Tromboflebita si fragilitatea vasculara

Ilie Tudor
Neplacerile sezonului cald.

Vara ne bate la usa, cu soarele ei minunat si cu binecuvantata caldura pe care o asteptam de atata amar de timp. Dar si cand e vorba de anotimpuri, graul are in el si neghina. Pe langa binele pe care ni-l face, vara ne-aduce o multime de tulburari si afectiuni, nu chiar usoare. Printre ele, bolile cardiovasculare sunt numarul unu in top, atat ca frecventa, cat si ca nivel de risc. Mai ales doua boli ale vaselor de sange sunt frecvent intalnite in acest anotimp: tromboflebita si fragilitatea vasculara. Din fericire, terapiile naturiste ofera remedii eficiente, menite sa dubleze tratamentele medicale.

Tromboflebita

Este un cuvant compus din doua parti: tromb, adica cheag de sange, si flebita, ceea ce inseamna inflamatia unei vene. Mai simplu: o inflamatie a venelor insotita de formarea unor cheaguri de sange. Este o boala pe cat de sacaitoare (produce usturimi, dureri, febra), pe atat de periculoasa, pentru ca in cazul in care cheagurile de sange migreaza in organism, pot genera complicatii mortale. Din acest motiv, tratamentul prescris de medic este absolut necesar. Iar la acesta, se pot adauga cateva remedii naturiste, care - veti vedea - au o reala valoare.

Scoarta de salcie - se ia intern, sub forma de pulbere, cate 3 lingurite pe zi. Coaja de salcie contine salicilati, substante cu o actiune similara aspirinei, dar fara efectele adverse ale acesteia, care previn formarea trombilor si au efecte usor vasodilatatoare.

Tinctura de leurda - se administreaza in cure de trei luni de zile, timp in care se ia cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi. Este probabil cel mai puternic remediu din flora europeana contra trombozelor de tot felul, pentru combaterea inflamatiilor venelor si a varicelor.

Salatele de legume (radacinoase) - ne referim aici la salatele din radacina de morcov, patrunjel, telina, ridichi, pastarnac. Toate aceste legume consumate nepreparate termic, asezonate cu otet de mere si ulei presat la rece, au efect fluidifiant, antiinflamator, fiind de un real ajutor atat pentru prevenirea acestei afectiuni, cat si pentru combaterea sa, odata ce s-a instalat.

Suc de rosii - se bea cate un pahar (200 ml) de suc de rosii proaspat stors, de 3 ori pe zi, in cure de 30 zile. Este un tratament salvator pentru aceasta afectiune, deoarece sucul de rosii ajuta la diminuarea cheagurilor de sange si nu mai da voie sa se formeze altele. Are o mare eficienta si in cazul fumatorilor, pentru ca diminueaza actiunea nefasta a gudroanelor din fumul de tigara asupra sangelui, actiune extrem de nociva, care favorizeaza in mare masura aparitia trombofleblitei. De fapt, rata aparitiei tromboflebitei la fumatori si la fostii fumatori este de 2-3 ori mai ridicata decat la persoanele care nu au acest viciu. Or, consumul sucului de rosii proaspat reduce considerabil efectele nocive ale tutunului asupra sangelui. Este insa de notat faptul ca sucul de rosii trebuie consumat imediat ce s-a preparat, cu recomandarea sa se foloseasca rosii coapte, crescute fara chimicale, care pot agrava boala. (Nu este util sucul sub forma de bulion, ci numai cel proaspat stors.)

Sucul de lamaie, cu tot cu coaja - se iau doua lamai de marime medie, se spala cat mai bine, coaja se da prin razatoare. Se taie apoi lamaile cat mai marunt si se pun in jumatate de litru de apa, adaugandu-se coaja rasa initial si doua linguri de miere de albine. Acest amestec se lasa sa stea la macerat la temperatura camerei vreme de 3-4 ore, dupa care se strecoara, iar sucul obtinut se consuma intr-o singura repriza. Se face acest tratament minimum sapte zile la rand. Are efecte fluidifiante sanguine, o actiune antiinflamatoare, antifebrila si, important, este un extraordinar tonic venos, impiedicand formarea si agravarea varicelor, care sunt un factor favorizant pentru aparita tromboflebitei. Evident, este si un excelent remediu in cazurile de tromboflebita acuta si subacuta, precum si un mijloc foarte bun de prevenire a acestei afectiuni.

Doua aplicatii externe

Impachetari cu argila - se amesteca patru-opt linguri de argila cu o solutie (in proportia 3:1) de apa cu otet de mere, pana cand se formeaza o pasta. Se intinde pe zona afectata, iar deasupra se pune o folie de plastic pentru a impiedica evaporarea apei. Aplicatia se face vreme de minimum 2 ore, de doua ori pe zi. Are efecte antiinflamatoare verificate.

Laptele-cainelui - este vorba de o planta din genul Euphorbia, extrem de frecvent intalnita la noi in tara, care secreta un suc alb la culoare, de unde si numele de "laptele cainelui". Sucul se obtine prin simpla rupere a plantei si a presarii sale intre degete. Se unge zilnic locul afectat, pana la vindecare.

Feriti-va de:

Tutun si alcool - primul este unul din principalii factori favorizanti ai acestei afectiuni, in timp ce cel de-al doilea perturba intreaga activitate a aparatului cardiovascular. De altfel, anumite sortimente de bauturi alcoolice, cum ar fi vinul rosu si negru, sunt strict contraindicate in cazul tromboflebitei, intrucat favorizeaza formarea trombilor si cresterea tensiunii arteriale.

Consumul de carne - in special de carne rosie (vita, porc, oaie) incetineste procesele de vindecare a acestei afectiuni.

Consumul excesiv de zarzavaturi verzi - vi se poate parea greu de crezut, dar intr-adevar exista si cazuri in care aceste zarzavaturi nu sunt recomandate, pentru ca ele contin vitamina K, care favorizeaza coagularea sangelui, lucru deloc de dorit in cazul trombozelor.

Masajul pe locurile afectate - este strict interzis! Poate facilita migrarea trombilor, care daca ajung in anumite organe, prin circulatia sanguina, declanseaza complicatii mortale.

Un tratament popular inedit

Domnul doctor in biochimie Eugen Giurgiu, un obisnuit al paginilor noastre de naturism, este de parere ca cel mai eficient tratament contra tromboflebitei este cel cu... lipitori, niste animale acvatice destul de dezgustatoare la vedere, care aplicate pe piele pe zona afectata sug sangele. In opinia sa: "Acest tratament este cel mai eficient, nu poate fi egalat de nici un alt tip de tratament, nici macar medicamentos sau chirurgical. Chiar si in urma unei operatii pot sa ramana trombi, dar lipitorile curata sangele foarte bine si refac elasticitatea vaselor, fara sa ceara nici un ban. Cel putin incercati, din curiozitate, si va veti convinge de acest lucru. De altfel, exista si in farmacii o substanta extrasa din lipitori, hirudina, care are o actiune de impiedicare a formarii cheagurilor de sange, efect analgezic local si de dilatare a capilarelor."

Fragilitatea vasculara

Asa cum arata si numele, este vorba despre o scadere a rezistentei peretilor vaselor de sange. Un lucru destul de neplacut atunci cand este vorba de capilare, care se sparg formand, mai ales pe picioare, acele echimoze - zone acoperite de vinisoare vinetii - de-a dreptul periculoase, cand este vorba despre vase de sange importante. Spargerea unui vas de sange (din zona creierului, de exemplu) se numeste accident vascular si poate duce la tulburari extrem de grave, mergand pana la paralizia partiala sau chiar la moarte. Toate aceste probleme generate de fragilitatea vasculara pot fi prevenite insa si, de asemenea, pot fi corectate cu ajutorul terapiei naturiste. Iata cateva ajutoare de nadejde in acest sens, care vor completa tratamentul dat de medic:

Soia - boabele acestei leguminoase sunt foarte bogate in aminoacizi esentiali, care ajuta la refacerea vaselor de sange, la mentinerea tineretii si elasticitatii acestora. Se recomanda consumul de soia naturala (nemodificata genetic si neprelucrata chimic) zilnic, in cure de minimum 2 luni, timp in care se consuma macar 70 de grame pe zi.

Hrisca - este o cereala pe care o gasim in magazinele naturiste, extrem de bogata in rutina, o substanta care ajuta la consolidarea vaselor de sange. Persoanele care s-au confruntat cu accidente vasculare sau la care vasele capilare se sparg cu usurinta, producand acele invinetiri specifice, ar trebui sa consume sistematic hrisca. Aceasta se poate manca dimineata, inmuiata in lapte, sau cu sucuri de fructe (in locul fulgilor de cereale), cate 6-7 linguri pe zi.

Polenul de albine - doua lingurite pe zi de polen de albine, ingerat ca atare sau, pentru cei mai sensibili, amestecat cu miere, este o garantie a cresterii rezistentei vaselor de sange. Studii facute in Spania, Franta si Statele Unite pe pacienti care suferisera accidente vasculare au aratat ca cei care consuma polen de albine sunt de 2 ori mai putin predispusi la recidive fata de cei din lotul martor.

Vitamina A - are, de asemenea, un rol esential in consolidarea vaselor de sange. O gasim in sucul de morcovi (din care se va bea un pahar pe zi) sau in uleiul de catina (din care se iau 30 de picaturi de doua ori pe zi).

Uleiurile presate la rece - contin asa numitii acizi grasi polinesaturati, care sunt un adevarat medicament pentru vasele de sange. Aceste uleiuri sunt recomandate mai ales persoanelor care au valori ridicate ale colesterolului, care au consumat sau consuma regulat carne, prajeli sau margarina. Se recomanda consumul prioritar de salate de cruditati, asezonate din belsug cu ulei de masline presat la rece, de floarea soarelui, de soia, de susan sau de palmier.

Tinctura de leurda - este atat de importanta in tratamentul afectiunilor cardiovasculare, incat ii vom oferi un spatiu separat, pentru a cunoaste mai multe despre acest remediu.

Remedii externe

In ciuda subtitlului de mai sus, aplicatiile care urmeaza nu trateaza de fapt afectiunea in sine, ci mai degraba contribuie la diminuarea consecintelor sale:

Cataplasma cu varza - 3-4 foi de varza se piseaza pe o planseta de lemn, apoi se aplica pe zona afectata, unde se tin vreme de doua ore. Are efecte puternic antiinflamatoare si - se pare - impiedica formarea de noi trombi.

Dermogent - este numele unui extract hidroalcoolic preparat de "Dacia Plant" din Sebes-Alba, cu care v-ati mai intalnit in paginile noastre. Este recomandat mai ales pentru combaterea echimozelor (petelor vinetii) care apar ca urmare a spargerii vaselor capilare. Se aplica sub forma de compresa, care se tine minimum jumatate de ora pe zi pe locul afectat, pana la completa vindecare.

Tinctura de leurda -
remediul minune in tratarea bolilor vasculare


Se obtine din frunzele de leurda, al carei nume latin este Allium ursinum (usturoiul ursului), pentru ca s-a observat ca ursii o consuma ca medicament, imediat ce ies din hibernare. Popular este numita si "usturoita", pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda din punct de vedere botanic. In urma studiilor efectuate in laboratoarele din Germania, Elvetia, Austria, a fost declarata "Planta anului 1995", datorita exceptionalelor sale efecte asupra inimii si vaselor de sange. Administrata sub forma de tinctura, leurda are efecte antiagregante plachetare, impiedicand formarea cheagurilor de sange, si fluidifiante sanguine, fiind asadar un tratament de prima mana contra tromboflebitei. Leurda este foarte bogata si in adenozina, o substanta care are un rol esential in reducerea colesterolului, in mentinerea flexibilitatii si permeabilitatii vaselor de sange, in impiedicarea formarii trombilor, in scaderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal pentru tratarea fragilitatii vasculare, a aterosclerozei, a hipertensiunii si a altor boli cardiovasculare.
Tinctura de leurda se obtine din frunze proaspete de leurda, care se taie cat mai fin si se pun intr-un borcan de sticla cu filet, pana acesta se umple pe trei sferturi. Deasupra se adauga alcool alimentar de saptezeci de grade, cat sa le acopere, dupa care borcanul se inchide ermetic. Se lasa sa macereze vreme de zece zile la temperatura camerei, timp in care se agita recipientul de 2-3 ori pe zi. Preparatul obtinut se filtreaza, tragandu-se in sticle mici, care vor fi pastrate inchise ermetic, in locuri intunecoase si racoroase. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 4-6 ori pe zi, in cure de minimum trei luni.