PD relanseaza proiectul Rosia Montana

Ion Longin Popescu
Este cunoscuta traditia relatiilor stranse dintre PD si compania Gold Corporation de la Rosia Montana. Este relatia clasica dintre Big Money (bani multi) si unii lideri politici pentru care nu conteaza decat interesul personal si de grup.

Este cunoscuta traditia relatiilor stranse dintre Pd si compania Gold Corporation de la Rosia Montana. Este relatia clasica dintre Big Money (bani multi) si unii lideri politici pentru care nu conteaza decat interesul personal si de grup. Ea incepe cu ceva timp in urma, cand fostul ministru Radu Berceanu i-a permis lui Frank Timis sa intre in Apuseni ca in tara nimanui, ca intr-o stana parasita, pentru a face tranzactii ilegale cu aurul tarii. Au venit la rand Alexandru Sassu, fost vicepresedinte Pd, si el un avocat penal al proiectului Rmgc. Din lista nu lipseste, desigur, presedintele Traian Basescu, autorul gafei monumentale cu "proiectul ca datorie de onoare" fata de tara Motilor. In sfarsit, cei mai vizibili sustinatori Pd ai proiectului din Apuseni sunt, la ora actuala, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, si Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba - pedistul care a scos din palarie un nou certificat de urbanism pentru Gold Corporation. Iata, mai pe larg, noutatile produse de fruntasii Pd.

• Gold Corporation sub protectia Sulfinei. Potrivit presei, ministrul Sulfina Barbu i-a socat pe europarlamentarii de la Bruxelles, cand a declarat, zilele trecute, ca refacerea mediului la Rosia Montana, al carei cost a fost apreciat de un deputat ungar la 2 miliarde de euro (!), se va face "din bugetul statului roman", nu din profitul companiei Rmgc. In orice tara normala, un ministru care ajunge sa emita astfel de panseuri iresponsabile isi inainteaza a doua zi demisia. Doamna ministru a spus o enormitate in fata Europei si continua sa tina fruntea sus; ba, mai mult, da replici nervoase si batoase deputatei europene Marie Anne Isler Beguin: "Va rog sa fim europeni, sa nu ne antepronuntam pe un proiect!". Adica, spre deosebire de oficialul de la Bruxelles, care a spus raspicat ca "proiectul Rosia Montana trebuie oprit imediat", si spre deosebire de ministrii bulgar si armean, care au spus cu toata convingerea "Nu" unor proiecte similare din tarile lor, doamna Barbu zice sa mai vedem, sa ne mai lamurim, sa ne luam un bob zabava si sa nu ne antepronuntam! Raspuns tipic de activist, conform poruncilor din sferele inalte ale partidului.



•  Tise, Matula, Dumitrel: cercul de responsabili locali ai Pd. Dupa racolarea unor lideri Pd mai putin cunoscuti, dar foarte importanti pentru politica Gold Corporation (prefectul Clujului, Alin Tise, si presedintele Cj Arad, Iosif Matula) compania canadiana a obtinut un nou certificat de urbanism. Acest certificat, emis ilegal de Consiliul Judetean Alba (in cazul in care cuprinde aceleasi date si cerinte ca vechiul certificat), da companiei posibilitatea de a-si continua demersurile formale de obtinere a acordului de mediu. Autorul principal al acestui act salvator pentru Rmgc (care va fi in curand contestat in justitie) este, asa cum spuneam, tot un pedist, presedintele Cj Alba, Ion Dumitrel. Astfel se inchide cercul care face din Pd responsabilul numarul unu pentru tot ce se poate intampla la Rosia Montana: iazul cu cianuri de 600 ha, barajul care-si poate deversa otrava in capul locuitorilor din Abrud, distrugerea a 9 biserici si 10 cimitire, distrugerea galeriilor romane unice in Europa, raderea de pe fata pamantului a patru munti, cheltuirea de catre poporul roman, prin buget, a doua miliarde de euro pentru refacerea mediului etc.etc.


• "Repetitia generala" de la Baia Mare. Ecologistul Gheorghe Tatar a facut o cercetare comparativa intre exploatarea miniera din Baia Mare, unde a avut loc unul dintre cele mai mari accidente ecologice din Europa, si cea de la Rosia Montana. Pe scurt, se poate observa ca si la Baia Mare, o companie sora cu Gold Corporation, anume "Transgold", a promis la inceput multe slujbe, standarde inalte de protectie a mediului, utilizarea "celor mai bune practici din lume", bunastare generala, multi bani la bugetul statului etc. Toate aceste imagini idilice fac parte de fapt din recuzita standard a companiilor aurifere transnationale. In realitate, consecintele implementarii proiectului "Transgold" sunt cunoscute: faliment general (declarat saptamana trecuta), somaj, saracie - "ingrediente" stas in toate tarile lumii a treia (conf. expertului Bancii Mondiale, romanul american Michael Cernea). In plus, statul roman este bun de plata si datoreaza Ungariei 110 milioane euro - nota pentru deversarile de cianura in Tisa. De ce nu plateste compania straina? Pentru ca este protejata prin declararea falimentului. Exact ceea ce ar putea sa se intample maine, poimaine, si cu Gold Corporation, al carei proiect este insa de 40 de ori mai mare. Oare liderii Pd stiu acest lucru? Iar daca-l stiu, cat de linistiti dorm noaptea?