Calendar popular: Martie

Parasca Fat
Serbarile primaverii.

9 Martie: Mucenicii
(Cei 40 de sfinti din Sevastia)


Nici o alta luna de peste an nu cunoaste atatea sarbatori precum Martie: 1 Martie - Martiso-rul, 9 Martie - 40 de Sfinti, 25 Martie - Bunavestire sau Blagovesteniile, zilele Babelor, apoi zilele Mosilor. Si intotdeauna, in Martie se intra in Postul Mare al Sfintelor Pasti. De buna seama ca nu degeaba, ci pentru ca urmeaza explozia vegetatiei, reinnoirea lumii dupa o iarna in care toata natura parea moarta. Si, bineinteles, pentru ca omul traditional, bine echilibrat si ancorat in fluxul viu al ritmurilor cosmice, incepea Anul Nou agricol. Nimic ciudat in aceasta, ba dimpotriva, o normalitate si o frumusete aproape edenica, ce-l poate face chiar melancolic pe omul modern, citadin.
Celebrata pe 9 Martie, imediat dupa Ziua femeii, Cei 40 de sfinti este intr-un fel o sarbatoare a barbatilor, pentru ca in unele parti, in ziua aceasta, barbatii se straduiesc sa bea fiecare cate patruzeci de pahare de vin, fara sa se imbete, ca sa-si dovedeasca astfel puterea.
40 de sfinti din 9 Martie este insa o zi foarte importanta - atat religioasa, cat si populara. Religioasa, fiindca au murit 40 de oameni ca martiri pentru credinta lor in Cristos. Populara, pentru ca este un punct de referinta meteorologica. Dupa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi patruzeci de zile de atunci inainte. Daca este frumos, cald, se instaleaza primavara cu drepturi depline. Daca este frig si ingheata, vor mai fi 40 de zile geroase; urmeaza patruzeci de geruri. Taranii spun: "Daca ingheata Sfintii, trebuie sa strangi ogrinjii" (resturile din iesle), pentru ca nu va fi devreme primavara, nu va fi iarba si animalele nu vor avea mancare. In aceasta situatie, decat nimic, vor manca si ogrinji, adica ceea ce n-au mancat pana atunci. De Mucenici se fac mai multe feluri de copturi in chipuri de forme omenesti, care se impart in amintirea mortilor... Toti oamenii care n-au nume de sfant se serbeaza in ziua aceasta.
In Nordul Ardealului, in zona Codrului, se fac 40 de placinte cu loboda sau cu alte plante verzi (codite de ceapa) si se dau de pomana celor saraci, copiilor, strainilor. In nici un caz celor din familie, neamurilor. Se dau de sufletul mortilor, in amintirea celor 40 de mucenici.
Sarbatoarea este insemnata in calendar cu cruce neagra, nefiind foarte bine asimilata din punct de vedere crestin. Si, desi este socotita "zi cu prilej", prima dintr-un sir de astfel de sarbatori existente pe parcursul anului, unii n-o tin si lucreaza. In legatura cu aceasta pendulare intre a lucra sau a nu lucra, circula urmatoarea snoava: Cica, odata, intr-o zi de 40 de Sfinti, un om se ducea agale cu carul cu boi pe ulita satului. Un altul il intreaba:
- Da` ce faci?
- D-apoi, ca ma duc sa aduc un car de fan.
- Da` tu nu stii ca astazi is 40 de Sfinti?
- Ba stiu, da` daca-s 40, mi-or ajuta sa incarc fanu` si sa-l aduc acasa.
Si si-a vazut de drum. A incarcat fanul si s-a pornit spre casa. Cum drumul era rau, plin de bolovani si cobora in panta pe langa o prapastie, i s-a rasturnat carul. A incercat sa-l redreseze, impingand pana n-a mai putut. Ostenit si amarat, dupa o vreme a zis: "Daca voi sunteti 40 de Sfinti, ajutati-ma sa pun carul drept". Si a pus din nou umarul sub caruta. N-a apucat sa impinga decat foarte putin, ca i s-a si dus carul in rapa. "Noa, apoi, cel cu coarne v-o chemat pe tati!", a zis omul cu naduf. Si acolo i-a ramas carul cu fan pana s-a desprimavarat de-a binelea.
Singura munca admisa in aceasta zi este tesutul. Femeile trebuie sa dea cu braglele (dispozitiv din lemn care tine spata), sa faca zgomot, ca sa rasara iarba, pentru ca, atunci, si cei 40 de Sfinti din ceruri bat cu ciocanele in pamant "ca sa creasca iarba si celelalte verzituri pentru trebuinta oamenilor si a dobitoacelor", mi-a spus demult batrana Ioana Cora din Barsana, fie-i tarana usoara.


Obiceiuri legate de Mucenici

La tara, se fac focuri mari, in ograzi, ca sa se incalzeasca spiritele martirilor.

Femeile se uita prin ochiul sitei ca sa-si vada copiii morti.

Copiii ies la soare si bat cu ciomegele in pamant zicand: "Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna".

Se spune ca atata vin cat bea cineva la Mucenici, tot atata sange nou se va adauga peste an. De aceea se crede ca e bine ca fiecare sa bea 40 de pahare de vin.

E bine sa faci dragoste, ca tot anul iti merge bine.

Cine nu tine sarbatoarea zace 40 de zile.

Babele Vrajitoare isi incep acum anul de facaturi si descantece pentru luarea manei din casa, de la vite si de la om.

Credinte legate de natura si animale

In 9 Martie, se intorc cocostarcii si berzele.

Caldura iese din pamant, de la o adancime de 9 stanjeni.

Se dezgroapa serpii si ies la lumina.

Se imperecheaza pasarile salbatice.

Incep sa cante broastele.

Se scot stupii afara, se curata si se ung cu zeama de Mucenici, ca sa se inmulteasca mierea.

Credinte legate de vreme

Daca ploua in ziua de Mucenici, e semn de belsug.

Daca e zapada pe camp, anul va fi manos si imbelsugat.

Daca campul e gol, anul va fi secetos si saracacios.

Daca de Mucenici e frig si va ingheta, va fi frig si ger pana de Sfantu Gheorghe.

Daca de Mucenici e vreme buna, va fi o vara frumoasa.

De la Mucenici, ziua incepe sa creasca si sa biruie noaptea.