"Romanii din Ardeal il asteapta pe domnul presedinte sa se intoarca"

Ion Longin Popescu
- Impresii legate de prezenta presedintelui Traian Basescu, pe 16 martie, la Odorheiu Secuiesc -

Aprobata si aplaudata de opinia publica romaneasca, prezenta presedintelui tarii in judetul Harghita nu a intrunit, din pacate, si acceptul integral al televiziunii si presei, care au dat o interpretare controversata demersului prezidential. La pol opus se afla perceptia locuitorilor romani din Harghita-Covasna, traitori si martori directi ai evenimentelor, carora revista noastra le da cuvantul

Ioan Solomon, vicepresedintele Forumului Civic al romanilor din Harghita-Covasna

"Speram ca pasul facut de presedinte ii va trezi din indiferenta si pe cei din echipa guvernamentala"

Consider ca presedintele Traian Basescu a dovedit tact si intelepciune in abordarea problemei legate de manifestarile de la Odorheiu Secuiesc din 15 martie a.c., prin urmatoarele: a atras atentia asupra obligativitatii respectarii constitutiei, a caracterului de stat national, si a dezavuat atitudinile anticonstitutionale si antinationale ale liderilor maghiari, precizand ca atata autonomie va fi la Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe sau Miercurea Ciuc, cata va fi si la Craiova. Este insa mult mai grav ce s-a intamplat la Targu Secuiesc, unde Marko Bela, nu doar presedinte Udmr, ci si vicepremier al Romaniei, a transmis public un mesaj extremist, iredentist, revizionist si sovin, prin care a jignit comunitatea romaneasca si a incitat populatia maghiara la ostilitate si ura, la inlaturarea elementului romanesc, fie prin asimilare, fie prin purificare etnica, chemandu-i pe maghiari la "batalie" pentru "pamantul stramosesc", pentru autonomia teritoriala etnica. Prin metafore stravezii, i-a indicat si pe dusmani, respectiv romanii, care sunt fie "vrabiile" care "s-au aciuat in cuiburile randunelelor" (maghiarilor - n.n.), fie acei "altii" care pescuiau in raurile lor, vanau in padurile lor, taiau copacii si pasteau oile in muntii lor, fie "smintitii" care "au venit destul in deceniile trecute" si care sunt primiti, doar daca vin ca "musafiri".
Faptele lui Marko Bela trebuie nu doar dezavuate, ci si sanctionate. In primul rand, de catre presedintele Romaniei, in calitate de garant si veghetor al respectarii Constitutiei Romaniei, si de primul ministru, in calitate de sef direct al vicepremierului Marko Bela. A nu proceda astfel inseamna a accepta tacit si a incuraja astfel de incalcari grave ale Constitutiei Romaniei, astfel de incitari publice, inadmisibile si periculoase, la ura interetnica. Cred, de asemenea, ca este de datoria acelorasi autoritati ale statului sa se preocupe si de situatia noastra, a romanilor din Covasna si Harghita, sa stea de vorba si cu reprezentantii nostri, nu doar cu cei ai comunitatii maghiare. Speram ca pasul facut de presedinte ii va trezi din indiferenta si pe cei din echipa guvernamentala.

Petre Strachinaru, deputat Pd de Covasna

"Un mesager sosit sa stearga lacrimile romanilor"

Presedintele a dat dovada de tact politic atunci cand si-a amanat vizita la Odorhei, pentru data de 16 martie. Daca s-ar fi dus pe 15, prezenta domniei sale ar fi radicalizat si mai mult discursul Udmr de la Targu Secuiesc. Ducandu-se a doua zi, a facut un prim pas catre normalitate, dand ocazia liderilor secui sa-si sustina libertatea de asociere. Nu mi se pare firesc ca Udmr sa se erijeze in unic reprezentant al maghiarilor din Romania. Dreptul Uniunii Civice Maghiare (Ucm) de a se inscrie ca partid politic mi se pare absolut firesc, facand parte din sfera democratiei. Nu poti sa interzici nimanui sa-si exercite un drept stabilit de legea romaneasca. In acelasi timp, pledez pentru o normalitate in sfera politica; maghiarii nu mai pot fi tratati ca alegatori de categoria a doua, cum ii trateaza Udmr, obligandu-i sa voteze aceiasi "baroni", la infinit. Si intre maghiari sunt personalitati cu vederi liberale, social-democrate, crestin-democrate etc., partidele etnice fiind condamnate sa dispara de pe scena politica, la scurt timp dupa integrarea europeana. Nu intamplator, prezenta presedintelui la Odorhei a fost salutata nu numai de secui, ci si de romani. El a fost vazut acolo ca un mesager sosit pe cal alb, venit sa stearga si lacrimile romanilor, mai ales ca acestia au cerut in repetate randuri o intalnire cu un reprezentant al Presedintiei. De aceea, vizita din 16 martie ar putea fi de bun augur pentru viitorul imediat, caci romanii il asteapta pe domnul presedinte sa se intoarca."

Pr. Pavel Puiu, parohul bisericii ortodoxe romane din Odorheiul Secuiesc

"Ne-a auzit Dumnezeu rugaciunea"

Ne-a auzit Dumnezeu rugaciunea si l-a trimis pe meleagurile noastre pe presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu! Dupa tensiunea zilei de 15 martie, a rasarit soarele si pentru noi. Faptul ca domnia sa a reusit sa ajunga pe acest taram uitat de guvernanti a adus lumina in sufletele noastre. Cel dintai lucru pe care i l-am cerut a fost sa aduca pace si liniste intre cele doua natiuni din Odorhei, mai ales ca romanii sunt considerati straini in propria lor tara. I-am cerut presedintelui ca reprezentantii statului sa treaca pe la noi, nu numai in sezoanele de vanatoare, ci si in zilele obisnuite. L-am rugat sa vegheze ca identitatea neamului romanesc sa nu dispara din zona. Cred ca si-a dat seama de gustul amar al vietii romanesti din aceste locuri. Speram ca ceea ce a promis, atat romanilor, cat si maghiarilor, nu va ramane la stadiul de declaratii, de expresie a talentului oratoric, ci va deveni fapta. Domnia sa a demonstrat ca se poate deschide un dialog intre maghiari si romani in plan politic, dar am dori unul si in planul umanismului, al bisericii si credintei crestine, al vietii de fiecare zi.

Mihail Groza, redactorul sef al ziarului "Adevarul Harghitei"

"Domnul Basescu este primul presedinte al Romaniei care a abordat direct, eficient si oportun o tema inflamanta, dezamorsand cu o naturalete de invidiat o stare ce parea la un moment dat insolubila"

La Odorhei a aparut o situatie stranie, pe care putini ar fi prevazut-o: in vreme ce Traian Basescu, presedintele acelui atat de hulit (in zona) stat national, este primit cu nedisimulata satisfactie si bucurie, rostirea numelui lui Marko Bela la adunarea secuilor a fost insotita de huiduieli. De altfel, vizita-fulger a presedintelui a fost deopotriva apreciata, si de comunitatea romaneasca. Apreciere perfect motivata, intrucat d-l Basescu este primul presedinte al Romaniei care a abordat direct, eficient si oportun o asemenea tema inflamanta, dezamorsand cu o naturalete de invidiat o stare ce parea la un moment dat insolubila. Pana la urma, Consiliul National Secuiesc, cu Csapo Jozsef in frunte, n-a castigat nimic din adunarea autonomista, si tot potul a fost luat de Uniunea Civica Maghiara a lui Szasz Jeno, care s-a legitimat pe neasteptate ca partener de dialog cu puterea. Iar stridenta zilei de 15 martie i-a apartinut lui Marko Bela - un puisor de radical invelit in ambalaj democratic -, care a rostit la Targu Secuiesc niste fraze menite sa le ia maul secuilor de la Odorhei, iar romanilor, painea de la gura. Pana una alta, agitatia liderului Udmr beneficiaza de toata compasiunea noastra fraterna, deoarece a primit in timp scurt trei lovituri: una este legitimarea politica a Uniunii Civice Maghiare (Ucm), a doua opozitia Pd fata de Legea minoritatilor, a treia este oportunitatea indulcirii, prin intermediul Ucm, a relatiilor Bucurestiului cu posibilul castigator al apropiatelor alegeri din Ungaria, Fidesz. Concomitent, se intrevede facilitarea acceptarii Pd in Partidul Popular European, unul din vicepresedintii acestuia fiind tocmai liderul Fidesz, Viktor Orban, bun prieten cu primarul din Odorhei. In consecinta, multi dintre cei care considera ca Traian Basescu se roteste in politica europeana cu gratia unui elefant intre portelanuri vor fi nevoiti sa-si reconsidere in scurta vreme pozitia.

P.S. Ioan Selejan, episcopul
ortodox al Harghitei si Covasnei:


"Prezenta Presedintelui in Harghita a fost un semnal pozitiv si avem a-i multumi pentru acest scurt popas in mijlocul nostru"

"Ziua de 15 martie, dincolo de conotatiile revizioniste pe care i le-au dat, de-a lungul anilor, unii lideri politici, este sarbatoarea solidaritatii maghiarilor de pretutindeni. Pacat ca nu avem si noi, romanii, o zi la care sa tinem atat de mult, o sarbatoare a solidaritatii tuturor romanilor, incepand din Australia si terminand cu cei care mai traiesc inca aici, in crestele Carpatilor. Anul acesta, in urma unor provocari, cerintele initiale ale liderilor maghiari au depasit orice nivel rezonabil, orice norma europeana de convietuire intre comunitati etnice diferite - ceea ce ar fi putut sa aprinda un foc, in intreaga zona. Odata aprins, focul ar fi fost foarte greu de stins. Acest lucru a fost foarte bine inteles la Cotroceni, de unde, cum se stie, au pornit primele avertismente adresate liderilor secui si primele indemnuri la calm si luciditate. In ceea ce ma priveste, incurajat de rezultatele interventiei prezidentiale, m-am oferit deja ca gazda pentru parlamentarii din Transilvania, indiferent de partidul pe care-l reprezinta, in vederea organizarii unei reuniuni pe teme transilvane, la Izvorul Muresului - reuniune pe care o vom tine cat mai curand posibil."
- Cum calificati pasul facut de presedintele Basescu, in dezamorsarea tensiunilor de la Odorheiul Secuiesc?
- Faptul ca presedintele tarii a mediat si a purtat discutii cu autoritatile locale din Odorheiul Secuiesc a fost un pas foarte bine venit. Dupa cate s-a vazut, dintr-un anumit punct de vedere, manifestarea a fost linistita, in termeni comportamentali, dar in termeni politici, s-a pastrat vehementa, fiind depasita, totusi, de cea din Targu Secuiesc, unde a vorbit Marko Bela. Au fost deranjante pentru romani condamnarea autoritatilor romane, a statului roman, a bisericii ortodoxe si punerea nedreapta a secuilor in ipostaza de "robi" ai romanilor, ceea ce este nu numai neadevarat, ci si ridicol. Se stie ca, prin partile noastre, dar si in toata Transilvania, romanul si maghiarul lucreaza impreuna, impart aceeasi bucata de paine, si niciodata n-am auzit un roman spunand despre maghiari ca mananca paine romaneasca, asa cum s-a spus ca romanii mananca paine secuiasca, mai ales stiind faptul ca, pe la noi, nu creste nici un bob de grau. Invitarea presedintelui la Odorhei este un semnal pozitiv din partea domnului Szasz Jeno. In acelasi timp, a avut si domnia sa ocazia sa auda ca presedintele, cu mana pe Constitutie, nu poate accepta ca in Romania sa fie doua autonomii, una locala pentru romani, si alta teritoriala pentru secui.
- Romanii din Harghita si Covasna se simt abandonati de autoritatile centrale de la Bucuresti. I-ati transmis acest lucru presedintelui?
- Dupa vizita la primarie, domnul presedinte s-a oprit si la una dintre bisericile romanesti din oras. Cu aceasta ocazie, i-am spus ca, de la instalarea noii guvernari, aceasta zona a fost efectiv abandonata de guvern. I-am transmis ca, iata, prin vizita domniei sale, "relatiile diplomatice" dintre Cotroceni si comunitatile romane din Harghita si Covasna s-au reluat. I-am sugerat ca autoritatile statului sa fie mai receptive la problemele noastre.
- V-a facut vreo promisiune?
- Da. A spus ca va reveni si va sta mai pe-ndelete de vorba atat cu maghiarii, cat si cu romanii. De la problema punctuala din 16 martie, presedintele va contribui si la rezolvarea problemelor romanilor si maghiarilor din zona. In concluzie, a fost un semnal pozitiv si avem a-i multumi pentru acest scurt popas in mijlocul nostru. Asteptam ca d-l presedinte sa transmita guvernului ceea ce noi am transmis in scris de zeci de ori, fara macar a primi o confirmare de primire.