Mancaruri de post: Feluri cu ceapa

Redactia
Ceapa picanta cu rosii.

Ingrediente: 2 cepe rosii potrivite, 1 lingura margarina, 1-2 linguri ulei, 1/2 lingurita chimen macinat, 1/2 lingurita coriandru, 1 varf de cutit piper, 2 rosii mijlocii.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se taie rondele subtiri, se pune intr-o tigaie impreuna cu margarina, uleiul si condimentele si se lasa sa se caleasca 2-3 minute. Se adauga rosiile si se dunstuiesc si ele cateva minute, pana ce se inmoaie. Ceapa se serveste calda, presarata cu coriandru verde tocat marunt.

Ceapa prajita

Ingrediente: 12 cepe mici de arpagic, 30 g margarina, 1-2 linguri ulei, 1/4 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita zahar (eventual brun).
Mod de preparare:
Se curata cepele de coaja. Intr-o tigaie se pun la incins margarina, uleiul si boiaua, se adauga cepele intregi si se prajesc circa 5 minute la foc potrivit, intorcandu-le usor. Se incorporeaza zaharul, se amesteca si se servesc fierbinti.

Rondele de ceapa cu curry

Ingrediente: 2 cepe potrivite, 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite praf de curry, 1/2 lingurita zahar.
Mod de preparare:
Se curata cepele si se taie rondele subtiri. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga praful de curry si rondelele de ceapa si se lasa sa se patrunda circa 5 minute. Se incorporeaza zaharul, se amesteca si se serveste ceapa fierbinte.

Ceapa cu usturoi

Ingrediente: 2 cepe mijlocii, 1 lingura margarina, 2-3 linguri ulei, 1-2 catei de usturoi, cateva codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
Se curata cepele si se taie in opt. Se pun pe foc, intr-o tigaie, margarina si uleiul si dupa ce s-au incins, se adauga ceapa si usturoiul curatat si presat. Se dunstuiesc 5-6 minute, pana ce se inmoaie, se presara deasupra coditele de ceapa verde taiate rondele si se servesc fierbinti.

Salata rapida de ceapa

Ingrediente: 1 ceapa rosie mare, 3 linguri zeama de lamaie, 1-2 linguri ulei de masline, 1 lingurita zahar (eventual brun), 1 lingura coriandru (sau patrunjel verde) tocat, 1 rosie mica, 1 ardei iute mic, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata ceapa de coaja si se taie rondele subtiri. Se taie rosia cubulete. Se curata ardeiul iute de seminte si nervuri si se toaca marunt. Se pun toate ingredientele intr-un castron, se amesteca bine si se gusta de sare si piper.

Ceapa la cuptor

Ingrediente: 8 cepe mici, 1-2 linguri margarina, 1-2 linguri ulei.
Mod de preparare:
Se curata cepele de coaja si se ung cu uleiul amestecat cu margarina topita. Se dau la cuptorul incins la 180gr., se lasa sa se rumeneasca circa 30 de minute si se servesc fierbinti.



Dulciuri

Nuca dulce-picanta

Ingrediente (pentru 8 persoane): 60 g margarina, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 lingurita cardamom macinat, 2 cesti samburi de nuca (jumatati), 1/4 ceasca zahar tos fin.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200gr.. Se topeste margarina pe aragaz, se ia de pe foc, se adauga scortisoara si cardamomul si se amesteca, pana ce masa devine omogena.
Se incorporeaza samburii de nuca, se amesteca bine pana ce se acopera complet, se intind pe o tava si se rumenesc, circa 8 minute, in cuptorul incins.
Se pune zaharul intr-un castron, se adauga nucile coapte (fierbinti), se amesteca pana ce se acopera bine cu zahar si se servesc calde sau reci.

Sfecla cu miere si menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 sfecle rosii (cat mai mici), 45 g margarina, 1/4 ceasca miere, 3 lingurite zeama de lamaie, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 3 lingurite menta proaspata taiata marunt.
Mod de preparare:

Se spala sfeclele cu peria sub jetul de apa, se curata, se fierb in apa clocotita, se scurg si se clatesc cu apa rece.
Se incinge margarina intr-o cratita, se adauga mierea si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza zeama si coaja de lamaie si se lasa sa mai fiarba circa 3 minute la foc iute. Se introduc sfeclele in mierea fierbinte si se fierb 3 minute (tot la foc iute).
Se adauga menta, se ia cratita de pe foc si se inclina sfeclele, pana ce se acopera pe toate partile cu miere. Se servesc calde.