Premiile Uniter

Silvia Kerim
Eveniment teatral


Ion Caramitru: "Anul viitor, Gala se va tine la Sibiu, capitala Culturii Europene"


...La aparitia acestor randuri, lunga lista a premiilor si premiantilor de tot felul va fi fost de mult cunoscuta. De aceea am preferat sa ne adresam direct lui Ion Caramitru, stralucitul actor si indraznetul "inventator" al acestei Gale - aflata la cea de-a 14-a editie.

- Cum apreciati, in calitate de presedinte al Uniter, premiile acordate, fata de a caror valoare nu puteti fi indiferent?

- As vrea sa se stie ca deciziile nu-mi apartin. Eu aflu rezultatele "nominalizarilor" odata cu cei premiati si cu cei din sala. Editia din acest an mi s-a parut destul de... complicata. Am avut si unele surprize, atat din punct de vedere al deciziilor jurilor, in ceea ce priveste calitatea unor spectacole, cat si calitatea vorbirii unor premianti. Si e foarte bine asa, pentru ca surpriza e surpriza, ea nu trebuie "jucata" de cel care "oficiaza" Gala in calitate de... "gazda".

- Cantarind deciziile dupa cantitatea si intensitatea aplauzelor, cele mai apreciate au fost premiile de "excelenta" acordate lui Misu Fotino, Florin Piersic si actorului Constantin Chiriac, exceptionalul organizator al Festivalului International de Teatru de la Sibiu... Pentru cei ce nu au avut bucuria si privilegiul de a se afla in sala, sa spunem, totusi, ca in foarte elegantul Program de sala, "premiantul" Florin Piersic nu era mentionat. Oare de ce?

- In calitate de Presedinte al Uniter, cu aprobarea senatului, mi-am "permis" sa-i ofer lui Florin Piersic, la cei 70 de ani de viata de curand impliniti de marele nostru actor, un premiu-omagiu, insotit de un "Poem compus de criticul Alex Stefanescu, pe o idee de Ion Caramitru". "Si-acel fiu al Melpomenei/ Vesnic tanar si ferice/ Ce de zis, zice intruna/ Dar nicicand nu se dezice/ Acel Piersic fara seaman/ Si Haiduc si Fat Frumos/ A ajuns la consacrare/ Cand calare - cand pe jos..."

- O alta, placuta, surpriza pentru noi, cei din sala, a fost "Premiul de excelenta", pe care Presedintele Uniter, Ion Caramitru, l-a primit din partea B.C.R., chiar din mainile lui Nicolae Danila, presedintele acestei somptuoase banci. Sa fie un semn de bun augur, cum ca, in sfarsit, banii incep sa ia si drumul Culturii?

- Sa speram ca da. De altfel, si din vorbirea Ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, precum si din afirmatiile primarului Capitalei, Adriean Videanu, am putut intelege faptul ca, in sfarsit, multe proiecte de anvergura - gandite si starnite si de mine, pe cand eram ministru al culturii, dar cu vistieria aproape goala - vor prinde viata... Imi cereti o concluzie? Cum vad eu "starea teatrului romanesc de azi". Ce sa zic? Simt si constat o oarecare stagnare privind afirmarea Valorii. Noroc ca sunt si raman optimist, si de aceea prefer sa reamintesc acum surpriza pe care am anuntat-o noaptea tarziu, spre sfarsitul Galei. Si anume, faptul ca la anul, Gala Uniter se va tine la Sibiu, in cadrul manifestarilor "Sibiu 2007, capitala Culturii Europene".


P.S. Oare de ce si-au pierdut romanii starea de sarbatoare? Oare de ce, in acea placuta seara, pe scena, printre premianti, si in sala, printre cei care-i aplaudau, s-au putut vedea atatia oameni tineri, si mai putin tineri, atat de urat si de nepotrivit imbracati? Se pare ca tinuta celor care apar pe micile ecrane, mai ales la capitolul "Divertisment", a devenit - vai! - un model de urmat...