...Si s-au dat Premiile Uniunii Cineastilor

Silvia Kerim
Cinema. ...Si s-au dat Premiile Uniunii Cineastilor . De vorba cu Laurentiu Damian, presedintele juriului la Filmul de fictiune.

- Stimate Laurentiu Damian (prof. univ. doctor, Prorector al Unatc, regizor de film artistic si documentar), v-as ruga sa raspundeti la o intrebare pe care si-au pus-o multi dintre cinefilii din Romania. Si anume: de ce nu i s-a acordat Marele Premiu filmului Moartea domnului Lazarescu, realizat de Cristi Puiu, o pelicula mult apreciata si premiata pe plan international?

- Intr-adevar, au existat multe reactii cu privire la acest "incident". Multi au fost de parere ca filmul lui Cristi Puiu ar fi trebuit sa ia Marele Premiu. Dupa cum multi au socotit - spre surprinderea mea - ca, "oricum, lui Cristi Puiu, respectiv filmului sau, i s-au dat prea multe premii", ca sa nu mai vorbim de parerea altora, dupa care "numarul de premii acordate acestui film depaseste numarul de spectatori pe care l-a inregistrat", o afirmatie de-a dreptul incalificabila. Nu se discuta in aceasta maniera! Trebuie, totusi, spus ca decizia in ce priveste acordarea - sau nu - a acestui premiu ori a altora nu este, intotdeauna, numai treaba juriului. In Uniunea Cineastilor exista tot felul de comitete si comitii...
In ce priveste Gala din acest an, ea a stat sub semnul aniversarii celor 35 de ani de cand se acorda aceste premii. In 1971, filmul lui Nicolaescu, Mihai Viteazu, lua Marele Premiu, iar extraordinarul documentar Apa, ca un bivol negru lua "Opera prima" si lansa in lumea filmului romanesc numele unor tineri cineasti care aveau sa devina "gloria" anilor 70 si ale deceniilor care au urmat: Dan Pita, Mircea Veroiu, Nicolae Margineanu, Petre Bokor, Tatos, Danieliuc, Stere Gulea, Dinu Tanase, Iosif Demian. Dat fiind prilejul festiv al aniversarii, ni s-a parut nimerit ca Sergiu Nicolaescu si Dan Pita sa ia Premiul special al juriului pentru intreaga creatie cinematografica. Or, raportat la aceste doua mari premii, s-a considerat ca un mare premiu acordat filmului lui Cristi Puiu ar fi sarit din context...

- Criterii cam bizare, s-ar zice...

- Dupa parerea mea, Cristi Puiu si filmul sau si-au dobandit deja recunoasterea, constituind marele succes international al anului 2005 in ce priveste cinematografia romaneasca. Nimeni nu a contestat valoarea si importanta acestui film!

- Au existat filme pe care sa le remarcati in mod special, in competitia care tocmai s-a incheiat?

- Pe plan personal, trebuie sa marturisesc faptul ca am avut doua revelatii, si anume: am descoperit un foarte interesant tanar regizor in persoana lui Florin Piersic Jr. Si ma bucur ca pentru pelicula Fix alert i s-a acordat "Mentiunea de onoare pentru film experimental" (fiind vorba despre o productie independenta, facuta cu bani proprii, adunati cu chiu cu vai. Si cu actori-prieteni). Mi-a placut in mod deosebit filmul lui Cornel Mihalache, cel care a si luat "Premiul special al juriului". Este vorba despre Sange si catifea, un documentar difuzat de televiziunea romana si care rascoleste si redimensioneaza evenimentele din decembrie 1989.