Carnet de spectator

Silvia Kerim
La Opera Nationala din Bucuresti anul Mozart a debutat cu opera Cosi fan tutte.

Numita si Scoala amantilor, antologica lucrare a geniului de la Salzburg le este dedicata femeilor capricioase, nestatornice, "pentru care nu merita sa te amarasti. Te mint, te inseala cu voiosie si te fac rob al fiintei lor. Toate fac la fel - Cosi fan tutte". Si prin aceasta opera, Mozart demonstreaza ca e unic, "greu de clasat in istoria universala a muzicii" - dupa cum scriu despre el specialistii.
Asadar, o excelenta initiativa a Operei Nationale din Capitala, care a prilejuit un succes mult aplaudat la premiera. Un succes binemeritat, datorat atat regiei - moderne, dovedind umor si fantezie (Stefan Neagrau), maestrului de cor (Vasile Corjos), conducerii muzicale (Vlad Conta), coregrafiei (Mihai Babuska), cat si superbei scenografii realizate de acea mare artista numita Viorica Petrovici. Si, desigur, un succes al sopranei Irina Iordachescu (in rolul Fiordiligi) si al Dorinei Chesei (Despina).
...A fost pentru mine un excelent prilej pentru a-l felicita pe noul director (post obtinut prin concurs!) al prestigioasei institutii de cultura. Si anume, Catalin Arbore - scenograful de rang national si international, care ne-a fascinat de atatea ori prin creatiile sale - decoruri si costume cu care a innobilat, de-a lungul anilor, spectacole de teatru si de opera, prezente pe afise din tara si din strainatate. La cateva intrebari scurte - iata ce ne-a raspuns - tot pe scurt.
1. In legatura cu Anul Mozart - pot sa va spun ca avem de gand sa reluam spectacolul Don Giovanni - avandu-l pe Ionut Pascu in rolul titular. Ne propunem sa "atacam", de asemeni, si opera Rapirea din Serai. Apoi intentionam un Concert cuprinzand arii si duete celebre din opera mozartiana. Impreuna cu Opera din Timisoara, intentionam o co-productie cu Nunta lui Figaro si am dori sa incheiem anul cu o noua productie a operei Flautul fermecat.
2. Ma intrebati despre Balul Operei - programat in data de 4 martie a.c. Initiativa nu este doar a mea. Ea i se datoreaza d-nei Irina Budrina Geels, care a initiat, inca din 2005, un Bal al Operei international, tinut mai intai la Budapesta, apoi la Moscova. Iar acum si la Bucuresti. Dupa cum probabil ati aflat, acest Bal, organizat si cu intentii caritabile, cu participarea Orchestrei Operei Nationale din Bucuresti si a Orchestrei Johann Strauss din Viena, va fi deschis oficial de insusi... Peter Otoole, denumit si "cel mai desavarsit englez dintre irlandezi". Asadar - un eveniment, creat cu gandul la cei cu bani multi, dispusi sa fie... sponsori ai unor beneficiari cu bani putini.