"Romancele au o traditie in dorinta lor de a arata bine"
Un vis implinit: "Pro-Estetica"
- Intr-un singur deceniu, chirurgia estetica a ajuns in Romania la nivel international, iar dvs. va numarati printre asii ei. De unde ati stiut cum vor evolua lucrurile?
- Am plecat de la convingerea ca romanii apreciaza frumusetea. Romancele sunt cochete, elegante, educate si au o traditie in dorinta lor de a arata bine. Ele de-abia asteptau sa apara chirurgia estetica in Romania post-comunista.
Inca de cand eram copil, am visat sa devin medic, dorinta insuflata si de parintii mei, intrucat am crescut intr-un mediu intelectual (tatal meu este doctor), printre medici si profesori. Am urmat facultatea de medicina, am devenit chirurg, dar chirurgia estetica era totusi un orizont indepartat, deoarece pe atunci chirurgia plastica insemna de fapt tratamentul arsurilor, chirurgia traumatismelor partilor moi si a mainii. Dupa 1989, am avut norocul sa imi indeplinesc acest vis, odata cu aparitia examenelor de secundariat (actualmente de rezidentiat), de intrare in specialitate, intre care si chirurgia plastica. Am luat acel examen cu nota foarte mare, am avut libertatea sa-mi aleg specialitatea pe care mi-o doream si, evident, am ales chirurgia plastica. In pofida descurajarilor de care am avut parte in spitalul in care activam, am plecat in strainatate pe cheltuieli proprii si am avut sansa sa intalnesc cativa medici extraordinari, specialisti in chirurgie estetica: dr. Valeriu Popescu, dr. Giorgio Fischer (unul din "parintii" lipoaspiratiei), dr. Pierre Fournier, dr. Illouz, dr. Botti. In 1996 am plecat in Anglia, cu o bursa pentru management sanitar privat, cu aplicatie pe chirurgie plastica, iar una dintre primele intrebari care mi s-a pus de catre dr. David Sharpe, vicepresedintele Asociatiei de Chirurgie Plastica din Marea Britanie, a fost care e interesul meu special: chirurgia plastica sau chirurgia estetica. Spre placuta lui surpriza, am ales chirurgia estetica si am avut foarte multe de invatat - atat de la el, cat si de la alti specialisti in domeniu, recunoscuti international. Dupa specializare, am ajuns la concluzia ca nu pot oferi pacientilor toate aptitudinile mele profesionale pentru serviciile de care aveau nevoie in chirurgia estetica intr-un spital de stat. Asa ca m-am hotarat, nu fara regrete, sa ma dedic in totalitate chirurgiei estetice in sistem privat si am parasit sistemul medical de stat in 1997. Centrul Medical Pro Estetica s-a infiintat in 1994. Prima sala de operatie a aparut abia in 1997, iar de atunci si pana in prezent, ne-am dezvoltat continuu (sotul meu este si el chirurg), am investit totul in aceasta idee, ajungand azi sa avem o clinica pe patru etaje, de nivel occidental. Drumul a fost lung si anevoios, dar satisfactia de a vedea un vis implinit este foarte mare!
"Nu sustin chirurgia estetica a capriciului, ci pe cea a necesitatii"
- Spuneati ca publicul din Romania este avizat. Totusi, o multime de fetiscane se lauda prin diverse emisiuni televizate ca si-au facut operatii estetice... la 17-18 ani. Care este varsta minima de la care se pot face aceste interventii?
- Se pot face interventii de chirurgie estetica chiar si la copii de 5-6 ani, pentru corectia urechilor clapauge - fiindca urechile isi incheie dezvoltarea la varsta de 6 ani. Daca imperfectiunile fizice determina complexe prea mari, se fac operatii inca din adolescenta: un nas prea mare, sani prea mari, asimetrii mamare. Cei mai mici pacienti ai nostri au 12-13 ani, si de obicei au urechi clapauge, cicatrice sau, la 16-17 ani, nas ori sani prea mari. Dar, desigur, exista si o chirurgie estetica a "capriciului", derivata poate si din faptul ca anumite profesii in Romania incep de foarte devreme, de exemplu sunt multe artiste care isi incep cariera de la 15-18 ani. Daca la 17-18 ani se vede clar ca nu au bust, acesta fiind hipodezvoltat, atunci sunt de acord cu o operatie de marire de sani. Daca insa adolescenta are sanii frumos dezvoltati si, in general, trasaturi frumoase, nu o voi opera, nu practic chirurgia capriciului. Le explic ca au ce le trebuie si ca exagerarile, mai ales la varste foarte tinere, nu sunt binevenite si le pot aduce mari deservicii in viitor. Desigur, daca este vorba de o mica interventie, cum ar fi o marire de buze cu o substanta nenociva, care se poate resorbi, iar pacienta are niste buze mai subtiri si trebuie sa apara la televizor (unde buzele oricum arata mai mici), atunci pot sa consimt la un eventual tratament. Dar, din principiu, nu sustin chirurgia estetica a capriciului, ci pe cea a necesitatii, cand partile corpului se abat de la o linie medie, considerata normala, armonioasa.
- Pana la ce varsta se pot face operatii estetice?
- Interventiile de chirurgie estetica se pot face oricand, nu exista o limitare determinata de varsta pacientului. Am vazut in Franta liftinguri faciale la paciente de 80 de ani. Insa nu trebuie sa uitam ca la varste foarte inaintate riscurile cresc exponential si ca medicii evita sa expuna aceste persoane la riscuri, atata vreme cat acea schimbare nu ar mai avea o importanta atat de mare in viata lor. Daca ar fi sa ma refer strict la pacientii din societatea romaneasca actuala, acestia provin din medii cu resurse financiare, din categoria de varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Noi, in clinica, nu ne asumam riscul de a efectua operatii estetice de intinerire asupra persoanelor foarte varstnice.
- Care ar fi aceste riscuri?
- Riscurile sunt cele legate de orice interventie chirurgicala: de sangerare, de infectie, de necroza a tegumentului, de tromboflebita sau tromboembolie, de cicatrice urate. La acestea se adauga riscul asociat anesteziei generale. Daca, spre exemplu, un pacient a avut un infarct in antecedente, eu nu o sa-l sfatuiesc sa recurga la o operatie estetica.
Frumusete fara bisturiu
- Multe substante noi promit o tinerete vesnica fara bisturiu. Despre ce este vorba?
- Exista o gama foarte variata de substante folosite in medicina estetica, unele foarte noi, care de-abia au patruns pe piata mondiala, altele mai vechi, dar care au fost de curand reintroduse in practica medicinei estetice. Voi incerca sa le caracterizez pe scurt:
Toxina botulinica - a aparut in lume in anii 80, iar eu am injectat-o prima oara in Romania in 1999. Toxina botulinica a reprezentat un mare pas inainte in domeniul medicinei estetice, si nu numai (avand multe aplicatii si in alte specialitati medicale). Se foloseste atat pentru diminuarea ridurilor si intinerire, cat si impotriva transpiratiei. Exista si alte substante de "umplere", folosite pentru combaterea unor santuri, riduri, depresiuni inestetice de pe suprafata corpului uman. Acestea trebuie sa fie resorbabile, pentru a fi bine tolerate de organism. Substantele neresorbabile pot presupune o serie de riscuri pentru pacienti, de aceea sfatul meu este sa se foloseasca numai cele resorbabile, chiar daca ele presupun administrari repetate.
Acidul hialuronic - este un material de sinteza inrudit cu colagenul, foarte bine tolerat, si in plus resorbabil. El se gaseste sub foarte multe denumiri comerciale, variind de la o companie la alta, iar fiecare companie il produce cu un grad mai mic sau mai mare de densitate. Eu folosesc mult gelul de acid hialuronic.
- La ce foloseste si in cat timp se resoarbe acidul hialuronic?
- Timpul de actiune depinde de densitatea acestuia si de metabolismul fiecarui organism; in medie, are efect circa 6 luni. Dar este un produs pe care te poti baza, pentru ca da rezultatele asteptate. Cu acid hialuronic se injecteaza santurile nazogeniene (liniile dintre nas si gura), cearcanele, anumite riduri de pe obraz, buzele, cicatricele adancite, ridurile de deasupra buzelor. Nu se foloseste la pleoape, ci doar la cearcane, daca sunt sub forma unor santulete deranjante la persoane tinere. La ochi, la ridurile din treimea superioara a fetei (laba de gasca, ridurile de pe frunte etc.), se foloseste toxina botulinica, dar nici aceasta nu se recomanda pentru ridurile care sunt mai jos de linia ochilor, deoarece exista riscul sa interfereze cu activitatea unor muschi foarte importanti, si nu ne putem permite riscul raspandirii necontrolate a substantei; chiar daca efectele secundare sunt tranzitorii, acestea pot fi extrem de neplacute.
- Aceste substante dau rezultate bune si in cazul persoanelor mai in varsta, la care ridurile sunt mai pronuntate?
- Tratamentele de reintinerire sunt complementare; nu exista numai injectii sau numai bisturiu, ci se folosesc impreuna. Daca imbatranirea este precoce, persoana fiind inca de varsta tanara, se recomanda in special tratamentele injectabile, peelingurile, tratamentele laser. Acestea din urma produc reactii ale epidermului si dermului prin care se stimuleaza productia de colagen a organismului prin forte proprii si asigura o reintinerire nechirurgicala. Daca este nevoie de niste pometi mai proeminenti sau de niste buze mai mari, se foloseste o substanta de umplere gen lipocolagen (grasime si fibre proteice proprii). Dupa ce lucrurile avanseaza foarte mult, la varste mai inaintate sau la persoane cu o zestre genetica deficitara, care imbatranesc mai repede, aceste proceduri trebuie insa neaparat combinate cu chirurgia. Nimic nu mai poate salva niste pleoape cazute sau pungite in afara de bisturiu. Oricate substante am injecta in pielea care atarna pe fata sau pe gat, ele nu pot lupta cu greutatea tesuturilor relaxate si lasate in jos.
Tinerete, dar fara exagerari
- Ce tip de lifting este mai bun?
- Teoretic, cel mai bun lifting chirurgical ar fi cel care da un rezultat natural, care nu lasa cicatrice vizibile, care nu are riscuri, care dupa cateva zile iti permite sa te intorci in societate. Din pacate, nu s-a inventat inca acest tip de lifting! Dar liposculptura (umplerea anumitor parti ale fetei cu grasime extrasa de la pacient) ajuta foarte mult persoanele foarte slabe, cu fata supta, care nu mai au volume (pometi, barbie etc.) si care nu prezinta o laxitate exagerata a partilor moi. Practic, prin umplerea acestor spatii, noi redam volumele si, implicit, tineretea. Pana la urma, tineretea tenului este o chestiune de volume, este data de elasticitatea, de tonusul si de aspectul intins al pielii.
In chirurgia estetica exista doua tehnici de lifting. Fie se practica o incizie ce porneste de la tample spre lobul urechilor si se ascunde in par, spre ceafa, in care se trag inspre lateral si putin in sus, nu numai pielea, ci si tesuturile de sub piele (niste foite fine pozitionate deasupra muschilor importanti ai fetei care, relaxandu-se, sunt responsabili de "caderea" fetei). Aceste tesuturi se trag, se reaseaza si se tensioneaza, pentru realizarea unui efect natural, atat la nivelul fetei, cat si al gatului.
O alta tehnica este cea a liftingului "in bloc", practicat imediat deasupra osului fruntii, sub toti muschii de la nivelul fetei, care ridica practic intreaga fata, ca pe o masca. Operatia se face fara incizii vizibile, acestea fiind ascunse in par si la nivelul ochilor. Acest gen de lifting presupune insa umflarea, tumefierea tesuturilor fetei timp de 3 luni si uneori pot aparea riscuri destul de mari. De asemenea, liftingul poate afecta forma ochilor si expresia fetei, de aceea este foarte importanta experienta chirurgului.
- Ati facut vreodata un astfel de lifting "radical"?
- Desigur, dar nu sunt foarte multumita, poate si dintr-un sentiment de solidaritate feminina. Am vazut prea multe femei care arata artificial din cauza acestor operatii, si prea putini chirurgi capabili sa faca liftinguri care sa fie si trainice, si subtile in acelasi timp, adica sa arate natural. Din majoritatea operatiilor de acest fel rezulta o fata plata, intinsa, lipsita de expresivitate. Este destul de greu sa stabilesti, in timpul operatiei, cat de mult trebuie sa ridici acesti muschi, deoarece intotdeauna trebuie sa faci excese, pentru ca rezultatul sa dureze. Dupa o operatie estetica va rezulta o usoara relaxare a tesuturilor, dar mai sunt si cazuri cand acestea raman prea intinse. La decernarea premiilor Oscar, se pot vedea exagerarile chirurgiei faciale americane in toata splendoarea lor. Practic, nu cred ca s-a inventat inca tehnica ideala! La cealalta extrema se afla actrite celebre (de exemplu, Brigitte Bardot) care, dupa ce au fost adevarate "zeite ale frumusetii", au ales sa imbatraneasca fara nici un fel de interventii de chirurgie estetica si arata lamentabil. Asadar, operatiile sunt necesare, dar chirurgul trebuie sa faca totul sa para natural. Este mai bine sa ai tesuturile putin lasate, decat sa ai fata intinsa excesiv si sa arati artificial.
- Cand se pune problema unei operatii estetice complexe, corectiile se fac separat, sau totul trebuie facut printr-o singura interventie?
- Depinde de complexitatea corectiilor. Unul din chirurgii pe care i-am vizitat in America incepea operatia la ora 10 dimineata si o termina seara, la ora 19. In acest timp, facea si lifting facial, si al gatului, si corectia pleoapelor, a nasului si a buzelor. Este adevarat ca, la sfarsitul zilei, pacientul avea o fata noua. Dar eu nu sunt de acord cu astfel de exagerari, mi se pare un efort prea mare pentru organismul pacientului si expunerea lui la riscuri majore. Chiar daca sunt multe corectii de facut, consider ca o operatie trebuie sa aiba o limita rezonabila de timp, in principal din cauza anesteziei, iar operatiile trebuie facute pe rand, prin mai multe interventii distincte, in ordinea prioritatilor. Daca un pacient are pleoapele cazute, doar la acestea trebuie lucrat cateva ore. Timpul de operatie si de anestezie creste exponential riscurile, iar chirurgia estetica este o chirurgie care nu trebuie sa puna in pericol sanatatea pacientilor. In plus, pacientul trebuie sa se obisnuiasca treptat cu noile trasaturi!
- Cat dureaza recuperarea fizica dupa fiecare operatie?
- Cea mai lunga perioada de recuperare o are liftingul facial - intre 3 si 10 saptamani, in functie de tehnica folosita. In rest, pentru toate celelalte operatii, in clinica noastra am ales tehnici care permit revenirea pacientului acasa imediat dupa operatie si reinsertia socio-profesionala in cateva zile (in cazul operatiilor la san sau lipoaspiratie). Sigur ca, daca vom avea de extras cate 1,5 kg din fiecare san, normal ca pacienta va trebui sa se odihneasca 7-10 zile, dar acestea sunt exceptii.
- Cremele scumpe ale marilor firme cosmetice promit lifting in 24 de ore. Este adevarat?
- Reclama vinde produsul... Sigur ca ele promit, dar in realitate lucrurile nu sunt adevarate. Cremele pot sa hidrateze, pot sa dea un aspect catifelat pielii, dar nu exista creme care sa faca lifting sau lipoaspiratie, cu toate ca pe multe ambalaje putem citi cuvinte magice gen "lifting", "efect botox" etc. Cremele nu pot contine toxina botulinica. Aceasta este o toxina care poate fi folosita numai de catre medici; in plus, nu poate fi pusa in creme, pentru ca toxina botulinica se inactiveaza la aer. Iar daca s-ar fi inventat o crema de lifting, cu siguranta ca de a doua zi n-ar mai fi existat chirurgi care sa faca operatii de lifting. Cremele pot fi bune (daca nu sunt daunatoare!) pentru ingrijirea tenului, pentru imbunatatirea texturii pielii, pentru stralucire si chiar pentru psihicul femeii care o foloseste. Simplul exercitiu de intindere a cremei pe fata, prin masaj usor, ofera pielii stimularea circulatiei sanguine si reactivarea celulara. Este insa complet falsa afirmatia ca folosirea anumitor creme (de regula, cele foarte scumpe) poate suplini interventia chirurgicala.
- Sa ne oprim acum asupra unui aspect de care se plang foarte multe femei: grasimea acumulata pe talie si solduri. Lipoaspiratia poate sa inlature acest neajuns?
- Lipoaspiratia a insemnat o revolutie in chirurgia estetica. A inceput in anii 80 si de atunci si pana astazi milioane de oameni au beneficiat de aceasta tehnica, deoarece rezultatele sunt extraordinare. Este o operatie inchisa, nu lasa taieturi, este foarte eficienta in cazul pacientilor care au o predispozitie congenitala pentru adipozitati in anumite locuri, cum ar fi coapsele si soldurile la femei. Din pacate, este mai putin benefica la obezi, pentru ca acolo deja grasimea este dispusa generalizat. La femeile gen "amfora", lipoaspiratia este singurul tratament care da rezultate; nu dieta si nici sportul. Daca insa persoana este supraponderala si are grasimea depusa la abdomen, iar dupa lipoaspiratie continua sa consume alimente cu continut caloric ridicat, atunci grasimea se va reface. La o persoana cu predispozitie congenitala de exces adipos localizat pe sold, coapse sau fund, dar care este supla, cu talie mica, lipoaspiratia rezolva problemele definitiv. Daca burta atarna, mai ales in cazul persoanelor care au slabit foarte mult, se poate face si abdominoplastie - taierea tegumentului in exces.
Sani mari - garantia succesului
- O alta tendinta "la moda" printre femei este reprezentata de implanturile cu silicon. In Romania, multe vedete chiar se lauda cu dimensiunea noilor sani, afirmand ca au scapat de complexe si ca se simt mai atragatoare...
- Marirea sanilor a devenit cumva o eticheta a succesului, dar interventia este binevenita doar daca ai nevoie de ea! In clinica noastra, eu sunt "psihologul de serviciu", iar cand problema ma depaseste, apelez la psihologi profesionisti sau chiar la psihiatri. Femeile sunt in mare masura influentate de parerea barbatilor, isi inchipuie ca frumusetea sta in marime, pentru ca majoritatea barbatilor apreciaza sanii voluminosi. Psihologic vorbind, in subconstientul barbatilor se pastreaza imaginea sanului mamei de la care au supt. In raport cu dimensiunea lor de nou-nascuti, sanul mamei parea gigantic... si astfel a ramas in mintea lor ideea ca o femeie cu sanii mari e frumoasa si va fi si o mama buna. Este un model ancestral. Dincolo de aceasta idee, femeile nu trebuie sa ajunga victime ale parerii barbatilor. Trebuie retinut ca si un san prea mare poate deveni o povara - este greu, provoaca disconfort si dureri de spate. Nu trebuie sa exageram, frumusetea nu sta in marime, ci in proportie, in armonie. Trebuie sa ai un san sanatos si frumos, care sa se armonizeze cu corpul tau. Se spune ca sanul perfect ar fi cel care-ti incape perfect in causul propriei palme. Daca insa o femeie nu are sanii dezvoltati si este complexata, atunci o sfatuiesc din tot sufletul sa-si faca operatia de marire, pentru ca astfel, psihologic, i se deschide un nou orizont: are mai multa incredere in sine, se redescopera si poate realiza lucruri pe care si le reprimase in trecut.
Implanturile mamare sunt operatii relativ simple. Acestea se pot introduce fie prin areola mamara, fie prin incizie sub san sau prin incizie axilara. Optim ar fi prin areola mamara, fiindca este suficienta o incizie de 3-4 cm, care se vindeca foarte repede si bine.
- Numeroase femei care au nascut si au alaptat se plang ca au sanii lasati. Ce solutii exista pentru aceasta problema?
- Pentru femeile cu sanii flasci, lasati, se poate realiza un lifting mamar, care consta in repozitionarea glandei mamare. In acest caz, nu se poate face o simpla indepartare a pielii in exces, din care sa rezulte un san ferm. Deoarece pielea este elastica si se poate lasa din nou, trebuie operate alte structuri, mai profunde si mai importante, care sunt responsabile de fenomenul de "lasare". Se face o incizie in jurul areolei mamare si una longitudinala. Se deschide sanul, se repozitioneaza intreaga glanda mamara mai sus si, bineinteles, se face si excizia pielii suplimentare. Alta tehnica foloseste o parte din glanda mamara ca un autoimplant, iar sanul capata o forma "obraznica", asa ca dupa un implant cu silicon. Orice pacienta operata la san are insa riscuri de 50% sa nu mai poata alapta. Eu prefer sa folosesc o tehnica chirurgicala mai dificila, dar care pastreaza integritatea modulului central glanda-mamelon nealterata, astfel ca femeia, daca devine mama, va putea sa alapteze fara probleme.
- In cazul operatiilor estetice, exista dureri post-operatorii?
- In principiu, tot ceea ce are de-a face cu pielea si grasimea doare mai putin, poate doar lipoaspiratia sa jeneze, cel mult cateva zile, ca si cum ai fi luat o cazatura la sport. Dar liftingul mamar, abdominoplastia, liftingul de fata si de pleoape nu dor. Dureri provoaca doar operatia straturilor profunde, sectionarea musculaturii sau operatiile efectuate langa os. De aceea, implantul mamar retropectoral doare cateva zile, dar durerea este suportabila.
- Calitatea actului medical, mai ales in chirurgia estetica, este obligatorie. Cum poate un pacient sa stie ca se adreseaza medicului potrivit?
- Orice pacient are la indemana mai multe mijloace de informare. Se poate interesa la Societatea Romana de Chirurgie Estetica sau la Societatea Romana de Chirurgie Plastica. Daca medicul are un cabinet particular, il poate vizita, sa vada ce conditii ofera. Se pot obtine informatii si de pe Internet si din mass-media. E relevant si modul in care decurge consultatia. Dar cele mai elocvente sunt rezultatele operatiilor pe care acel medic le-a realizat de-a lungul timpului.
- Ce servicii medicale oferiti dvs. la Pro Estetica?
- La Centrul Medical Pro Estetica putem realiza, cu ajutorul unei dotari medicale la standarde occidentale, o gama complexa de servicii medicale: chirurgie estetica de reintinerire (lifting facial, lifting de pleoape, peeling, eliminarea ridurilor cu toxina botulinica); implant de par; chirurgie estetica faciala (corectii de urechi, buze, nas - inclusiv deviatia de sept, eliminarea cicatricelor, liposculptura ovalului fetei); chirurgia estetica a sanului (reductii sau mariri de sani, ridicari de sani, reconstructia sanului dupa cancer, printr-o metoda proprie); chirurgia estetica a conturului corpului uman (liposculptura coapselor, abdomenului, soldurilor, gambelor, genunchilor si a bratelor prin lipoaspiratie, abdominoplastii); chirurgie estetica genitala (labioplastii); flebologie (chirurgia estetica a varicelor, diagnosticare precisa cu Eco Doppler, terapia varicelor cu laser endovenos, unic in Romania); herniologie (chirurgia ultramoderna a herniilor - cu plasa, sub anestezie locala, fara internare, fara durere, cu recuperare imediata); chirurgie generala; chirurgie oncologica (san); chirurgia obezitatii morbide (cu inel gastric) si tratamentul obezitatii (cu balon gastric), chirurgia tiroidei, chirurgie laparoscopica (colecist, chisturi de ovar etc.); dermatologie; O.R.L.; cardiologie; boli de nutritie; stomatologie; analize de laborator, ecografie, Ekg.
D-na dr. Dana Jianu poate fi contactata la Centrul Medical Pro Estetica din Bucuresti, str. Tudor Stefan nr. 38-40 (Piata Dorobanti), tel. 021/230.52.00, 231.77.95, 0722/52.59.65, e-mail: office@proestetica.ro web-site: www.proestetica.ro