Anotimpul pistruilor

Redactia
"Dupa atata frig si ceata,/ Iar s-arata soarele".

Soarele datator de viata poate fi un dusman nemilos pentru piele, in special pentru persoanele cu pielea sensibila sau care se pateaza usor. Una din problemele estetice ale pielii, destul de greu de solutionat, o constituie petele si pistruii, care apar pe fata, gat si decolteu.
Odata cu primele raze mai puternice ale soarelui, particulele de melanina devin superactive si se acumuleaza incet-incet pe partile de piele descoperite, formand pete.

Cauze


Insuficienta hepatica, sarcina, folosirea de anticonceptionale sau antibiotice, asociate cu expunerea la soare, varsta, predispozitii congenitale etc.

Remedii


Inca din luna aprilie, se vor efectua zece sedinte de ultraviolete doar pe corp, cu fata si decolteul acoperite, pentru a obliga melanina sa se repartizeze uniform. Se incep sedintele cu un minut, pana se ajunge la 10 minute.

Folositi o crema protectoare Uv inca din primavara si pana toamna.

Aplicati in fiecare dimineata, peste crema, un fond de ten fluid sau pudra, la care adaugati un gram de chinina sulfurica (se gaseste la farmacie), pentru o cutie mica de pudra.

Demachiati bine fata, gatul si decolteul in fiecare seara, dupa care aplicati una din lotiunile descrise mai jos.

Efectuati un gomaj, o data la doua saptamani.

Protejati-va capul cu o palarie.

Lotiuni


Pentru pistrui: se spala in fiecare zi fata cu apa in care au fiert arpacas si flori de soc. 200 ml apa si o lingura de arpacas se fierb 20 de minute, apoi se adauga o lingura de flori de soc. Se acopera vasul, se lasa sa se raceasca si se strecoara.

Suc de la mladitele de vie taiate, sau sucul de la un strugure necopt, cu care se tamponeaza seara petele.

Se fierb 30 de minute intr-un litru de apa 30 g de marar proaspat. Se strecoara si se adauga 20 g de glicerina.

Doua manunchiuri de flori de ghiocei se pun intr-un vas, peste care se pune zeama de lamaie, cat sa le cuprinda. Se amesteca si se lasa la macerat trei zile. Se strecoara, storcand bine florile printr-un tifon, si se pastreaza in sticlute inchise la culoare. Se frictioneaza petele cu ajutorul unui tampon de vata seara, inainte de culcare. Se repeta pana dispar petele.

Se zdrobeste o ceapa si se strecoara printr-un tifon. Sucul se amesteca cu 1/2 lingurita de suc de lamaie si miere de albine. Se frictioneaza pielea de doua ori pe zi.

Masti


Suc de papadie (flori si tulpini pisate) - se amesteca cu aceeasi cantitate de suc de lamaie si miere, la care se adauga caolin sau argila verde, pana se obtine o pasta moale. Se aplica pe fata curata, la doua zile. Se indeparteaza prin frictionare cu degetele umede, spaland resturile cu apa calduta.

Frunze proaspete de afine, precum si fructe bine pisate - se amesteca cu caimac de pe lapte si miere de albine.

Se face un decoct din patru linguri de flori de papadie si doua de deditei si o cana de apa. Se fierb 5 minute. Se strecoara. Apa se foloseste prin aplicare de comprese, iar plantele se terciuiesc si se amesteca cu apa oxigenata. Se aplica pe fata sub forma de masca. Se spala dupa 10 minute. Se aplica o crema hidratanta.
Important: evitati folosirea cremelor pentru albit, care contin bismut si precipitat alb de mercur. Pentru moment decoloreaza, dar la primele raze de soare, pielea se va pata si mai mult.
Eugenia Barbat




Cosmetica naturista

Virtutile ceaiului verde


Ingrijirea gatului - Preparati o infuzie de ceai verde, folosind o lingurita de planta, daca il cumparati in cutii de metal, sau un pliculet de hartie, daca il preferati ambalat. Lasati lichidul sa se raceasca, apoi imbibati cu el o compresa mare, din prosop sau bumbac, si aplicati-o pe gat. Lasati-o sa actioneze vreme de cinci minute, pe pielea perfect curatata in prealabil.

Piele iritata - Preparati o jumatate de ceasca de ceai concentrat, lasati lichidul sa se raceasca, apoi amestecati-l intr-o casoleta de portelan cu trei linguri de crema obisnuita de fata. Ungeti-va bine pe obrazul curat, lasati-o sa actioneze 15 minute, apoi clatiti-va tot cu ceai verde, bine racit.

Ochi umflati si obositi - Puneti doua pliculete cu ceai intr-o cana, opariti-le scurt cu apa clocotita, lasati-le sa se raceasca, apoi asezati-le (sa fie caldute) peste pleoape sau pe pungile de sub ochi. Au un efect rapid.

Ingrijirea corpului - Chiar si pielea corpului poate fi ingrijita cu ajutorul ceaiului verde. Preparati o cantitate mai mare de ceai, lasati-l sa se raceasca, apoi inmuiati in el un burete sau o manusa de lufar si frecati-va picioarele si coapsele pana sus. Faceti miscari circulare, pornind de la glezne catre genunchi.