Pentru prima data, un film documentar romanesc este selectionat de un juriu format din mari personalitati din domeniu, pentru a participa la sectiunea productii video si film a festivalului. Este vorba de filmul "Sibiu/Hermannstadt - Oras al culturii, oras al culturilor", realizat de cunoscutul regizor sibian Dumitru Budrala. Rezumand, intr-un interviu, calitatile filmului, Wolfgang Huschert, directorul festivalului, a spus: "Cand filmul este bun, spectatorul va dori sa viziteze acel loc (Sibiul) chiar inainte ca proiectia sa se fi terminat".
Dedicat promovarii turistice a primului oras din estul Europei investit cu statutul de Capitala Culturala a Europei, filmul regizorului roman propune un spectaculos municipiu in intelesul roman al cuvantului, un spatiu multicultural si multiconfesional, cu imprejurimi legate organic de "Cetatea tutelara", intr-o miscare continua si plina de culoare. Parasind unghiurile inchise, de la sol, Budrala pare a se ridica deasupra acoperisurilor cu camera de filmat pe umar, intr-un zbor nostalgic, povestind despre trecutul si prezentul orasului cu dragoste, dar si cu o forta narativa care a facut-o pe doamna Octavie Modert, ministrul Culturii al Marelui Ducat al Luxemburgului, sa exclame: "Dupa ce europenii vor vedea acest film, veti avea parte de o adevarata invazie culturala la Sibiu!"
"M-am saturat", spune Budrala, "de imaginile triste si sordide cu care televiziunile straine au compromis tot ce e romanesc. Intimidati de o astfel de perspectiva, nici romanii nu mai stiu sa vorbeasca frumos despre tara lor. Am vrut sa depasesc acest stadiu si sa vorbesc despre Sibiu si imprejurimile lui cu exactitate si claritate, cu orgoliu artistic. Asta am dorit sa arat Europei si cred ca am fost convingator. Asteptam cu emotie verdictul juriului de la Berlin, mai ales ca filmul va ajunge pe biroul fiecarui deputat din Parlamentul Europei".
In curand, filmul se va gasi de vanzare in librarii. Deocamdata, nu poate fi procurat decat de la Muzeul Astra din Sibiu (tel.0269/ 213.442), pe Dvd, subtitrat in patru limbi, la pretul de 350.000 de lei.