La colturile strazilor au aparut demult lalelele, lacramioarele si narcisele. Ramurile castanilor sunt pline de candelabre. La atata adiere de lumina si de miresme, ce parfumuri ar trebui sa poarte femeile? Putem concura primavara? Raspunsul vine din Franta, tara pana azi neintrecuta in magia prepararii parfumurilor. "Primavara, parfumul trebuie sa semene cu o boare. Evitati mirosurile puternice, violente. Folositi dilutii, aburi purificati." Pretentioasa in exprimare, realitatea este cu mult mai simpla si noi va ajutam sa o descifrati.
Cum sa alegem parfumurile
Parfumurile trebuie alese si folosite in functie de culoarea parului si a tenului, mai ales primavara si vara, cand mirosul este cu mult mai puternic decat in timpul anotimpului friguros. Iata cateva reguli pe care marii creatori de parfumuri ni le recomanda in luna mai.
Daca aveti parul de culoare inchisa si tenul sudic, creol, folositi parfumurile dulci si intense.
Daca aveti parul negru sau blond, dar tenul alb si ochii de culoare deschisa, folositi parfumurile usoare, acidulate.
Sunteti castanii sau roscate, alegeti parfumurile cu miros de ierburi salbatice.
Ce parfumuri sa folosim
O alta norma prevede concentrarea admisa: primavara nu se folosesc parfumurile pure, ci apa de toaleta, care contine mai putine esente si mai mult alcool. Este mai ieftina decat parfumurile, creeaza o impresie de curatenie si prospetime. Apa de toaleta e cea mai diluata emisie de parfum. Ea provoaca o schimbare a mirosului putin persistenta si trebuie folosita mai des.
Cateva trucuri de care sa tineti
seama la folosirea parfumului
Inainte sa-l cumparati, incercati totdeauna parfumul pe dosul mainii si niciodata pe haine. Pielea capteaza cel mai fidel mirosul parfumului.
Cumparati sticle mici. Cu timpul, parfumul isi pierde o parte din aroma sau chiar se "taie", despartindu-se in ulei aromat si alcool.
Parfumul se pune pe tample, dupa urechi, pe ceafa, intre sani, la pliul bratului si pe dosul mainilor. Daca sticla nu are pulverizator, folositi varful degetelor.
Nu va parfumati niciodata pe soare, pe piele pot sa apara pete oribile.
Pastrati-va parfumul intr-un loc uscat si intunecat, de preferinta in ambalajul in care l-ati cumparat. Puneti-i bine dopul. In contact cu aerul, parfumul se evaporeaza foarte usor.
Parfumuri potrivite cu primavara: lacramioare, liliac, iasomie, portocale, lamaie, vanilie, trandafiri, garofite salbatice, mosc.
Cosmetica naturista
Trei retete cu miere
Masca pentru ten normal,
cu branza de vaci si miere
galbenus de ou, 1/2 lingurita de miere, 1 lingurita de branza de vaci proaspata, 1 lingurita de untdelemn de germeni de porumb (poate sa fie si de masline), 1/2 lingurita suc de lamaie, 1 lingurita de smantana. Se amesteca toate produsele, se intind pe fata, pe gat si pe decolteu ca o masca, se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta.
Masca pentru ten uscat,
cu iaurt si miere
lingurita de iaurt, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de malai. Se amesteca bine produsele si se procedeaza ca in reteta explicata mai sus.
Masca pentru ten mixt,
cu lapte si miere
lingurita faina de porumb, 1 lingurita de miere, putin lapte cald. Se amesteca toate ingredientele si se aplica sub forma de masca.
Alte sfaturi
Zgarieturile si ranile usoare se vindeca mai repede daca sunt unse cu miere.
O ceasca de miere dizolvata in doi litri de lapte fierbinte, turnate in apa din baie, va relaxeaza si va odihnesc organismul.
Buzele crapate si aspre isi regasesc moliciunea daca sunt unse cu miere.
Beti inainte de a va culca un pahar de lapte fierbinte cu doua lingurite de miere si veti dormi dus.