Santajul pe fata al Udmr

Rodica Culcer
Casele lui Nastase au fost salvate de la perchezitie. Dusmani de moarte, Udmr-ul a batut palma cu Prm-ul si Psd-ul, blocand politic o actiune a justitiei. Cum comentati?

- Atitudinea Udmr in Parlament a inceput sa ridice semne de intrebare inca de la caderea ordonantei Dna in Senat. Doar doi senatori ai formatiunii conduse de Marko Bela au votat in favoarea ordonantei; ceilalti au sabotat-o prin diferite metode. Senatorul Attila Verestoy a criticat ordonanta, iar Marko Bela a dat vina pe ministrul justitiei, Monica Macovei, care nu ar fi avut o atitudine corespunzatoare fata de Parlament. Mai mult, senatorul reglementata de alta lege, si nu de ordonanta in cauza. Nu a trecut multa vreme si deputatii Udmr au votat in bloc impotriva altei ordonante esentiale pentru combaterea coruptiei, asa numita "ordonanta a integritatii". Din declaratiile cinice facute atunci de deputatul Marton Arpad a reiesit clar ca Udmr nu voteaza ordonantele anti-coruptie, decat daca este adoptata legea statutului minoritatilor. Este greu sa nu numesti aceasta atitudine santaj pe fata, chiar daca altii i-ar spune negociere. Daca nu am fi avut sansa ca in acea zi, cvorumul sa fi fost insuficient, ordonanta ar fi cazut si am fi avut parte de o noua criza care ar fi generat un nou val de critici si de ingrijorari la Bruxelles. Exact ce ne trebuie inainte de raportul de evaluare din mai! Pentru Udmr insa nu integrarea Romaniei conteaza, nici succesul luptei impotriva coruptiei, ci atingerea scopurilor liderilor sai. Care sunt insa aceste scopuri? La prima vedere, ele par a fi dictate strict de interesele maghiarilor din Romania, iar aceste interese nu pot fi aparate, in viziunea declarata a Udmr, decat de legea statutului minoritatilor. Liderii Udmr par sa sugereze ca orice procedeu este acceptabil pentru a obtine adoptarea acestei legi. Daca judecam insa actiunile politice ale parlamentarilor Udmr dupa efectele lor, nu putem sa nu constatam ca ele apara mai putin interesele etnicilor maghiari si mai mult nucleul dur al sistemului corupt, instituit in ultimii 16 ani, in umbra unei democratii insuficient consolidate si a unui stat de drept care este departe de parametrii normali de functionare. Demascarea finala a jocului perfid pe care-l face Udmr a avut loc pe data de 7 martie, cand deputatii sai au cerut vot secret asupra cererii de perchezitionare a locuintelor lui Adrian Nastase si nici nu au negat cu convingere ca ar fi votat impotriva cererii de perchezitie. Asocierea la vot cu Psd si Prm - adversarul neimpacat, care nu conteneste sa-i insulte - demonstreaza ca liderii Udmr nu sunt, de fapt, preocupati in primul rand de apararea drepturilor membrilor lor, ci de mentinerea unui sistem de privilegii politice nejustificate, care sa-i apere si pe ei, la nevoie, de rigorile justitiei.
In ultimele saptamani, Udmr si-a aratat, asadar, o noua fata, cea de jucator politic agresiv, fara scrupule, care intelege sa valorifice la maximum pozitia de partener minoritar, dar indispensabil intr-o coalitie eterogena si instabila. Ca in acest joc sunt sacrificate interesele majore ale tuturor cetatenilor Romaniei, inclusiv ale celor de origine maghiara, nu pare sa deranjeze echipa condusa de Marko Bela.

Presedintele Traian Basescu a facut o declaratie salutara privind evenimentele ce urmeaza sa aiba loc pe 15 martie la Odorheiul Secuiesc. Credeti ca avertismentul sau va avea un impact?
- In chestiunea manifestarilor anuntate pentru data de 15 martie la Odorheiul Secuiesc, presedintele Traian Basescu a incercat sa previna scaparea de sub control a situatiei. Este foarte usor ca spiritele sa se inflameze si sa aiba loc ciocniri, daca Prm va organiza contra-manifestatii la mitingul secuilor. De aceea, apelul presedintelui s-a adresat ambelor parti: secuilor li s-a cerut sa renunte la adoptarea unui "document public anticonstitutional", iar simpatizantii Prm au fost avertizati ca este "o eroare" sa incerci sa combati o incalcare a legii cu "deplasari de mase de oameni pentru a impiedica citirea unui document politic."
Izbucnirea unui conflict la Odorheiul Secuiesc ne-ar aduce din nou publicitate negativa in Europa, caci ziarele ne-ar prezenta ca pe o tara de intoleranti, care nu si-a rezolvat problemele etnice. Toata lumea isi va aminti de incidentele de la Targu Mures din 1990. O astfel de impresie ar putea bloca procesul de ratificare a tratatului nostru de aderare la Ue in parlamentele statelor europene si, in plus, ar putea genera un raport de evaluare negativ din partea Comisiei europene. Din acest motiv, probabil, presedintele Basescu a incercat sa calmeze spiritele, si de o parte, si de cealalta. Daca va reusi, este greu de spus.
Important este cat de puternice sunt fortele care doresc sa blocheze integrarea noastra in Ue. In 1990, oamenii fostei securitati, activi in serviciile de informatii, aveau tot interesul sa fim izolati. Astazi, serviciile sunt integrate in structuri Nato si nu mai au un interes direct in destabilizarea situatiei. Raman probabil active grupari izolate si mai putin nocive. Problema pare sa fie doar ca Prm are nevoie de o actiune in forta, care sa-l plaseze in centrul atentiei, iar mitingul de la Odorheiul Secuiesc ii ofera prilejul ideal pentru o noua iesire la rampa. Pe de alta parte, secuii ar trebui sa sprijine si sa vada in ea o cale de rezolvare a problemelor lor. Liderii lor insa sunt acum prizonierii propriei retorici si nu mai pot da inapoi. Datele problemei sunt complicate si nu avem nici o garantie ca ziua de 15 martie se va termina cu bine. Probabil insa ca, dincolo de apelul sau public, presedintele Basescu mai poarta si negocieri in spatele usilor inchise, cu partile implicate.