Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 lingura ulei de masline, 1 catel de usturoi, 1 legatura de busuioc verde, 500 g rosii decojite, 170 g penne (macaroane scurte si striate), 10 cl ulei de masline, 3 linguri otet balsamic, 1/2 lingurita zahar brun, 80 g parmezan ras, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti uleiul intr-o cratita si rumeniti usturoiul tocat marunt. Adaugati apoi 1/4 din busuioc (taiat cu foarfeca) si rosiile taiate bucati, amestecati si lasati-le sa fiarba, pana ce se ingroasa sosul. Gustati de sare si piper si incorporati si busuiocul ramas.
Fierbeti macaroanele "al dente" in apa cu sare si lasati-le sa se scurga.
Puneti-le intr-o cratita impreuna cu uleiul de masline si lasati-le pe foc sa se incinga. Adaugati otetul si zaharul si amestecati, pana ce se rumenesc macaroanele.
Incorporati jumatate din parmezanul ras si sosul de rosii si serviti-le calde, cu restul de branza rasa.
Melcisori cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g fasole uscata (alba), 150 g fasole verde, 1 dovlecel, 1 morcov, 1/2 ardei iute rosu, 1 ardei gras galben, 1/2 lingura zahar, 1 priza seminte de marar, 6 cl otet de vin (alb), 5 cl ulei de masline, 340 g conchiglia (melcisori), sare, piper.
Inmuiati fasolea uscata in apa rece de cu seara, iar a doua zi clatiti-o bine, acoperiti-o cu apa sarata, lasati-o sa fiarba 30 de minute si clatiti-o din nou.
Puneti o oala cu apa pe foc si cand incepe sa clocoteasca apa, introduceti 30 de secunde legumele si ardeiul iute si clatiti-le apoi cu apa rece.
Puneti intr-o craticioara otetul, zaharul, mararul, un varf de cutit de sare si 2 linguri cu apa, lasati sa fiarba pana ce se dizolva zaharul, turnati aceasta zeama, impreuna cu uleiul de masline, peste legume si lasati-le sa se patrunda o ora.
Fierbeti pastele in apa cu sare, lasati-le sa se scurga, amestecati-le cu legumele, adaugati piper dupa gust si serviti-le imediat.
Sau: lasati melcisorii sa se raceasca, inainte de a-i amesteca cu legumele si serviti-i ca salata.
Spaghete cu branza si salata verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g foi de salata, 1 lingura ulei de masline, 2 catei de usturoi, 3 linguri busuioc tocat, 1/2 ardei iute (rosu), 270 g spaghete, 6 cl ulei, 140 g branza de vaci, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati bine foile de salata, scurgeti-le si taiati marunt jumatate din ele.
Incingeti intr-o tigaie 1 lingura cu ulei si caliti in el usturoiul taiat marunt. Adaugati busuiocul si frunzele de salata intregi si lasati-le sa se caleasca si ele, circa 2 minute, cu capac. Maruntiti-le cu mixerul, adaugati uleiul de masline, jumatate din salata taiata marunt si ardeiul iute tocat. Sarati, piperati si mixati in continuare pana ce obtineti un sos fin.
Fierbeti spaghetele in apa cu sare, lasati-le sa se scurga si amestecati-le cu sosul preparat anterior.
Frecati branza de vaci (cu furculita) pana ce devine spumoasa si incorporati-o in macaroane, impreuna cu restul de salata taiata marunt.
Tortellini cu smantana si spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, 350 g spanac proaspat, 1 ceapa rosie, 25 cl smantana subtire (sau frisca lichida), 1/2 cub de supa concentrata de pasare, 50 g parmezan sau cascaval, 350 g tortellini (taietei lati), sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti intr-o cratita 1 lingura cu ulei de masline si prajiti usturoiul tocat, pana ce incepe sa se rumeneasca. Adaugati spanacul si dupa ce s-a calit si el, scoateti-le din cratita si lasati-le sa se raceasca.
Incingeti in cratita si a doua lingura de ulei si caliti ceapa taiata marunt, dupa care adaugati smantana si cubul de supa concentrata si amestecati.
Tocati spanacul calit si incorporati-l in sos, sarati si piperati.
Fierbeti pastele in apa cu sare, lasati-le sa se scurga si amestecati-le cu sosul de spanac. Serviti-le intr-un castron mare, presarate cu parmezan (cascaval) ras.
Dulciuri
Budinca de taietei
cu branza de vaci
Ingrediente: Pentru aluat - 400 g faina, 1 margarina data pe razatoare, 300 g smantana, putina sare, apa. Pentru umplutura: 500 g branza de vaci (data prin sita), 250 g zahar, 150 g taietei lati, 4 oua, 2 plicuri zahar vanilat, 4 linguri smantana, coaja rasa de lamaie si portocala, 200 g stafide inmuiate in apa cu putin rom si zvantate.
Mod de preparare:
Se fierb taieteii in apa cu putina sare si se lasa sa se scurga bine.
Se framanta aluatul (destul de tare pentru a putea fi intins), se inveleste cu o folie de plastic si se tine intre 1/4 de ora si 2 ore la frigider.
Intre timp, se prepara umplutura: se amesteca branza de vaci cu jumatate din cantitatea de zahar, galbenusurile, coaja de lamaie si portocala, smantana si stafidele.
Se incorporeaza taieteii si albusurile batute spuma cu restul de zahar.
Se imparte aluatul in doua si se intind 2 foi de marimea tavii de la aragaz.
Se aseaza o foaie in tava, se presara cu putin gris, se intinde peste ea umplutura si se acopera cu foaia cealalta. Se inteapa cu furculita si se da circa 40 de minute la cuptor, pana ce se coace si se rumeneste frumos. Inainte de a servi budinca, se presara, eventual, cu zahar pudra.