Mancaruri pentru toate gusturile

Redactia
Tarta cu ceapa.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 cepe, 3 prize cimbru, 30 g unt, 1 lingurita zahar, sare, piper. Pentru aluat: 200 g faina + inca 50 g, 100 g unt moale, 1 galbenus, 1 lingura rom, 2 prize chimen (pudra), 2 prize sare. Pentru sosul Mornay: 20 cl lapte, 20 cl smantana dulce, 2 linguri faina, 2 galbenusuri, 40 g unt, 60 g cascaval ras, sare, piper.
Mod de preparare:

Cerneti faina intr-un castron, adaugati chimenul si sarea si incorporati apoi untul taiat bucatele, amestecand cu varful degetelor, pana ce obtineti un aluat sfaramicios.
Legati-l cu o lingura de rom, galbenusul si o lingura cu apa si continuati sa-l framantati (tot cu varful degetelor) pana ce aluatul devine elastic si neted. Faceti o bila, presarati peste ea faina, inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o o ora la congelator, sa se intareasca.
Topiti intr-o cratita 30 g de unt, adaugati ceapa curatata si taiata marunt, cimbrul si zaharul, turnati peste ele 10 cl de apa, sarati, piperati, acoperiti cratita cu un disc de hartie de calc si lasati ceapa sa fiarba incet, circa 30 de minute, pana ce se evapora tot lichidul.
Incingeti cuptorul la 180.gr. Intindeti aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el o forma de tarta. Intepati-l din loc in loc cu furculita, acoperiti-l cu hartie de calc si cu un strat de boabe de fasole, dati-l la cuptor si lasati-l sa se pre-coaca 10 minute.
Intre timp, preparati sosul Mornay: lasati sa se topeasca 40 g de unt, adaugati faina si amestecati-le 2 minute.
Incorporati, pe rand, laptele si smantana, amestecand intruna, si gustati de sare si piper.
Luati sosul de pe foc si adaugati galbenusurile si cascavalul ras.
Intindeti umplutura de ceapa (rece) peste aluatul pre-copt (dupa ce ati inlaturat hartia si boabele de fasole), turnati deasupra sosul Mornay, dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 30 de minute.
Serviti-o calda, dupa ce s-a rumenit frumos.

Salata de paste cu broccoli si ton

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g spaghete (sau taietei subtiri), 1 cutie cu ton (160 g), 500 g broccoli, 1 lamaie, 2 cepe mici, 1 ardei iute mic (facultativ), 4 linguri smantana dulce, 8 cl ulei de masline, sare grunjoasa, sare fina, piper.
Mod de preparare:

Curatati ceapa si taiati-o marunt si tocati ardeiul iute curatat de seminte si nervuri.
Rupeti broccoli buchetele, spalati-le si lasati-le sa se scurga.
Scurgeti tonul, puneti-l intr-un bol si zdrobiti-l cu furculita. Presarati peste el ceapa si ardeiul iute, adaugati uleiul de masline, amestecati bine si lasati-l deoparte.
Incalziti apa in doua oale mari si adaugati in fiecare cate o lingura de sare grunjoasa. Cand incepe sa clocoteasca, fierbeti - separat - spaghetele si broccoli (circa 8 minute pastele si 10 minute broccoli) si lasati-le sa se scurga.
Puneti spaghetele intr-un castron. Amestecati smantana cu zeama de lamaie, adaugati sare si piper si turnati sosul astfel obtinut peste spaghete.
Adaugati buchetelele de broccoli si tonul si 2 linguri cu ulei si amestecati.
Salata se serveste calduta.

Pulpe de pui cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 300 g ciuperci proaspete, 12 cepe mici (de arpagic), 2 catei de usturoi, 1 crenguta de cimbru, 10 cl vin alb sec, 2 linguri otet balsamic, 3 linguri faina, 4 linguri ulei, 40 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:

Puneti faina intr-o farfurie adanca. Taiati pulpele de pui in doua (pe articulatie), separand pulpa superioara de ciocanele, si dati bucatile prin faina.
Incingeti uleiul intr-o cratita, prajiti bucatile de pui pe toate partile, pana ce se rumenesc, scoateti-le din cratita si aruncati uleiul in care le-ati prajit.
Puneti-le inapoi in cratita, adaugati cepele curatate si crenguta de cimbru, turnati peste ele vinul, sarati, piperati si lasati-le sa fiarba, cu capac, circa 25 de minute.
Luati capacul de pe cratita si lasati-le sa fiarba, in continuare, la foc iute, pana ce se inmoaie carnea.
Intre timp, preparati ciupercile: rupeti piciorusele, spalati palariile cu apa rece, zvantati-le cu hartie absorbanta si prajiti-le intregi - daca sunt mai mici - in untul incins, impreuna cu usturoiul curatat si presat, sare si piper. Dupa ce s-a evaporat aproape toata apa, turnati peste ele otetul si lasati-le sa fiarba inca 2 minute, la foc iute.
Puneti pe mijlocul unui platou bucatile de pui, de jur imprejur ciupercile si serviti-le fierbinti.



Dulciuri

Gogosi umplute

Ingrediente (pentru 30 de bucati): 90 g unt, 500 g faina, 35 g drojdie uscata, 250 ml apa, 5 galbenusuri, 70 g zahar, putin rom, coaja rasa de lamaie, ulei pentru prajit, marmelada acrisoara pentru umplut, zahar pudra pentru presarat.
Mod de preparare:

Se lasa untul sa se inmoaie. Se pune faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita, se toarna in ea drojdia dizolvata in putina apa calduta, se amesteca cu varful degetelor, se acopera cu un stergar si se lasa 10 minute sa se odihneasca.
Se adauga toate celelalte ingrediente, se bate aluatul cu o lingura de lemn, pana ce devine neted, se pune intr-un loc la cald si se lasa sa creasca, pana ce i se dubleaza volumul.
Se pune aluatul pe planseta, se face sul, se taie in 30 de bucati egale si se formeaza, invartindu-le cu palma pe planseta, 30 de gogosi. Se acopera gogosile cu un stergar si se lasa inca o data sa creasca.
Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare (la 180.gr), se pun gogosile - cu partea superioara in jos - si se prajesc, cu capac, 30 de secunde, dupa care se intorc si se prajesc si pe partea cealalta, pana ce se rumenesc frumos.
Se scot cu grija din cratita, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se umplu, caldute, cu marmelada (cu ajutorul unui cornet).
Se lasa gogosile sa se mai raceasca, se presara cu zahar pudra si se servesc imediat. Atentie: pentru a masura temperatura uleiului, puneti sa se prajeasca o bucatica de paine alba si cand incepe sa se rumeneasca usor, aveti temperatura dorita.