Europa a transat: o lege a minoritatilor nu e necesara !

Ion Longin Popescu
In sfarsit, vocile cele mai autorizate ale Europei taie de la radacina diversiunea premierului Tariceanu si a ministrului sau de Externe, Mihai Razvan Ungureanu - potrivit careia, aderarea Romaniei la Ue ar fi conditionata de adoptarea Legii Statutului Minoritatilor.

In acest context, insistenta premierului si a unui grup de liberali pentru adoptarea de urgenta a acestei legi, sub pretextul ca ar fi in joc "respectarea cuvantului dat", ni se pare sinucigasa, din punct de vedere politic. Atat comisarul Olli Rehn, cat si deputatul Pierre Moscovici au sanctionat fara drept de apel lobby-ul maghiar din Parlamentul European, demonstrand ceea ce o parte a presei, opinia publica si organizatiile neguvernamentale din Romania au incercat in ultima vreme sa spuna guvernului, in special liberalilor: o lege a minoritatilor nu e necesara! Raspunzand interpelarilor unor deputati unguri din Parlamentul European, cei doi oficiali le-au curmat orice avant nationalist, cu argumentul ca nu poti cere Romaniei ceea ce nu are Europa! Senatorul liberal Adrian Cioroianu, unul dintre cei mai activi observatori romani de la Bruxelles, ne-a relatat cum a decurs prezentarea Raportului preliminar, in fata eurodeputatilor, si care au fost raspunsurile raportorilor la interpelarile legate de minoritati.
- Ca observator in grupul Alde (Alianta Liberal Democrata pentru Europa), ati avut ocazia sa participati, atat la prezentarea Raportului Preliminar, cat si la interpelarile adresate raportorilor Olli Rehn si Pierre Moscovici. Se stie deja ca nota acordata Romaniei este ceva mai buna decat cea data Bulgariei.
- Intr-adevar, aprecierile generale despre Romania au fost cu cateva nuante mai pozitive decat cele despre Bulgaria - Olli Rehn explicand acest lucru prin faptul ca in ultimul an, "Bulgaria a facut progrese mai reduse", in timp ce guvernul Romaniei a dat semnale clare, privind disponibilitatea de a indeplini programul de reforme cerut pentru aderarea la termen (2007).
- Cum au decurs discutiile despre minoritati?
- In contextul discutiei despre minoritati, Olli Rehn a spus ca principala problema privind minoritatile in Romania o reprezinta integrarea minoritatii rroma - acest vast program "putand dura decenii, pentru ca nu este o problema de legi, ci de mentalitate. Se cer resurse mai mari (investite de Statul roman) pentru integrarea acestei minoritati", a punctat d-l Rehn.
- Care au fost comentariile in privinta minoritatii maghiare si a proiectului Legii Statutului Minoritatilor?
- Problema altor minoritati (de exemplu cea maghiara) a fost abordata numai la sectiunea de intrebari. La intrebarile unor euro-deputati maghiari despre legea minoritatilor, Olli Rehn a spus ca, in principiu, "nu se poate cere unei tari candidate ceea ce nu se cere tarilor membre ale Ue". In fata protestelor a doi euro-deputati maghiari din grupul popular, Pierre Moscovici (absent in prima parte a intalnirii) a replicat spre final ca, "daca acestea sunt conditiile pentru protectia minoritatilor (adica cele spuse de parlamentarii maghiari - n. A.C.), atunci Franta nu este membru Ue, pentru ca ea nu ofera aceste drepturi".
- Ce alte sectoare a vizat comisarul Rehn la capitolul "puncte nevralgice"?
- Punctele nevralgice despre care s-a vorbit au vizat administratia publica (se asteapta o reforma adancita in privinta functionarilor publici), traficul de fiinte umane, securitatea frontierelor, agricultura si securitatea alimentara, sectorul veterinar, capacitatea folosirii fondurilor structurale, probleme privind mediul. In cadrul acestui din urma capitol, o referire speciala s-a facut la proiectul de la Rosia Montana, exprimandu-se ingrijorarea europeana pentru posibilele efecte negative majore ale acestui controversat proiect asupra mediului. D-l Rehn a scos din nou in evidenta importanta majora pe care organizatiile neguvernamentale o au in luarea deciziilor politice ale Ue.