Opriti masacrul pasarilor si pedeapsa medicilor veterinari!

Redactia
De cand virusul gripei aviare a ajuns in Romania, acest subiect este foarte discutat si mediatizat. Doresc sa-mi exprim opinia, avand in vedere ca sunt cercetator stiintific, Director General al Centrului Stiintific Aplicativ "InsectFarm", doctor docent in virusologie, "comandor" si "mare ofiter" in inventii, titluri acordate de catre Regatul Belgiei.

Toata viata am fost Director al programelor de utilizare a virusurilor pentru reglarea densitatii organismelor nedorite. Cunosc foarte bine legitatile epizootiilor produse de infectiile virale, si de aceea cred ca sunt in masura sa-mi expun punctul de vedere.
In acest sens, constat cu regret ca atat conducerea serviciului veterinar din Brasov, cat si administratia cabinetelor aviare din Codlea (ca multe altele, de altfel) sunt pedepsite foarte aspru. Aparitia infectiilor virale nu poate fi controlata de om. Asa cum a fost demisa administratia combinatelor aviare poate fi demis si ministrul agriculturii, pe motiv de slaba administrare.
Infectiile virale pot aparea nu numai prin raspandire orizontala, de la alte organisme. Trebuie stiut ca virusurile pot sa se afle in stare latenta in genomul puilor mai multi ani la rand si se pot activa in urmatoarele cazuri:

Daca densitatea populatiilor in incapere este prea mare

Daca organismele au fost alimentate inadecvat

Daca au fost supuse la temperaturi fie prea ridicate, fie prea scazute

Daca au aparut alti patogeni, care pot activa infectiile virale. Oare care dintre factorii de mai sus au determinat infectia cu virusul gripei aviare in Franta, Turcia sau Anglia?
Oare peste tot au fost demisi si trimisi la puscarie administratorii companiilor?
In cazul aparitiei infectiei virale nu se efectueaza eutanasierea, deoarece trebuie stiut ca virusul nu omoara toate organismele pe care le-a infectat, ci pana la 70% din indivizi, iar restul constituie fondul rezistent al populatiei ramase.
In cazul eutanasierii totale se distruge si fondul rezistent, iar celelalte organisme (gaini) care raman au imunitate scazuta, si astfel epidemiile se raspandesc mai rapid.
In cazul aparitiei infectiilor virale se instaleaza carantina numai in zona infectiei, si nu se trece la masacrarea tuturor pasarilor.
Se sperie lumea cu pandemia din 1918-1919, cand au murit 20-40 milioane de oameni! Dar timp de aproape 100 de ani, acest fenomen nu s-a mai repetat. De ce oare? Virusul gripei aviare apare la fiecare 3-5 ani in diferite zone.
Eu cred ca in cauza poate fi o speculatie a companiilor farmaceutice, care au acumulat cantitati enorme de vaccinuri, ce nu au fost utilizate din cauza ca infectiile gripei aviare nu s-au manifestat. Cheltuielile au fost mari si de aceea s-a produs o panica in randul populatiei, care a dus la vanzarea tuturor vaccinurilor. Astfel, s-au imbogatit companiile farmaceutice, iar eficienta vaccinurilor nu poate fi demonstrata.
Nu pot fi invinuiti nici medicii pentru aparitia epizotiei aviare. Bineinteles ca acum se cauta "tapi ispasitori" si se pedepsesc oameni nevinovati, deoarece infectia putea aparea nu din cauza neglijentei, ci din cauza legitatilor pe care le-am enumerat mai sus.
E o mare greseala sa fim credinciosi deciziilor Uniunii Europene pana la a executa chiar si directivele gresite, fara a face o analiza ampla.
Virusul gripei aviare nu poate infecta fiinta umana. Exista teste concrete si in Romania. S-a publicat intr-un articol ca in judetul Constanta, la un gospodar au murit 8 gaini, pe care el le-a aruncat intr-o rapa. Acolo le-au gasit niste oameni amarati, le-au luat si le-au mancat. Nici unul dintre ei nu a fost infectat si nu a murit nimeni. Ce alta demonstratie mai buna decat aceasta, care ne arata ca virusul gripei aviare nu infecteaza omul? Se spune ca exista pericolul ca virusul sa se poata adapta si la om, dar eu cred ca este o afirmatie speculativa.
In spatele acuzatiei administratiei fermelor aviare de inconstienta si iresponsabilitate se afla o "sperietoare" cu scopuri bine definite, dar ascunsa opiniei publice.

Profesor Doctor Docent in Virusologie
Mircea Ciuhrii