- Teoretic, orice ruptura in cadrul coalitiei de guvernare poate duce la pierderea majoritatii parlamentare, la caderea guvernului si apoi la alegeri anticipate. Tot astfel si iesirea Udmr din coalitie, de buna voie sau fortata de Pd, ar putea duce, in final, la un scrutin precipitat, mai ales ca opozitia si-a anuntat deja intentia de a depune o motiune de cenzura cu prilejul asumarii raspunderii de catre guvern pentru legile sanatatii. In practica insa, o astfel de evolutie nu poate fi sustinuta decat de o puternica vointa politica a majoritatii parlamentarilor. Or, aceasta vointa nu se manifesta deocamdata.
Cel mai putin interesati de alegeri anticipate sunt chiar membrii Udmr. Electoratul maghiar nu mai prezinta o unitate de monolit in jurul partidului unic al maghiarimii, ci este divizat intre sustinatorii Udmr si cei ai Uniunii Civice Maghiare. In aceste conditii, nimeni nu mai poate garanta formatiunii conduse de Marko Bela depasirea pragului de 5% din voturi si, in consecinta, intrarea in parlament.
Nici liberalii nu doresc alegeri anticipate. A demonstrat-o clar si net premierul Calin Popescu Tariceanu vara trecuta, cand s-a razgandit de la o zi la alta asupra demisiei. Pnl este confruntat in prezent cu probleme interne, cu contestari din interior ale presedintelui partidului, si cu procesul principalului sau finantator, Dinu Patriciu. O campanie electorala in acest moment ar fi dezastruoasa pentru ei, deoarece inregistreaza o scadere de popularitate, iar partenerul de Alianta, Pd, ar pretinde probabil renegocierea listelor electorale. Ca atare, Pnl a adoptat o pozitie concilianta in cadrul forului de conducere al coalitiei, Cnc.
Partidul Conservator, in ciuda opozitiei pe care a manifestat-o fata de statutul minoritatilor, este ultimul interesat de alegeri anticipate, deoarece stie ca nu are nici o sansa sa treaca pragul electoral, altfel decat la remorca unui partid mare.
Nici Psd nu are nici un interes in acest moment sa se avante intr-o campanie electorala. Divizat intre sustinatorii lui Mircea Geoana, cei ai lui Adrian Nastase si nostalgicii lui Ion Iliescu, partidul nu se dovedeste capabil sa elaboreze un nou mesaj social-democrat si nici nu are resurse financiare pentru campanie. Desigur, stim cu totii ca presedintele Basescu isi doreste alegeri anticipate. Dar tot el a anuntat ca "acum nu este momentul". Probabil ca seful statului asteapta intarirea Pd prin cooptari de noi membri de la alte partide si slabirea concomitenta a Pnl. Atunci ar putea avea loc fuziunea, prin absorbtia liberalilor dispusi la acest gest si izolarea intr-un partid nesemnificativ a celor care i se impotrivesc. In functie de data la care se va incheia acest proces, vom sti daca vor avea lor alegeri anticipate sau la termen.
Devine tot mai clar ca dincolo de revendicarile maghiare privind autonomia culturala se ascund revendicari teritoriale. Care vor fi consecintele acestei situatii?
- Stim cu totii ca in randurile maghiarilor persista nostalgia dupa Ungaria Mare, in care fusese inclusa cu forta Transilvania. Orice ar visa insa un lider al comunitatii maghiare sau altul, Europa zilelor noastre nu incurajeaza revendicarile teritoriale. Mai rau, are oroare de orice conflict izbucnit din motive etnice sau teritoriale. Razboiul din fosta Iugoslavie i-a fost de ajuns. Ca atare, fortele politice europene au inventat o solutie ideologica pentru problema minoritatilor nationale: spiritualizarea frontierelor, care se traduce prin obiectivul crearii unei Europe a regiunilor si, mai ales al federalizarii Europei, ceea ce inseamna atat delegarea suveranitatii nationale catre un organism de conducere pan-european pentru problemele de interes comun, cat si aplicarea principiului subsidiaritatii la nivel national, adica a intaririi capacitatii de decizie a comunitatilor. Este interesant sa observam ca aceste principii sunt inscrise in programul celui mai important partid din Parlamentul european, Partidul Popular European - adica exact acel partid la care aspira Partidul Democrat condus de Emil Boc! Popularii europeni sunt cei care promoveaza federalizarea, regionalismul, respectarea diversitatii nationale si culturale si, mai ales, autonomia. Nu degeaba Udmr, formatiune non-ideologica altfel, s-a afiliat deja la Ppe. Nu degeaba Fidesz-ul lui Viktor Orban se regaseste tot in Ppe. S-a gandit oare Pd la acest lucru? Ne intrebam, chiar, daca au citit programul Ppe. Dupa ce Romania va adera la Ue si ne vom fi ales reprezentantii in Parlamentul de la Strasbourg, europarlamentarii Pd vor fi obligati sa voteze asa cum le cere grupul lor parlamentar, adica Ppe. Fara indoiala, aceste consecinte nu au fost analizate cu seriozitate.
Revenind la chestiunea autonomiei, nu putem decat sa constatam ca, din perspectiva statului national, ea reprezinta o provocare majora, pe care integrarea europeana o formuleaza pentru statele pe teritoriul carora vietuiesc minoritati nationale. Punand accentul pe indivizi si pe comunitati, politicienii europeni submineaza forta statului national. Nimeni nu mai urmareste, desigur, refacerea vechilor imperii prin forta armelor. Discursul contemporan este mai subtil si urmareste desfiintarea frontierelor pentru a permite regruparea comunitatilor. Consecintele sunt greu de anticipat in acest moment. Pentru noi este insa foarte grav, ca dezbaterea nici macar nu a inceput in Romania.