Dulciuri pentru masa de Pasti

Redactia
Prajitura cu orez si nuca


Ingrediente (pentru circa 24 de bucati): Aluatul: 300 g branza de vaci, 8 linguri ulei, 2 oua, 100 g zahar, 400 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 400 ml lapte, 150 g orez, 1 varf de cutit vanilie (baton ras), 2 linguri margarina, 2 galbenusuri, 3 plicuri zahar vanilat, 100 g nuca tocata marunt, 3 albusuri. In plus: zahar pentru pudrat.
Mod de preparare:

Se lasa branza sa se scurga intr-o sita, se stoarce usor si se amesteca cu uleiul, ouale intregi, zaharul, faina, praful de copt si 4 linguri cu lapte, pana ce se obtine un aluat neted.
Se tapeteaza tava de la aragaz cu hartie pentru copt si se intinde pe ea aluatul.
Se pune intr-o cratita orezul impreuna cu restul de lapte, se da in clocot, se incorporeaza vanilia si se lasa sa fiarba incet, la foc slab, circa 15 minute. Se incinge cuptorul la 180gr..
Se freaca margarina cu galbenusurile si zaharul vanilat si se adauga nuca tocata marunt.
Se bat albusurile spuma.
Se amesteca orezul fiert cu crema de margarina si galbenusurile, se incorporeaza spuma de albusuri, se intinde compozitia peste aluatul din tava si se da prajitura la cuptor. Dupa ce s-a copt, se presara - calduta - cu zahar pudra si se serveste taiata in romburi.

Tort cu mac

Ingrediente (pentru circa 12 felii): Aluatul - 8 albusuri, 8 linguri apa rece, 300 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 1 plic zahar vanilat, 8 galbenusuri, 6 mere, 250 g mac macinat, 200 g nuca macinata, 50 g faina. In plus: unt pentru forma, zahar pentru pudrat.
Mod de preparare:

Se bat albusurile cu apa rece, pana ce spuma este foarte tare, si se adauga zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si - la sfarsit - galbenusurile.
Se curata merele de coaja, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie cubulete si se incorporeaza in spuma preparata anterior, dupa care se adauga usor nuca si faina.
Se unge cu unt o forma cu peretii detasabili (diametrul: 28 cm) si se tapeteaza cu hartie pentru copt. Se toarna aluatul in forma si se coace in cuptorul incins la 200gr.C (pe sina de jos). Rece, se pudreaza cu zahar.

Prajitura cu mere si ciocolata

Ingrediente (pentru circa 24 de bucati): Aluatul - 300 g faina, 200 g unt taiat bucatele, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1 varf de cutit coaja rasa de lamaie, 1 ou, 500 g mere, 3 linguri zeama de lamaie, 25 g ciocolata maruntita, 25 g stafide, 50 g migdale macinate, 1 lingura rom. In plus: 200 g ciocolata de menaj, zahar pentru pudrat.
Mod de preparare:

Se pun pe planseta faina cu zaharul, sarea, coaja de lamaie si oul, se freaca mai intai intre palme, dupa care se framanta, se strange aluatul intr-o bila, se acopera cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider. Se incinge cuptorul la 200gr.C.
Se spala merele, se curata de coaja, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie cubulete, se stropesc cu zeama de lamaie si se incorporeaza in aluat, impreuna cu ciocolata, stafidele, migdalele si romul.
Se intinde aluatul pe o tava tapetata cu hartie si se coace - circa 10 minute - in cuptorul incins (pe sina din mijloc).
Se topeste ciocolata de menaj pe baia de aburi, se orneaza prajitura si se presara, la sfarsit, cu zahar pudra. (Se poate orna, eventual, cu stelute de martipan).

Chec cu mere uscate si scortisoara

Ingrediente (pentru circa 12 felii): Aluatul - 100 g stafide, 100 g felii de mere uscate, 5 linguri rom alb, 200 g unt, 125 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 oua, 1 varf de cutit sare, 1 lingura scortisoara macinata, 125 g faina, 1 lingurita praf de copt, 100 g nuca macinata. In plus: unt pentru forma, 3 rondele glasate de mar, pentru ornat.
Mod de preparare:

Se spala stafidele si feliile de mere uscate si se inmoaie in rom. Se freaca spuma untul cu zaharul, incorporand ouale, unul cate unul.
Se amesteca in continuare, pana ce s-a dizolvat complet zaharul, dupa care se adauga sarea, scortisoara, faina, praful de copt si nuca macinata. La urma, se incorporeaza, amestecand usor, stafidele si merele inmuiate in rom. Se incinge cuptorul la 180gr..
Se unge cu unt o forma de chec (lungimea: 20 cm) si se toarna in ea aluatul, se niveleaza la suprafata si se da checul la cuptorul incins.
Dupa ce s-a copt, se rastoarna, se lasa putin sa se raceasca si se orneaza cu rondelele de mar glasate.