De la "Sistematizare" la Planul Urbanistic. Ceausescu redivivus

Redactia
De la "Sistematizare" la Planul Urbanistic. . Ceausescu redivivus. In 1985, biserica "Mihai Voda", ctitoria lui Mihai Viteazul, era mutata (translata) si inchisa indaratul unui cvartal de blocuri, dupa ce complexul arhitectonic din jurul ei a fost daramat. Ascunse de privirile trecatorilor si coplesi...

De la "Sistematizare" la Planul Urbanistic.
Ceausescu redivivus


In 1985, biserica "Mihai Voda", ctitoria lui Mihai Viteazul, era mutata (translata) si inchisa indaratul unui cvartal de blocuri, dupa ce complexul arhitectonic din jurul ei a fost daramat. Ascunse de privirile trecatorilor si coplesite de-a-dreptul de volumul cladirilor inalte construite tot in anii 80, in imediata lor apropiere, stau si astazi bisericile Sf. Ion Mosi, Schitul Maicilor, Olari, Sf. Ilie Rahova, Sf. Ion-Piata, Sf. Gheorghe Nou-Capra, Cuibul cu Barza. Toate sunt "ferite" in dosul blocurilor ridicate in numele "sistematizarii urbane" puse in aplicare de regimul comunist condus de Nicolae Ceausescu.
Astazi, istoria se repeta.
Presa informeaza despre doua proiecte speciale. Unul vizeaza Piata Revolutiei, unde sunt planuite constructii ce vor schimba complet aspectul general si linia arhitectonica a Pietei. Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Ministerul de Interne (astazi Senatul), Biserica Cretzulescu, Palatul Regal (Muzeul National de Arta) si Athene Palace-Hilton nu vor mai forma ansamblul caracteristic si traditional al Pietei Revolutiei. Vor deveni niste accesorii ale constructiilor noi, dominante, care vor rupe spatiul si cerul.
Al doilea proiect tinteste direct Catedrala Romanico-Catolica Sf. Iosif, de pe str. General Berthelot. In imediata ei apropiere au inceput lucrarile pentru ridicarea unei cladiri cu nouasprezece etaje - 75 de metri - si garaje in subteran, pentru 200 de autovehicule. Prin volumul si inaltimea ei, va domina amenintator si fara drept de apel monumentul istoric, catedrala de langa ea.
Un caz asemanator este Biserica Armeneasca - tot monument istoric, ajunsa acum in dosul unui bloc de 11-12 etaje, ce isi continua constructia si a provocat, chiar din faza sapaturilor, avarierea serioasa a bisericii.
Istoria se repeta straniu si cinic.
Sistematizarea urbana pusa in aplicare de regimul comunist a distrus 29 de orase traditionale, in proportie de 85-90%, si a mutilat grav alte 37, intre care si Bucurestiul. "Sistematizarea" reprezenta atunci "legea".
Astazi, Planul Urbanistic General si cel zonal constituie legea. Bucurestenii traiesc pentru a sluji si indeplini "planul". Asa au hotarat cei mari. Sub acoperirea planului urbanistic, Primaria Generala a Capitalei, ca si Primaria sectorului 1 s-au grabit sa dea toate "aprobarile" pentru ca santierul de la Catedrala Sf. Iosif sa inceapa fara intarziere. Se spune ca proiectul ar avea si acordul ordinului arhitectilor si al Guvernului.
Protectia si punerea in valoare a unui monument istoric intereseaza prea putin, dupa cat se pare. Arhitectura urbana traditionala este, de asemenea, amenintata cu distrugerea, intocmai ca in anii "sistematizarii" ceausiste. Vezi proiectul marelui bulevard pornit din Piata Victoriei prin strada Buzesti. Nu mai intereseaza nici cele 1104 persoane care au murit la Revolutie - statuia simbol a lui Iuliu Maniu va fi amplasata altundeva. Intereseaza numai si numai banul, profitul care calca peste orice si oricine.
Cu 17 ani in urma, sistematizarea urbana comunista marca victoria socialismului asupra poporului roman. Astazi, planul urbanistic marcheaza victoria lacoma a banului si a profitului asupra oamenilor obisnuiti si necajiti.
Si cand gandesti ca autoritatile reprezentative vorbesc zilnic de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007...
Ce fel de Romanie?
Acad. Dinu C. Giurescu