Primavara si tenul

Redactia
Nu degeaba se spune ca primavara e anotimpul tuturor innoirilor. Chiar este!

La fel ca semintele si ca pomii, organismul nostru germineaza si inmugureste, datorita accelerarii metabolismului. Arderile sunt mai rapide si mai complete, deseurile sunt eliminate mai eficient. Practic, incepe marea curatenie de primavara, benefica pe ansamblu, dar care isi pune adesea o pecete nedorita pe obraz: cosuri, roseti, puncte negre etc. Azi revista noastra va propune un mic indreptar de cosmetica naturista, menit sa va ajute sa o scoateti la capat cu modificarile pielii, provocate de schimbarile de anotimp.

Tenul gras

Descriere

Se cunoaste dupa porii mari, deschisi, ai obrazului, dupa punctele negre care se transforma rapid in cosuri sau in furuncule. Obrazul dvs. este in permanenta gras si lucios, sensibil la infectii si alergii. Cauza? Pielea produce prea mult sebum, care infunda porii, provocand aparitia impuritatilor. Fenomenul se produce la orice varsta, dar mai ales la pubertate, in timpul sarcinii sau la menopauza, atunci cand au loc schimbari hormonale puternice.

Precautii

Evitati stresul. El excita si mai puternic glanda seboreica.

Nu va stoarceti niciodata cosurile. Se nasc infectii care agraveaza si mai mult starea obrazului.

Nu folositi apa de fata cu prea mult alcool, usuca pielea si accentueaza activitatea glandei seboreice.

Folositi zi si noapte creme pentru ten gras, al caror rol este sa reduca secretia de sebum. Crema de noapte trebuie indepartata de pe obraz dupa 20 de minute (timp in care pielea isi ia substantele hranitoare si devine impermeabila), cu apa calduta sau apa minerala statuta.

Ingrijire

Curatati-va bine fata in fiecare dimineata si seara cu un sapun neutru (de ex. Sapunul vegetal produs de firma "Hofigal" Bucuresti si care se gaseste in farmacii). Clatiti-va bine.

Folositi o apa usor alcoolizata (antibacteriana), cel mai bine preparata in casa, de pilda: o infuzie din frunze de salvie, in care adaugati 2-3 picaturi de alcool, sau ceai de musetel in care puneti o lingurita de Bitter suedez. Imbibati in ea un tampon de vata si stergeti-va bine, in profunzime, obrazul, pentru a inlatura ultimele urme de sebum.

Inainte de a va machia, aplicati o crema de zi pentru tenul gras sau o crema pe baza de camfor, preparata la un cabinet de cosmetica.

Seara, dupa ce va spalati cu sapun lichid si va stergeti cu o apa alcoolizata, folositi o crema de noapte pentru ten gras sau o crema pe baza de hamamelis, preparata de o cosmeticiana). Dupa 20 de minute, clatiti-va cu apa calduta sau apa minerala statuta.

Procedee suplimentare

Masti saptamanale din praf de argila amestecat cu ceai de plante. Puneti praful de argila intr-o casoleta de portelan si turnati, amestecand ca pentru o maioneza, infuzie de salvie + musetel + coada-soricelului, combinate in parti egale. Trebuie sa se formeze o pasta ca o smantana, care se intinde pe obraz si se lasa sa actioneze 20 de minute, dupa care se spala cu apa calduta.

Masca din frunze de papadie - culegeti frunze proaspete de papadie, apasati-le usurel cu o sticla ca sa musteasca, apoi aplicati-le una langa alta, mai ales pe partile afectate (de cosuri) ale obrazului. Lasati-le sa actioneze o jumatate de ora. Au un efect de curatire si vindecare a pielii exceptional.
Saptamana viitoare: pielea uscata)