Sfaturi de primavara, pentru un par bogat si frumos (II)

Redactia
Retete cu plante si alimente - Contra caderii parului


Alimente bogate in sulf

Mancati cat mai multe caise uscate, urzici si ceai de urzici, creson. Sunt alimente bogate in sulf, un prieten de nadejde al parului. In plus, preparati si lotiuni pe baza de frunze de buxus, creson sau urzica, bagate in centrifuga cu o mica cantitate de apa. Se combina cu alcool de 70 de grade, in proportie de 2/3 alcool si 1/3 suc de frunze proaspete. Aplicati regulat aceasta lotiune pe parul proaspat spalat si clatit.

Frunze de urzica

Pentru a opri caderea parului, care primavara se accentueaza, frectionati-va regulat radacinile parului cu infuzie concentrata de frunze proaspete de urzica.
Galbenus de ou si untdelemn de masline
Spalati-va pe cap cu un amestec format din trei galbenusuri, o lingura de untdelemn de masline si putina apa rece. Clatiti-va cu apa aproape rece, in care adaugati putin suc de lamaie.

Ceai negru

Masati-va radacinile parului cu o infuzie concentrata de ceai negru. Repetat vreme de o saptamana, in fiecare zi, procedeul stopeaza rapid caderea parului.

Ulei de masline si
tinctura de salvie sau de cimbru


Frectionati-va indelung pielea capului, cu o lotiune compusa din untdelemn de masline verzi, amestecat in parti egale cu rom. Adaugati si cateva picaturi de tinctura de salvie sau cimbru, apoi infasurati-va parul cu un prosop si ramaneti asa peste noapte. A doua zi dimineata, spalati-va cu sampon si clatiti-va cu multa apa.

Retete pentru par fragil si uscat

Sampon cu sapunarita

Parul uscat sau fragil isi recapata vigoarea, dupa cateva samponari cu sapunarita. Puneti la fiert un litru de apa. Cand clocoteste, adaugati 70 de grame de radacina de sapunarita (3 linguri), lasati sa fiarba 20 de secunde, apoi stingeti focul si lasati decoctul sa se infuzeze 10 minute. Se strecoara lichidul si se aplica pe parul umed, ca un sampon obisnuit. Planta face clabuc.

Ulei de masline

Revitalizati-va parul cu o baie de untdelemn de masline, aplicat pe toata lungimea lui. Lasati sa actioneze 30 de minute, apoi samponati-va bine si clatiti-va din belsug.
Sulf si untdelemn de masline
Cumparati de la farmacie sulf sublimat. Amestecati o lingurita de pulbere cu 3 linguri de untdelemn de masline. Amestecati-le bine, pentru a obtine un lichid onctuos. Aplicati-l la radacina parului, masand usor, de preferinta seara, la culcare. Inveliti-va capul cu o punga de nailon ca sa nu patati asternutul. Lasati produsul pe par toata noaptea. A doua zi, spalati-va bine, cu o portie dubla de sampon. La inceput, reteta se face o data la zece zile. Apoi, o data pe luna.

Retete pentru par gras

Lotiune cu caltunasi

Numita si caputina sau condurasi, planta este cataratoare, creste doar semanata si are ca semn distinctiv niste flori mari si portocalii. Se prepara din ea o lotiune in felul urmator: se pune la macerat un pumn de frunze de caltunasi, in 3/4 litri de alcool de 70 de grade, vreme de 15 zile. Se strecoara si se trage la sticla. Se fac frectii zilnice la radacina parului.

Cura cu ceapa

Miroase urat, dar este extrem de eficienta: frecati-va radacinile parului, inainte de a va spala pe cap, cu o jumatate de ceapa cruda. Lasati sucul sa actioneze o jumatate de ora (ceapa contine sulf, o substanta minune pentru intarirea parului), apoi spalati-va bine parul si mainile.

Masaj cu tarate de grau

Este o reteta foarte raspandita in Normandia. Macinati prin rasnita de cafea doua linguri de tarate de grau, pentru a obtine o pulbere fina. Masati-va pielea capului cu acest praf, cateva minute, inainte de a va spala parul. Taratele absorb excesul de sebum. Parul devine suplu, matasos si usor de coafat.

Cataplasme cu argila

Aplicati pe par cataplasme cu argila, o data pe saptamana. Pentru asta, amestecati cateva plicuri cu argila vanduta in farmacie sau in magazinele naturiste, cu apa in care ati dizolvat un varf de cutit de sare marina. Amestecati, pentru a obtine o pasta omogena. Aplicati-o pe par si masati. Lasati sa actioneze un sfert de ora, apoi clatiti-va bine, adaugand in ultima apa si cateva picaturi de otet.