in el exista foarte adesea oua de larve, care se pot dezvolta rapid, asa incat este posibil ca in locul granulelor aurii sa gasiti o "colectie" de asemenea larve deloc placute.

Cum se administreaza polenul de albine

Metoda 1: Consta in administrarea ca atare a polenului, fara a fi macinat sau combinat cu alte ingrediente. Ratiile sunt urmatoarele:

copiii sub trei ani nu vor consuma polen;

persoanele cu probleme hepatice si copiii intre trei ani si opt ani vor consuma maximum 5 grame (1 lingurita) pe zi;

copiii intre opt si doisprezece ani vor consuma 10 grame (2 lingurite) pe zi;

intre doisprezece si cincisprezece ani se pot consuma cate 12-15 grame (o lingura) pe zi;

adultii si adolescentii pot consuma pana la 25-30 de grame (2 linguri) pe zi, avand grija sa faca 3 saptamani de pauza, dupa o luna de cura.
Polenul ingerat ca atare trebuie administrat inainte de masa, pe stomacul gol. Acest produs al stupului va fi mestecat foarte bine inainte de a fi inghitit, altfel el neputand fi asimilat de organism, din cauza unei membrane nedigerabile in care este invelit de catre albine. Aceasta forma de administrare este mai greu suportata de multe persoane, intrucat produce jena gastrica si/sau fenomene alergice. Din acest motiv, prezentam in continuare alte doua metode:
Metoda 2: Polenul se administreaza in aceleasi doze recomandate mai sus, dar inainte se macina fin cu rasnita electrica de cafea, pana se formeaza o pulbere, care se inghite in combinatie cu miere. La fiecare lingurita de polen macinat se adauga alte doua lingurite de miere, cu care se amesteca bine, asa incat sa formeze o pasta. Aceasta pasta de polen cu miere este mai usor de suportat de catre persoanele cu o sensibilitate alergica crescuta, precum si de cei (nu putini la numar) care nu agreeaza gustul polenului.
Metoda 3: Se recomanda in special persoanelor care au o sensibilitate gastrica deosebita, suferind de arsuri la stomac (pirozis) ori care au alte probleme ale tubului digestiv, ce se amplifica la administrarea polenului. Acestia vor combina pulberea de polen (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea) cu apa. La o lingurita de polen se adauga 1-6 lingurite de apa, formandu-se o solutie de o consistenta variabila, de la cea pastoasa la cea perfect lichida. Solutia obtinuta se bea pe stomacul gol sau, daca nici asa nu este suportata, dupa o masa usoara.
Polenul nu trebuie niciodata administrat fiert, deoarece caldura ii distruge multe dintre elementele constituente (vitamine, enzime, hormoni).
La orice tulburare care apare pe parcursul curei cu polen este indicat sa consultati un medic, pentru a stabili daca o puteti continua sau nu.
<b>
Boli ce pot fi prevenite cu ajutorul polenului
</b>

Intarzierile de crestere la copii - un studiu facut la un spital de copii din Cordoba (Spania) a aratat ca administrarea zilnica a cinci-zece grame de polen favorizeaza dezvoltarea si consolidarea oaselor, accelereaza dezvoltarea sistemului nervos si ajuta la amplificarea functiilor cognitive ale celor mici. Polenul este recomandat chiar si in cazurile in care deja a aparut un retard al dezvoltarii fizice si mentale a copiilor.

Infectiile respiratorii - prin continutul sau de antibiotice, antivirale si imunostimulente naturale, polenul este un excelent mijloc de prevenire a virozelor si a infectiilor bacteriene respiratorii. Se administreaza in cure de cate o luna, timp in care se consuma 10-30 de grame zilnic. Pe an se recomanda, pentru a preintampina bolile respiratorii, efectuarea a 2-3 cure.

Infertilitatea la barbati - un studiu facut la spitalul universitar din Sarajevo (fosta Iugoslavie), de catre doctorul in medicina Izet Osmanagic, a aratat fara dubiu ca un consum regulat de polen duce la o amplificare a activitatii gonadelor, la cresterea productiei de spermatozoizi, precum si la imbunatatirea acestora. Studii recente germano-suedeze, facute pe un esantion de 93 de barbati, au aratat ca prin cura cu polen sunt preintampinate infertilitatea si impotenta la barbati cauzate de inaintarea in varsta, dar si de diferiti factori de stres (fizic sau psihic), cum ar fi poluarea, carentele in alimentatie, tensiunea emotionala prelungita, odihna insuficienta etc.

Menopauza prematura - polenul contine substante estrogene si stimulente ale activitatii glandulare la femei, avand un efect global de reintinerire cu totul remarcabil. Se administreaza sub forma unor cure de 28 de zile, cu 12 zile de pauza, minimum 4 cure pe an. Acelasi lucru este valabil si pentru barbati, pentru prevenirea andropauzei premature.

Alzheimerul - procesele de imbatranire a sistemului nervos sunt incetinite de aminoacizii, vitaminele, mineralele si enzimele din compozitia polenului. Pentru prevenirea Alzheimerului si a altor tulburari neurologice conexe cu inaintarea in varsta se recomanda efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de cate o luna fiecare, timp in care se consuma zilnic cate zece - douazeci de grame de polen.

Accidentul vascular - este prevenit de consumul zilnic de polen. Responsabil pentru aceasta calitate este, dupa parerea specialistilor, un aminoacid continut de polen, rutina, care are un efect de tonifiere a vaselor de sange. Acelasi aminoacid, dar si efectele de reglare a tranzitului intestinal pe care le are polenul fac ca acesta sa aiba un efect favorabil si in prevenirea si combaterea varicelor si a hemoroizilor.

Cancerul - dupa parerea lui Ernesto Contrera, un doctor in medicina american, specializat in oncologie: "Nu exista un produs, natural sau de sinteza, care sa se poata compara cu polenul de albine in prevenirea bolii canceroase". Intr-adevar, prin continutul sau de vitamine, de enzime care regleaza digestia si metabolismul ori care stimuleaza imunitatea, polenul este un excelent produs profilactic contra cancerului. Se recomanda minimum trei cure a cate o luna cu polen de albine, in dozele potrivite pentru fiecare in parte si precizate in paragraful in care am vorbit despre administrarea acestui produs.
Boli care se trateaza cu polen

Constipatia si alte tulburari de tranzit intestinal - anumite substante active din polen stimuleaza activitatea intregului tub digestiv, avand si un foarte interesant efect reglator al tranzitului. Cercetari facute in anii 70 arata ca polenul combate constipatia, dar este foarte eficient si in cazurile de diaree sau infectii ale intestinului, continand substante antibiotice care regleaza flora intestinala. Conform unui studiu francez, publicat in revista "La Revue de Pathologie Generale et de Physiologie Clinique", acest produs apicol este eficient si in infectii ale tubului digestiv, cu Escherichia coli sau cu Proteus. Se administreaza in cure scurte, de 7-14 zile, cate o lingurita inainte de fiecare masa.

Reumatismul - in toate formele sale, inclusiv in cea degenerativa, este eficient combatut de tratamentele de lunga durata cu polen, asociate cu o alimentatie vegetariana cu multe legume si fructe crude. Se recomanda 5-6 cure pe an cu polen, fiecare cu o durata de 30 de zile.

Adenomul de prostata - trei studii facute in paralel de catre cercetatori din Stockholm (Suedia), Kyoto (Japonia) si Munchen (Germania) au aratat ca tratamentul cu polen de albine da rezultate exceptionale in tratarea adenomului de prostata in faza acuta, dar si in forma cronicizata. Cercetatorii din cele trei orase au mai observat si o imbunatatire considerabila a potentei pacientilor care au urmat acest tratament cu polen. Conform acelorasi cercetari, cel mai potrivit este tratamentul de lunga durata (minimum 60 de zile) cu acest remediu, luat in cantitati de minimum 10 grame pe zi, in combinatie cu un alt produs al stupului, laptisorul de matca (100 mg pe zi).

Depresia si neurastenia - in anii 80 au fost efectuate mai multe experimente cu pacienti suferind de depresie cronica si de diferite forme de astenie psihica, studii care au condus la concluzii incurajatoare. Mai mult de 30% dintre cei care au luat polen vreme de trei luni au remarcat gradat o crestere a tonusului interior, o tendinta de a se implica in activitati creative, precum si o diminuare clara a gandurilor si tendintelor depresive. Poate parea un procent redus, dar rivalizeaza cu cel al unor medicamente de sinteza considerate printre cele mai bune, in conditiile in care efectele adverse ale polenului sunt insignifiante, in comparatie cu cele ale medicatiei psihotrope alopate.

Alcoolismul - polenul micsoreaza dependenta fata de alcool, reduce depresia si anxietatea persoanelor care au deprins acest viciu ingrozitor - acestea sunt rezultatele unor studii facute in Finlanda si in Rusia. Se iau 15-30 de grame (1-2 linguri) pe zi, in cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauza.

Obezitatea - un ajutor foarte bun in combaterea acestui adevarat flagel al lumii civilizate este polenul de albine. Acesta regleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea, stimuleaza metabolismul, ajutand la o mai buna "ardere" a caloriilor. Acest produs este foarte pretios in tratamentul ingrasarii, si pentru ca da un plus de tonus fizic si psihic, plus care va face mai facila abordarea exercitiilor fizice, care sunt absolut necesare in cazul acestei afectiuni.

Arterioscleroza, valori ridicate ale colesterolului, tulburari ale circulatiei cerebrale - in toate aceste afectiuni s-a demonstrat o intensa actiune a polenului administrat sistematic. Principiile active ale acestuia ajuta la redobandirea elasticitatii vaselor de sange, reduce valorile colesterolului negativ, amelioreaza circulatia cerebrala. Se ia polenul amestecat cu miere in dozele precizate anterior, in paragraful referitor la administrarea acestui produs.

Anemia, tulburarile de metabolism si hormonale la adolescenti - trei cercetari succesive facute la spitalul universitar din Sarajevo, pe loturi de paciente cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, au aratat ca polenul are o influenta uimitoare in corectarea anumitor probleme specifice acestei varste. Administrarea in cure indelungate a acestuia reduce semnificativ incidenta acneei juvenile, are un efect reglator in mai mult de jumatate din cazurile de dismenoree, stimuleaza productia de hemoglobina. Aceleasi rezultate exceptionale au fost obtinute in acest domeniu, al tulburarilor care apar in perioada pubertatii si a adolescentei, de doi cercetatori romani, G. Calcaianu si F. Cozma, care au administrat pacientilor o combinatie de polen, miere si laptisor de matca. De altfel, mai multe studii ale celor doi cercetatori romani pe produse apicole sunt adesea citate in literatura internationala de specialitate.

Cancerul uterin si mamar - Dr. Peter Hernuss, de la spitalul universitar din Viena, a observat rezultatele obtinute prin administrarea polenului de albine la un lot de 25 de femei bolnave de cancer uterin inoperabil. Rezultatele au fost incurajatoare: dupa cateva saptamani de administrare sistematica a acestui produs (10-20 de grame pe zi), s-a observat diminuarea unor simptome, cum ar fi astenia psihica si fizica, greata, inapetenta. Analizele de sange au aratat o intensificare a actiunii sistemului imunitar in sensul fagocitarii formatiunilor tumorale, intensificare obiectivata prin cresterea productiei de celule imunocompetente, precum si a productiei de anticorpi specifici. Un alt studiu, facut de data aceasta la spitalul universitar din Sarajevo, a aratat ca femeile cu tumori uterine si mamare care faceau cobaltoterapie au tolerat mult mai bine acest gen de terapie cu efecte adverse extrem de dure, atunci cand au consumat zilnic polen. De asemenea, organismul lor a luptat mult mai bine cu boala canceroasa in urma administrarii acestui produs.

Precautii la administrarea polenului

In ultimele decenii, s-a constatat o crestere exponentiala a cazurilor de alergie la polen. In Statele Unite, de exemplu, rapoartele oficiale indica faptul ca aproximativ 5% din populatie prezinta alergie, intr-un grad mai mare sau mai mic, la acest produs. La ingestia polenului, aceleasi persoane prezinta tulburari cum ar fi catarul respirator, dificultati in respiratie, arsuri gastrice si alte deranjamente digestive, tulburari neurologice si chiar soc anafilactic fatal. Ca atare, administrarea polenului se va face cu prudenta, in cantitati mici (un varf de cutit de polen in 24 de ore) in primele zile de tratament, pentru a vedea daca exista sau nu alergie. In cazul in care nu aveti alergie, puteti continua tratamentul, crescand dozele progresiv. Daca aveti reactii adverse minore (arsuri gastrice usoare, curgerea nasului sau mici mancarimi ale tegumentelor), continuati administrarea polenului in doze mici si diluat in miere sau in apa. In cazul reactiilor alergice mai severe, intrerupeti imediat tratamentul si consultati medicul specialist.
Contraindicatii la administrarea polenului
Nu se va administra polen in cazul ulcerului gastric si al gastritei hiperacide in faza acuta. In cazul bolilor hepatice grave se va lua acest produs numai dupa consultarea prealabila a medicului specialist.