Feluri cu oua

Redactia
Omleta cu somon si lamaie.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 1 tulpina de praz, 2 linguri unt, coaja rasa de la 1/2 lamaie, sare, piper, 150 g somon afumat, 4 linguri marar verde tocat, putina zeama de lamaie.
Mod de preparare:

Se bat ouale cu sarea, piperul si coaja rasa de lamaie.
Se taie tulpina de praz rondele subtiri. Se incinge untul intr-o tigaie si se calesc putin rondelele de praz. Se scot 3/4 din ele din tigaie, se toarna peste cele ramase 1/4 din cantitatea de oua batute si se face o omleta. In acelasi fel se fac si celelalte 3 omlete.
Se taie somonul fasii subtiri si se amesteca cu mararul tocat si putina zeama de lamaie.
Se intinde umplutura astfel preparata peste omlete, se pliaza omletele in doua si se servesc fierbinti.

Placintele cu ciuperci "au gratin"

Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g faina, 250 ml lapte, 2 oua, 3 crengute de cimbru, sare, 400 g ciuperci, 2 cepe mici, 2 linguri ulei de masline, 150 g branza topita, piper macinat.
Mod de preparare:

Se prepara aluatul de placintele din faina, lapte si oua, la care se adauga putina sare si frunzulite de cimbru taiate cu foarfeca.
Se taie ciupercile in 4. Ceapa, curatata, se taie marunt si se prajeste in uleiul incins. Se adauga ciupercile, se condimenteaza cu sare si piper si se dunstuiesc, pana ce se evapora toata zeama.
Se unge o tigaie cu ulei si se prajesc, pe rand, placintelele, dupa care se aseaza intr-o tava si se presara peste ele ciupercile si bucati de branza topita. Se dau la cuptor, sub grill, si se gratineaza (pana ce incepe sa se topeasca branza). Inainte de a le servi, se pot garnisi cu frunzulite de cimbru.

Miel cu sos de oua si branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru sos - 4 oua fierte tari, 150 g branza feta (sau telemea), 50 g masline verzi fara samburi, 1 lingura frunze de papadie taiate cu foarfeca, 3 linguri ulei de masline, sare, piper. Pentru friptura: 4 cotlete de miel, sare, piper, 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:

Se curata ouale de coaja si se taie cubulete. Branza se rupe bucatele, iar maslinele se toaca marunt. Se amesteca toate, se adauga frunzele de papadie si cele 3 linguri cu ulei si se condimenteaza sosul cu sare si piper.
Se freaca cele 4 cotlete de miel cu sare si piper si se prajesc in uleiul incins, cate 5 minute pe fiecare parte.
Se servesc calde, cu sosul de oua si branza, eventual cu lipie crocanta.

Strudel cu spanac si oua

Ingrediente (pentru 8 felii): 900 g spanac congelat (intreg, nu tocat), 1/2 legatura salvie, 150 g branza de burduf, sare, piper, nucsoara pisata, 2 foi aluat de strudel (foitaj), 5 oua fierte tari, inca un ou crud, 2 linguri lapte, 2 linguri seminte de susan.
Mod de preparare:

Se lasa spanacul sa se decongeleze si se taie ceva mai mare. Se amesteca cu salvia tocata si cu branza de burduf faramitata si se condimenteaza cu piper si nucsoara (atentie la sare, pentru ca branza este sarata).
Se iau 2 foi de strudel (40x40 cm), se aseaza una peste alta pe un servet de bucatarie si se intinde deasupra umplutura de spanac.
Se curata ouale de coaja si se pun insirate unul dupa altul pe mijlocul aluatului. Se ruleaza apoi strudelul cu ajutorul servetului, se aseaza in tava, se unge cu oul batut cu laptele si se presara cu semintele de susan.
Se da la cuptorul incins la 200gr. si se coace circa 30 de minute.



Dulciuri

Tarta cu lamaie

Ingrediente (pentru 10 bucati): 200 g biscuiti cu unt, 150 g unt, 4 oua, 350 g frisca nebatuta (smantana dulce), 100 g zahar, 4 lamai mai verzi, 6 linguri fulgi de nuca de cocos.
Mod de preparare:

Se faramiteaza biscuitii fin de tot si se framanta cu untul topit, si cu aluatul astfel obtinut se imbraca o forma de tarta cu diametrul de 28 cm.
Se bat bine ouale cu frisca si zaharul, pana ce devin cremoase.
Se rade coaja de la 2 lamai din cele 4 si apoi se storc (toate), iar zeama si coaja rasa se incorporeaza in crema de oua, care se toarna peste aluatul din forma. Se presara nuca de cocos peste crema, se da tarta la cuptorul incins la 180gr. si se coace aproximativ 30 de minute. Inainte de a o servi, se poate garnisi cu felii de lamaie glasate.