Concerte de mai

Iulian Ignat
Nightlosers iese la lumina! Amatorii de "ritm si bulz" ii pot vedea la fata pe indragitii ardeleni obisnuiti sa cante in fumul gros si-n semiobscurul cluburilor de blues si jazz, caci noul lor proiect propune o serie de concerte in aer liber.

Turneul lor a inceput pe 8 aprilie, intr-o dupa-amiaza linistita de sambata, in fata fantanii din Piata Universitatii, si a continuat, doua saptamani mai tarziu, in decorul select al Muzeului de Arta clujean. Urmatoarele concerte vor fi sustinute la Timisoara (20 mai) - Parcul Rozelor, Iasi (2 iunie) si Constanta (10 iunie).
Scopul acestui turneu, organizat in cadrul campaniei "chiar diferiti, acelasi sange", este atragerea atentiei asupra discriminarii etniei rrome. Ei insisi un grup multietnic (romani, maghiari, nemti), bluesmanii de pe Somes il au alaturi de ei pe scena pe Elvis Romano. Profesor de limba rromani in localitatea maramureseana Somcuta Mare, Tudor Lacatusu, pe numele sau real, a tradus in aceasta limba versurile unor piese celebre ale lui Elvis Presley, i-a invatat miscarile cu care acesta isteriza multimile, iar acum iese pe scena intr-un costum ce aminteste de concertele "regelui" din Las Vegas si ofera un spectacol cu totul inedit. "Elvis" a mai cantat in deschiderea unor concerte Nightlosers, chiar la lansarea celui mai nou album al lor, "Rhythmn Bulz", insa de data aceasta are onoarea de a-i avea pe "noctambuli" ca trupa de acompaniament! Bineinteles ca Nightlosers are si un recital propriu, insa aceasta colaborare pe scena arata ca, cel putin in muzica, ideea de discriminare etnica este perimata.


Cei ce au ratat concertul de la inceputul lunii cu Buena Vista Social Club sau, din contra, au prins drag cu aceasta ocazie de ritmurile insoritei Cube, pot avea parte pe 25 mai, la Sala Palatului, de alt spectacol de cea mai buna calitate. Cu mai putin de o luna inainte de marea desfasurare de forte ce o presupune concertul Depeche Mode, organizatorii de la Emag!C Entertainment aduc in Capitala un "comando" de muzica cubaneza. Din pacate, cel care era capul de afis al evenimentului "Habana Lounge", veteranul de 88 de ani Pio Leyra, s-a stins din viata, insa lista artistilor care vor canta la Bucuresti este una impresionanta. Intre acestia se numara si pianistul de 79 de ani Guillermo Gonzales "Rubalcaba", sau cea supranumita "marea doamna a muzicii cubaneze", Teresita Garcia Cuturla, care are in spate o cariera de peste 40 de ani. Asa cum concertul Buena Vista Social Club de pe 8 mai a fost deschis de un recital Analia Selis, si acest spectacol va aduce in prima sa parte, pe scena, o trupa tanara, Mandinga, care, intr-o noua formula, largita, va arata ce a invatat din turneul de studii intreprins la... Havana.


Tot o deschidere romaneasca - formatiile Bucium si Magica - vor avea si finlandezii de la Apocaliptica, la concertul lor de pe 31 mai de la Arenele Romane. Apocaliptica a mai cantat in Romania anul trecut, in fata unei audiente de 14.000 de oameni stransi la Festivalul Peninsula din Targu-Mures, insa de asta data cei trei rockeri se afla aici in turneul oficial de promovare al celui mai nou album. Amplified - A Decade of Reinventing The Cello este, de fapt, o colectie a succeselor trupei care, asa cum spune si numele discului, propune sonoritati cu totul speciale: heavy-metal interpretat la trei violoncele.