Barbu Brezianu... 97!

Silvia Kerim
La multi ani, cu multe bucurii si sanatate!


Pe 18 martie al acestui an, domnul Barbu Brezianu, intelectual de elita, poet, eseist, traducator, brancusolog, apreciat critic de arta si veritabil "maestru in arta de a trai frumos", a pasit pragul celui de-al 97-lea an al vietii... Ii dorim "La multi ani!", cu iubire, pretuire si mult respect pentru felul in care innobileaza, de atata vreme, spiritul romanesc.
Ca publicist si poet, Barbu Brezianu a debutat prin anii 30. La scoala a fost coleg cu Noica, cu Mircea Eliade (aflat intr-o clasa superioara). L-a cunoscut si admirat pe George Enescu, al carui oaspete a fost nu o data in celebra vila de la Luminis, acolo unde Maestrul isi invita prietenii, dar si pe unii tineri intelectuali de rasa, ca sa-i rasfete cu muzica lui.
Despre scriitorul Barbu Brezianu - cel care publicase volumele "Nod ars" (1930), "Poezii" (1934), "Zavor fermecat" si, ceva mai tarziu, "Jaf in dragoste" (reeditat in 1993), Tudor Arghezi avea sa scrie:
"Imi permit placerea sa regasesc intoarsa in literatura pana scriitorului Barbu Brezianu, asteptata de toti cati i-au cunoscut elasticitatea, nuantele si gingasele transparente. Fie-i intr-un ceas bun!".
Fie-i intr-un ceas bun si aceasta fereastra deschisa spre Primavara 2006, pe care, neschimbat de decenii, cu o silueta impecabila, elegant ca un tanar dandy, cu parul alb, bogat, ondulat, pieptanat cu carare intr-o parte, domnul Barbu Brezianu o intampina, cu un suras larg, tineresc...
- Cum sa nu surad, draga mea, cand ma simt si chiar sunt... Miliardar! Da, da, miliardar in amintiri sclipitoare, in clipe de viata minunate, traite in familie, printre prieteni, intr-o lume dominata de Arta, de Frumos, de Cultura... Nu a fost totul trandafiriu, desigur! Viata presupune si multa lupta. Are suisuri si coborasuri. Dar trebuie sa ne invatam sa escaladam greutatile... Romanii sunt binecuvantati de Dumnezeu cu spirit ales. Trebuie sa lupte intruna sa se afirme la ei acasa si in lume... Asa au facut Brancusi, Enescu, Mircea Eliade... Nu le-a fost nici lor usor. Dar au luptat, si acum stralucesc in fata noastra, ca niste exemple ilustre de romanitate!