Gogosi cu oua si cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi sfaramiciosi (pentru piure), 4 oua, 4 foi de placinta, 1/2 legatura marar verde, 100 ml smantana dulce (frisca nebatuta), 200 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati, zvantati si taiati - cu foarfeca - mararul si puneti pe foc o oala mare cu apa sarata. Curatati cartofii de coaja, spalati-i, taiati-i in patru si fierbeti-i 25 de minute din momentul cand apa clocoteste.
Scurgeti cartofii fierti, zdrobiti-i ca pentru piure si adaugati smantana, mararul, sare si piper. Amestecati bine si lasati-i sa se raceasca.
Intindeti pe o farfurie o foaie de placinta, intindeti un strat de piure pe jumatatea ei, lasand marginea libera, si spargeti un ou peste piure. Umeziti cu apa marginea foii de jur imprejur, indoiti jumatatea cealalta peste umplutura de cartofi si apasati cu degetele ca sa se lipeasca. Procedati la fel cu celelalte 3 foi.
Incingeti bine uleiul intr-o tigaie mai mare - sau mai bine in doua tigai -, lasati gogosile sa alunece in uleiul fierbinte, prajiti-le 2-3 minute pe fiecare parte, ca sa se rumeneasca frumos, si serviti-le imediat.
Trigoane cu carne
Ingrediente (pentru 6 persoane): 10 foi de placinta, 4 cepe mici (de arpagic), 500 g pulpa de vita tocata, 1 ou, 1 legatura patrunjel verde, 8 frunze de menta, 1/2 cub Knorr (de pasare) maruntit, 1 lingurita mirodenii diverse (rozmarin, cimbru, salvie) macinate, 1 varf de cutit ardei iute maruntit, 3 linguri de masline, 50 g unt, sare.
Mod de preparare:
Incingeti intr-o tigaie putin ulei si rumeniti carnea tocata la foc mai iute. Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o putin, impreuna cu carnea, mai adaugati putin ulei. Adaugati cubul de Knorr, 1/2 de pahar cu apa, sare si mirodeniile macinate.
Lasati sa fiarba incet circa 15 minute, incorporand, spre sfarsit, ardeiul iute, patrunjelul si menta taiate marunt.
Amestecati bine, luati carnea de pe foc, adaugati si oul si amestecati din nou.
Incingeti cuptorul la 200gr.. Taiati foile de placinta in doua, ungeti-le cu un strat de umplutura, indoiti-le in forma de triunghi, lipiti marginile apasand cu degetele, ungeti-le cu unt topit si dati-le 10 minute la cuptor.
Serviti triunghiurile fierbinti cu o salata mixta si sferturi de lamaie.
Pachetele cu ton
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 foi de placinta, 250 g ton in ulei, 1 ou, 1 lingura capere, 20 g unt, 1 lingura faina, 20 cl lapte, 1 catel de usturoi, 100 g cascaval ras, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 bucatica ardei iute, 1 varf de cutit nucsoara pisata, 30 cl ulei, sare si piper.
Mod de preparare: Pregatiti sosul - puneti untul sa se topeasca intr-o cratita, presarati peste el faina si adaugati laptele, amestecand cu telul. Condimentati cu sare, piper si nucsoara, incorporati cascavalul ras si amestecati bine. Scurgeti tonul, puneti-l in bolul robotului de bucatarie, impreuna cu ardeiul iute, patrunjelul spalat si zvantat si usturoiul curatat. Mixati-le pana ce obtineti o pasta, puneti-o intr-un castron mai mic, adaugati caperele, oul, sare, piper si sosul si amestecati bine. Intindeti o foaie pe planseta, taiati-o in doua, asezati-o cu taietura spre dvs., pliati putin partile rotunjite, puneti o lingura de umplutura in partea de jos (dinspre dvs.) si rulati jumatatea de foaie ca pe un pachetel (sau o tigara de foi), lipindu-l apoi cu putina apa. Procedati la fel si cu celelalte foi, dupa care prajiti pachetelele in uleiul incins, pana ce se rumenesc. Scurgeti-le pe hartie absorbanta si serviti-le imediat.
*
Odinioara, foile de placinta se faceau cu mana - din faina si apa - pe un ceaun rasturnat. Prepararea lor era dificila, dura mult si de aceea ele se serveau doar la mese festive. Intre timp, ele au inceput sa fie produse industrial, dar reteta a ramas aceeasi.
Dulciuri
Florentine cu alune
Ingrediente (pentru 20 de bucati): 100 g alune taiate marunt, 50 g coaja glasata de portocala si 50 g coaja glasata de lamaie - ambele tocate, 100 g zahar, 2 linguri miere, 1 plic zahar vanilat, 50 g faina, putina scortisoara, 1/8 l frisca nebatuta (incalzita), 50 g unt, 200 g ciocolata de menaj.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180gr. si se amesteca alunele, coaja de portocala si de lamaie, zaharul, mierea, zaharul vanilat si scortisoara.
Se incorporeaza frisca incalzita si untul si se amesteca bine.
Se tapeteaza doua tavi cu hartie pentru copt unsa cu unt si se aseaza pe ele - cu o lingura - gramajoare de aluat, la distanta unele de altele, care se apasa putin ca sa fie plate (aluatul se intinde mult la copt).
Se coc florentinele 10 minute in cuptorul incins si, calde inca, se taie in forma de cercuri perfect rotunde, cu diametrul de 7,5 cm. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se aseaza pe o coala de hartie curata, cu partea neteda in sus.
Se rupe ciocolata bucatele, se topeste pe baia de aburi - la foc mic -, se intinde cu pensula pe partea neteda a florentinelor si se lasa sa se intareasca.
Se mai incalzeste o data ciocolata ramasa si se intinde inca un strat peste florentine, dupa care se lasa sa se intareasca definitiv.