Primavara si tenul uscat (II)

Redactia
Tenul uscat e rezultatul unei productii reduse de sebum.

Pielea fetei este subtire si intinsa, seamana cu un pergament si face mult mai repede riduri decat tenul normal sau gras. Lipsa grasimii atrage dupa sine si lipsa umiditatii din stratul de piele. Primavara, din cauza expunerii prelungite la aer, soare, dar si la noxele atmosferice, tenul uscat ridica probleme serioase de ingrijire.

Cum trebuie sa actionati

Tenul uscat are nevoie din abundenta de creme grase si hidratante. Chiar si produsele de curatare - laptele demachiant si apa de fata - trebuie sa fie bogate in grasimi. Daca va procurati produsele cosmetice din comert, preferati-le, chiar daca sunt mai scumpe ca celelalte, pe cele fabricate de firme farmaceutice, de ex. gama de produse Clarins, care va ofera si laptele demachiant necesar si apa de fata fara alcool. Daca sunteti adeptele cosmeticii naturiste, folositi cu incredere produsele aflate in frigider. Pentru lapte demachiant: smantana proaspata sau iaurtul nedegresat, pentru apa de fata - o infuzie calduta de musetel, cu care va clatiti bine fata. Peste zi, folositi creme hidratante intensive, cu particule de grasime, de pilda gelurile Oil of Olaz, care se gasesc in comert. Varianta naturista e untul proaspat, frecat cu 2-3 picaturi de ulei de lavanda, ienupar sau alte uleiuri de plante.
Ingrijirea de noapte a tenului presupune (dupa o temeinica procedura de curatire cu laptele demachiant si apa calduta), fie folosirea unor creme bogate in grasimi, dar si in vitaminele A+E, fie o crema de sunatoare, preparata dupa reteta de la finalul articolului. In zilele cand stati acasa si nu va machiati, folositi de mai multe ori pe zi sprayuri hidratante (exista si sprayuri care se aplica peste machiaj).

Ingrijirea suplimentara

Feriti-va de mastile care usuca tenul! Masca ideala pentru tenurile uscate si deshidratate e cea cu argila, amestecata cu apa si cateva picaturi de untdelemn de masline. Peste mastile cu argila se aplica un tifon, iar deasupra un prosop umezit. Dupa 20 de minute, masca se spala cu multa apa. Efectul mastilor cu argila se vede imediat: ca urmare a faptului ca irigarea pielii cu sange se accentueaza, tenul dobandeste elasticitate si o culoare sanatoasa si proaspata. La fel de eficiente in tratarea tenului uscat sunt si mastile pe baza de branza de vaci, amestecata cu miere sau cu banane, si masca de galbenus de ou, amestecat cu o lingurita de miere. (Se scoate dupa 10 minute cu comprese calde.)
Evitati urmatoarele procedee:

spalatul fetei cu sapun

inlaturarea machiajului cu produse alcoolizate

folosirea cremelor cu acizi de fructe

expunerea indelungata la soare

folosirea aparatelor electrice de incalzit locuinta sau a instalatiilor climaterice.

(In nr. viitor: Tenul normal)

Crema de noapte din ulei de sunatoare

Ingrediente: 5 g unt de cacao, 4 g ceara de albine, 10 g lanolina, 40 g ulei de sunatoare, 40 g apa distilata.
Faza 1. Ceara de albine si lanolina se topesc intr-un vas pe baie de aburi. Faza 2. Se adauga in compozitie uleiul de sunatoare, iar concomitent se pune sa se incalzeasca apa distilata. Faza 3. Amestecul se ia de pe foc si se toarna in el apa distilata, amestecand continuu.