Remedii populare din zona Vrancei

Cititor Formula AS
Stimata redactie,


Citesc permanent revista "Formula As", in mod deosebit pagina de sanatate, prin care multi cititori se plang de diferite afectiuni si cer remedii, mai ales naturiste. Din vasta experienta pe care o am ca profesor de biologie in mediul rural (zona colinara), va trimit cateva remedii cat se poate de simple si eficiente.

Reducerea apei de la plamani - zilnic, timp de 30 de zile, se ia o lingura de miez de nuca dat la masina si amestecat cu miere poliflora. Este un excelent remediu si impotriva cancerului pulmonar.

Impotriva gastritei si a ulcerului gastric si duodenal. Dintr-o sticla de 1 litru de palinca de 50 de grade se scoate un sfert. Peste cei 750 ml ramasi se toarna, pana la completare (ca sa fie din nou 1 litru), galbenus de ou batut spuma. Se pastreaza la intuneric. Se poate folosi imediat, astfel: se iau cate 50 ml dimineata, timp de 10 zile, apoi cate 100 ml, pana la epuizarea continutului. Inainte de ingerare se agita sticla pentru a se omogeniza. Dupa ingerare, nu se consuma nimic, timp de doua ore.
Actiune: spirtul sterilizeaza, iar galbenusul panseaza. De retinut: cicatricea realizata se redeschide dupa consumul unei bauturi mai tari.

Impotriva pancreatitei - se renunta la orice fel de lichide, care se inlocuiesc cu zeama de varza murata. Si dupa vindecare se foloseste moarea, timp de mai multi ani, evitandu-se alte lichide.

Impotriva unei tuse rebele - Frunze de varza alba: se strivesc nervurile, se parjolesc putin la flacara aragazului sau pe plita, se ung cu untura de pasare si se aplica cat mai calde posibil pe piept. Se strang in jurul pieptului cu un prosop de bumbac. Se repeta procedeul 3-4 zile. Remediul este si antibronsita, fluidizeaza secretia bronsica, usurand expectoratia (7-8 zile). Suc de ceapa rosie, coapta la cuptor: se bea seara o ceasca, caldut.

Impotriva durerilor de dinti - o foaie sau doua de ceapa rosie de apa (cat sa cuprinda partea dureroasa) se striveste putin si se aseaza pe gingie, in dreptul dintelui dureros. Durerea dispare dupa maximum o ora.

Impotriva reumatismului articular. Dintr-un litru de spirt rafinat de 90gr. se scoate un sfert si se completeaza cu frunza de ficus. Imediat dupa detasarea frunzei, se da prin masina de tocat de doua ori, se pune in spirt, iar lichidul se toarna imediat intr-o sticla de culoare inchisa. Se infunda bine cu un dop. Dupa preparare, masina de tocat se spala in apa curenta vreme de 15 minute, iar mainile se spala abundent cu sapun de casa.
Produsul (alcool + frunza) se lasa la macerat 14 zile, se filtreaza si se foloseste numai prin tamponare pe locurile dureroase. Nu se face frectie!

Bai cu coaja de salcie, recoltata cand salcia da in vegetatie.

Saltea cu coaja de salcie uscata.

Conjunctivita. Se recolteaza seva de vita-de-vie cand incepe "plansul" ei. La locul sectionarii, se amplaseaza o sticluta. Dupa umplere, se etanseaza. Sticlutele se pastreaza la frigider. Se foloseste pentru spalarea globului ocular, la temperatura de 35-37gr.. Se utilizeaza un pahar special, cumparat de la drogherie.
Prof. Gheorghe Boboc -
Focsani, tel. 0237/61.69.73