Bucurie pe gratis: miscarea fizica

Rodica Demian
A trai inseamna a te misca. Dar cum majoritatea oamenilor sunt sedentari, singurul lucru care se misca in ei este creierul. Si cand creierul nu se opreste din alergat, in vreme ce corpul nu se misca din loc, apar probleme. De sanatate, de stare de spirit, de stres.

Sedentarismul: inamicul nr. 1

Cu toate reclamele care se fac la televizor pentru aparate de sport si sali de fitness, in ultimii 50 de ani, activitatea fizica de pe intreg mapamondul nu inceteaza sa scada.

Oamenii au devenit sedentari. Prefera televizorul si Internetul. Ingrijorata, Organizatia Mondiala a Sanatatii (Oms) a tras alarma, declarand sedentarismul, inamicul numarul unu al umanitatii. Cine nu se misca se ingrasa, devine apatic, greoi, se imbolnaveste de inima, devine dependent de medicamente si depresiv. Cei sase sute de muschi cu care am fost inzestrati de natura nu sunt un simplu decor. Ei trebuie folositi. Sigur, unii dintre ei functioneaza singuri, ca inima, de exemplu, altii sunt antrenati in miscarile pe care le facem, pentru a merge sau a ne hrani, dar cel putin 200 de muschi, aflati in stransa legatura cu creierul, trebuie neaparat antrenati. Batranetea nu este altceva decat o imobilizare fizica progresiva. Specialistii ofera o solutie: persoanele care imbatranesc tarziu si frumos sunt cele active, care fac zilnic miscare fizica.

Miscarea calmeaza

In zilele noastre, cand spui cuvantul "sport", mai ales femeile se gandesc imediat la silueta. Sa slabeasca. Sa fie suple si atragatoare. E adevarat ca muschii sunt cei mai radicali mancatori de grasimi, dar exercitiul fizic are si alte atuuri, pentru inima, plamani, vene, sistemul imunitar, digestie, hormoni (miscarea sporeste productia de estrogeni si a hormonilor cresterii) si pentru echilibrul general. A-ti pune corpul sa se miste inseamna sa-i daruiesti mai multa forta, rezistenta, gratie in miscari. Si mai multa coordonare si suplete, pentru ca odata cu varsta (fenomenul incepe dupa 40 de ani) tendoanele se strang si devin rigide. Iar mai presus de toate, sportul este un tratament remarcabil impotriva stresului si a anxietatii. Nu are pereche, in felul cum inlatura tensiunile. In timpul efortului, nu doar trupul isi intareste muschii, devenind mai rezistent: si mintea! Odata cu transpiratia, nu se elimina doar toxinele corpului, ci si gandurile parazite. Si apoi, nu exista alt somnifer mai puternic decat oboseala sanatoasa a miscarii.

Hormonii care produc bucurie

La capatul a 15-20 de minute de efort sustinut, corpul nostru produce faimoasele beta-endorfine, moleculele placerii, care au un efect euforizant si analgezic, extrem de puternic. Sportul are efecte notabile si asupra depresiilor.

Se stie ca atunci cand este practicata in mod regulat, miscarea fizica stimuleaza mecanismul natural al bucuriei. Din cauza asta, persoanele active sunt mult mai des vesele si echilibrate, decat restul muritorilor.

Sport, dar fara constrangere

Cand si cum trebuie practicat exercitiul fizic,
pentru a nu deveni o povara? Raspunsul e simplu:
activandu-ne putin viata cotidiana si descoperind
ca sportul inseamna nu doar efort, ci si placere

Gimnastica, aerobic, jogging... Se practica pentru ca "fac bine", dar in maratonul vietii noastre cotidiene, ele devin repede un stres suplimentar. Si atunci, sunt abandonate si incep remuscarile. Ce e de facut? Sa ne inscriem la un club de gimnastica? Sa mergem in week-end pe un teren de baschet? Sa jucam tenis sau sa ridicam greutati? E minunat daca aveti chef si timp pentru asta, dar expertii au ajuns la concluzia ca o activitate fizica de doar 30 de minute pe zi (facuta o singura data sau in etape) e suficienta pentru a ne intretine forma si starea de bine.

Excesul de efort omoara efortul

Nu e deloc nevoie sa ne epuizam facand sport, sau sa facem febra musculara. Pentru a beneficia de faimoasele endorfine e suficient sa mergem pe jos, sa inotam, sa pedalam sau sa alergam, antrenand 60% din capacitatile cardiovasculare. Reteta e simpla: sa poti vorbi in timp ce te misti, fara a gafai. Cel mai bun sport? E cel pe care il practici fara efort. Care-ti place. Daca efortul este prea mare, forma fizica slabeste, si odata cu ea, placerea si bucuria.

Un gest cotidian

Unii oameni au nevoie sa se infrunte in sport, sa se deplaseze, altii cauta jocurile colective si convivialitatea, altora le place sa fie singuri. Fiecare trebuie sa-si gaseasca cea mai buna forma de exprimare prin sport. Dar cel mai important este sa reabilitam miscarea in viata noastra cotidiana. Ca o igiena de viata elementara. Ca un reflex pur si simplu. Nu e cazul sa regretam timpurile in care scoteam apa din put cu galeata si ne crapam lemnele pentru foc, ci sa ne umplem viata cat mai mult cu miscare. De pilda, sa mergem pe jos dupa cumparaturi sau chiar la serviciu, sa renuntam cat se poate de des la lift, sa dam cu aspiratorul, sa lustruim podelele cu piciorul, sa ne aplecam spatele cat mai des... Asa se explica, probabil, cum unii oameni pot sa mai alerge la 90 de ani... Ba chiar sa participe la maratoane.

Miscarea - un act senzual

Sportul nu trebuie sa rimeze cu performanta. El poate fi practicat intr-o maniera mai hedonista. Alergari impreuna cu prietenii, plimbari prelungite, dans... tot atatea ocazii de intalnire si de comunicare.

Miscarea fizica ne permite sa ne descoperim trupul, sa ne cream o mai mare intimitate cu el, sa-l iubim, pe masura ce miscarea da rezultate. Sportul da incredere in sine, te face sa mergi pe strada cu capul sus, iti confera un sentiment de eliberare.

Mersul in aer liber

Mersul pe jos in fiecare zi, plimbarile lungi
in week-end: nu exista nimic mai simplu pentru
a ne mentine forma. Si pentru a alunga
micile necazuri ori neplaceri

Mersul in aer liber este cel mai puternic remediu natural antistres. Si o activitate visata de toti nesportivii. Dar pentru a avea un efect benefic asupra sanatatii, ea trebuie sa fie regulata, masurata si placuta pentru organism. Idealul? Cinci kilometri pe zi. Mergand cu un ritm sustinut, pot fi parcursi intr-o ora. Nu este insa o norma obligatorie. E suficient sa ne plimbam o ora in fiecare zi si vom resimti imediat binefacerile.

Toti muschii in actiune

Cu conditia sa mergem cu un pas sustinut, toti muschii corpului sunt pusi la treaba. Incet-incet, respiratia se elibereaza, se mobilizeaza plamanii superiori (care someaza cand suntem stresati), tensiunea fizica si psihica dispare, celulele sunt mai bine oxigenate, circulatia sangelui se amelioreaza, evacuarea deseurilor metabolice se accelereaza, muschii si articulatiile devin mai suple. Mersul elibereaza si gandirea, care devine mai pozitiva, mai creatoare.

Meditatie activa

Toate ocaziile sunt potrivite pentru a-ti utiliza picioarele, cand traseul nu este prea lung: 1,5 kilometri este distanta limita, pentru ca sa nu trebuiasca sa iei un metrou sau un troleibuz. Un traseu parcurs in 20 de minute, cu pas sustinut. Adaugand si intorsul pe jos, avem deja 40 de minute bune de exercitiu fizic. Si mai este un avantaj: mersul de unul singur, pe jos, favorizeaza meditatia activa, amanuntele dispar si gandurile se esentializeaza, mai ales in vacanta, pe malul marii, pe munte sau pe poteci de padure. Exista si un sentiment de libertate, cand strabati un oras pe jos, observand viata din jurul tau. Miscarile sunt ample, gesturile largi, mainile libere ca niste aripi.

Pas de pas

Sa pornesti singur sau in grup pe poteci de vacanta e o adevarata placere. Iata programul ce trebuie urmat, pentru a profita cu adevarat.

Nu va supraestimati fortele. Alegeti un traseu potrivit cu conditia dvs. fizica. Pentru inceput, nu depasiti un parcurs de 3-4 ore.

Imbracati-va confortabil, cu pantofi de sport care sa va mentina glezna stransa, dar ceva mai inalti decat ea, pentru ca peste zi picioarele se umfla.

Beti regulat apa sau bauturi naturale, pentru ca, mergand, te deshidratezi repede. Incercati sa tineti un ritm regulat. Mersul cand repede, cand incet oboseste.

Cantati din inima!

Fredonatul sub dus sau la volanul masinii
e un mijloc ideal de a scapa de griji,
dar si de a controla emotiile. Un exercitiu de oxigenare
care invigoreaza intreg organismul

Cantatul destinde corzile vocale: cei doi mici muschi orizontali care formeaza un V, deasupra marului lui Adam. Cand respiram, ei se despart si se retrag spre spate. Cand vorbim sau cantam, ei se aduna si lasa sa treaca un firisor subtire de aer, care ii face sa vibreze, pentru a emite un sunet. Cu cat muschii sunt mai mici, cu atat sunetul e mai subtire. Si invers, cu cat sunt mai grosi, sunetul este mai grav. Gratie cantatului, ei se dezvolta, devin mai puternici.

O elocinta mai convingatoare

Cantatul este totodata un mijloc formidabil de expresie, care regenereaza corpul si mentalul. Toti coristii stiu: dupa o repetitie sau o partida de cantat, se simt mai destinsi, in plina forma. Obligandu-ne sa practicam o respiratie ventrala, sa sustinem sunetele prin suflu, cantatul oxigeneaza intreg organismul si actioneaza ca un veritabil antidot fata de stres. Cantand in fiecare dimineata, putin cate putin, se amelioreaza si elocinta, vorbim mai convingator, cu un timbru potrivit si un ritm corect. Pentru asta, e suficient sa stam in picioare, tinandu-le usor indepartate, iar spatele drept. Se incepe cu destinderea maxilarelor (prin strambaturi), apoi se fac vocalize emitand sunete, pentru a sfarsi prin a canta melodiile preferate, fara sa ne sinchisim daca sunt corecte. Important este sa ne faca placere. Cantatul este o miscare benefica, nu sportiva, dar care induce aceeasi stare de bine, intarindu-ne, in plus, sanatatea. Multe boli de plamani se vindeca astazi cantand. (Un subiect pentru un alt articol.)