"Formula As" din 14 februarie 2006 (nr. 704) a publicat un interviu cu d-na Medeea Marinescu, vedeta a filmului francez Je vous trouves trs beau. In cadrul acestui interviu, evocand lansarea filmului in Franta, d-na Marinescu declara ca a fost "foarte mirata de atitudinea Centrului Cultural Roman din Paris" si explica: "Am dat niste invitatii la ambasada pentru premiera, dar Centrul Cultural - nu stiu cine e director acolo - a ramas mut". O prima precizare utila priveste numele corect al institutiei pe care o incrimineaza d-na Marinescu: Institutul (si nu Centrul) Cultural Roman. O a doua precizare, la fel de utila, priveste statutul acestei institutii, a carei functionare este independenta de Ambasada. Daca d-na Marinescu a dat "niste" invitatii la Ambasada, ele nu au fost transmise Institutului Cultural Roman, care, deci, nu avea cum sa stie de premiera si, prin urmare, nu putea sa participe la acest eveniment. Pe de alta parte, fiind greu de imaginat ca d-na Marinescu a expediat personal aceste invitatii, chiar si unui destinatar care nu era cel bun, ar fi util de verificat daca serviciul de presa al producatorului si-a indeplinit corect misiunea.
D-na Marinescu afirma ca nu se astepta la "mai mult decat un telefon" din partea Institutului Cultural Roman si, cum nu a primit acest telefon, trage concluzia - grabita, totusi - ca "atat poate directorul" acestei institutii. Fie-mi ingaduit, aici, sa formulez o obiectie fireasca. Institutul Cultural Roman nu a fost invitat la premiera, iar serviciul de presa al producatorului l-a tinut in afara evenimentului, neinformandu-l de prezenta in Franta a d-nei Medeea Marinescu. Cum putea, deci, Institutul Cultural Roman sa ghiceasca la ce numar de telefon ar fi putut-o gasi pe d-na Marinescu? De ce, asa stand lucrurile, nu afirma d-na Marinescu: "atat poate" serviciul de presa al producatorului filmului?!
O ultima intrebare. Oare Ambasada, care a primit "niste" invitatii, a fost prezenta la premiera? I-a telefonat d-nei Marinescu? Daca da, inseamna ca totul s-a desfasurat firesc: cei care au fost invitati si-au facut datoria, iar cei uitati - adica Institutul Cultural Roman - nu s-au dus acolo unde nu fusesera invitati. Daca nu, inseamna ca d-na Marinescu ar trebui sa-si indrepte supararea impotriva Ambasadei.
In ce ma priveste, o asigur pe d-na Medeea Marinescu de faptul ca as fi preferat sa vad filmul la premiera si nu - asa cum am facut - intr-o sala oarecare, si ca mi-ar fi facut placere, daca mi s-ar fi dat ocazia, sa o pot felicita personal pentru succesul pe care l-a obtinut.
Radu Portocala, director Institutul Cultural Roman - Paris - 1, rue de lExposition - 75007 Paris, tel. 01 47 05 15 31, fax: 01 47 05 15 50, e-mail: centre_paris@yahoo.fr