Bolile sezonului rece: Alergia La Frig

Florentin Popa
Dr. Victor Filip, medic primar alergolog.

"Sezonul rece este cel mai periculos, in special pentru copii si pentru persoanele de peste 60 de ani"

- Sezonul clasic al alergiilor debuta, de obicei, primavara, cand milioane de oameni sufera de pe urma polenului raspandit in vazduh. In ultima vreme se vorbeste insa si de alergiile iernii, cel putin la fel de chinuitoare prin suferintele pe care le cauzeaza. Exista si o sensibilitate la frig?
- Iarna multi oameni cred ca aparitia brusca a petelor rosii pe epiderma la frigul intens este o reactie normala a organismului. Din pacate, lucrurile sunt mai complicate, de multe ori fiind vorba de o reactie alergica. Alergia la frig face parte din grupul de alergii fizicale, alaturi de alergia la razele soarelui (actinodermia), alergia la caldura, alergia la vant sau alergia la presiunea exercitata pe tegumente.
Alergia la frig se manifesta prin aparitia mai multor semne de tip alergic in organismul pacientului. Cel mai frecvent este eruptia petesiala (aparitia pe piele a unor pete rosii, mai mici sau mai mari, care uneori conflueaza). Acestea apar local sau generalizat, la nivelul tegumentelor, de obicei pe zonele expuse direct la frig: pe maini si pe fata, dar se pot extinde pe tot corpul. In 80% din cazuri, persoanelor alergice le apar pete si pe tegumentele picioarelor, cu toate ca poarta incaltaminte adecvata. Primul semn al reactiei alergice este inrosirea puternica a tegumentelor dezvelite ale mainii sau ale fetei (rosu spre violaceu), iar uneori apar si mici umflaturi, sub forma de noduli. De regula, zonele afectate sunt dureroase (durere putin profunda si oarecum neclara), iar tegumentele sunt reci. Boala este asociata cu dureri difuze si, uneori, cu prurit (mancarime). Acesta se manifesta ca o arsura superficiala, spre deosebire de urticarie, unde pruritul se resimte ca o arsura profunda.
- Aceasta reactie a organismului este pasagera sau dureaza un timp mai indelungat?
- Unele pete dispar foarte rapid, la 15-30 de minute dupa ce bolnavul intra la caldura ori isi pune manusile sau un fular peste obraji, dar reapar la contactul cu frigul. Altele, dimpotriva, isi prelungesc simptomatologia, pacientul putand ramane cu eruptia pe maini si fata o perioada de 7-8, pana la 12 ore.
O alta forma de alergie la frig este cea produsa de apa rece (chiar si vara, cand se face dus cu apa rece!). Aceasta este o alergie generalizata, apare pe toata suprafata corpului sau este localizata doar la maini, daca este vorba de spalatul rufelor sau al vaselor cu apa rece. Se manifesta exact ca si alergia la aer rece, prin inrosirea tegumentelor, presarata de eruptii si pete mai deschise la culoare, care uneori sunt dureroase. Aceste eruptii sunt puternic marcate de prurit - pacientul se scarpina pana cand raman semne!
- Cum se poate deosebi alergia la frig de o alta boala dermatologica?
- De regula, bolnavii se duc mai intai la medicul de familie, care ar trebui sa fie avizat si sa colaboreze cu medicul specialist alergolog, in timpul cel mai scurt. De multe ori, simptomele bolii pot fi confundate cu cele ale unei boli dermatologice, iar bolnavii urmeaza tratamente care nu le rezolva aceasta problema. La o astfel de afectiune, care se manifesta cutanat si apare brusc, indiferent de natura ei, este nevoie de colaborarea medicilor dermatolog, alergolog si a celui de familie, uneori si a medicului de laborator (deoarece mai exista o boala - alergia cu crioglobuline, respectiv alergia la rece imunologica, ce interfereaza cu forma strict alergica si care trebuie sa fie diagnosticata si controlata in laborator).

"La temperaturi scazute, alergiile aparatului respirator pot da
complicatii grave, copiii ajungand la moarte iminenta"


- Exista si tipuri de alergii care se complica in sezonul rece?
- In perioada rece, si alergiile aparatului respirator se pot complica. De exemplu, o rinita alergica foarte bine stapanita prin tratament, care nu mai da semne de violenta si este pe cale de vindecare, in momentul in care este "asediata" de aerul rece - in urma unui efort depus in frig sau dupa ce bolnavul inghite bauturi reci -, poate sa degenereze, sa se exacerbeze intr-o forma de alergo-infectie, si atunci avem de-a face cu o rinita mixta. Acelasi lucru se poate intampla si cu faringitele, cu amigdalitele si cu bronsitele, care se complica cel mai usor. Laringita copilului mic, in special la cei sub 2 ani, se manifesta foarte grav, putand ajunge pana la edem glotic (umflarea laringelui si imposibilitatea de a respira), cu moarte iminenta. De aceea, copiii trebuie internati de urgenta in astfel de cazuri. Un copil cunoscut cu edem Quincque laringian nu se va expune niciodata la aer rece! Copiii cu varsta de pana la 3-4 ani, care fac frecvent laringite acute, trebuie neaparat feriti de aerul rece. Daca au simptome de sufocare, trebuie dusi imediat la spital, fiindca fara administrarea de urgenta a tratamentului cu hidrocortizon, in cazurile grave, chiar prin efectuarea unei traheotomii, acestia pot deceda.
In sezonul rece se complica si bronsitele alergice de tip astmatiform, rezultand bronsite infectioase care duc la pneumopatii acute febrile, caz in care bolnavul se va interna obligatoriu! Se stie ca aerul rece nu face bine astmaticilor, fie ei copii sau adulti. Trecerea brusca de la aer cald la aer rece se manifesta foarte grav in cazul acestor bolnavi. Cand sunt temperaturi extrem de scazute, dupa o perioada relativ rece, scoaterea unui copil mic din casa se va face cu mare grija: se protejeaza fata cu un fular si se micsoreaza timpul de expunere la aerul foarte rece. Un copil astmatic intra imediat in criza la contactul cu frigul - incepe sa tuseasca, face febra si apar si complicatiile infectioase. Sezonul rece este cel mai periculos, in special pentru copii si pentru persoanele de peste 60 de ani.
- In ce consta tratamentul antialergic si cat timp dureaza?
- Tratamentul alergiei la rece dureaza 3-4 ani si se face, de regula, in sezonul cald - in iunie, iulie si august. Se compune dintr-un tratament imunologic (pentru stimularea si ridicarea imunitatii) combinat cu antihistaminice specifice. Cum incepe sezonul rece, obligatoriu se va face si un tratament local, cu hiperincalzirea segmentelor expuse la frig prin bai fierbinti cu sare, aplicarea de unguente etc. In mod obligatoriu, spalarea se va face numai cu apa calda spre fierbinte.
Alergia la frig afecteaza foarte mult pacientii, deoarece se manifesta fizic. Efectele sunt extrem de neplacute, disconfortul estetic este foarte mare, in special pentru doamne, asa ca trebuie tratata cu grija.
- Este necesar si un anumit regim alimentar?
- Nu, cu exceptia interzicerii consumului de inghetata, al alimentelor si al bauturilor reci, deoarece pot aparea dureri si senzatii neplacute, in special la nivelul aparatului digestiv.


D-l dr. Victor Cornelius Filip poate fi contactat la Cabinetul Medical din strada Grigore Alexandrescu nr. 14, sector 1, Bucuresti, tel. 021/312.07.28, 317.38.82