Sfaturi usoare pentru o iarna grea

Rodica Demian
Nu suntem chiar toti "fanii" temperaturilor cu mult sub zero grade si nu suntem chiar toti pasionati de plimbarile in aer liber, pe vreme umeda sau geroasa. Si totusi, si in anotimpul rece avem nevoie de bucurii, de o stare sufleteasca buna si de energie. Ce ne ramane de facut? Posibilitatile sunt numeroase: un dus fierbinte, prelungit, o baie aromata intr-o atmosfera placuta, sauna, putina gimnastica si masaj.

Transformati-va casa in centru de sanatate

Multi dintre noi n-avem nici timp si nici bani pentru o vacanta de iarna ceva mai lunga, dar organismul nostru are nevoie - mai ales in anotimpul rece - de relaxare, de caldura, de odihna si de recreere. Toate acestea vi le puteti oferi acasa la dvs., fara cheltuieli exagerate. Transformandu-va, pur si simplu, baia intr-un centru de sanatate pentru timpul dvs. liber.
Pentru ca baia in cada sa va intareasca sanatatea, trebuie sa tineti seama de urmatoarele recomandari:

Faceti baia abia la doua ore dupa masa (indiferent care)

Baia trebuie sa fie incalzita bine.

Umpleti cada - pe 2/3 - cu apa calda de 37gr. si abia dupa ce v-ati instalat, lasati sa curga apa fierbinte, pana ce temperatura atinge 39-40gr.. Durata baii: 20-25 de minute. Si nu uitati: respirati adanc, pentru ca apa fierbinte poate fi daunatoare pentru persoanele cu afectiuni cardio-vasculare.

Dupa baie, culcati-va in pat si transpirati bine. Ideal ar fi ca dupa "cura" sa va masati corpul cu ulei de musetel, menta, galbenele sau sunatoare.
Cada poate deveni centru terapeutic impotriva anumitor afectiuni:

Daca menopauza va creeaza probleme, savurati - de doua ori pe saptamana - placerea unei bai cu adaos de ace de pin si masati-va corpul cu o perie sau cu o manusa rece de frotir.

Daca va supara reumatismul, lasati apa fierbinte (la 42gr.) sa actioneze asupra organismului dvs. Numai daca nu va face rau.

Pentru bolile specifice femeilor, cea mai indicata este baia cu adaos de namol. Preparatele cu namol (de la farmacie) contin hormoni vegetali. Nu va faceti griji: cada se spala usor si nu ramane patata.

Daca aveti probleme cu irigatia sanguina, masati-va in timpul baii cu o manusa luffa (se gasesc la farmacii).

Pentru circulatie proasta: umpleti cada pana la genunchi cu apa rece si pasiti pe loc, ridicand genunchii (ca barza) 1-2 minute.
Baia poate deveni o adevarata placere, folosind ca adaos urmatoarele plante:

Odoleanul (valeriana): calmeaza.

Roinita: linisteste nervii, combate dereglarile psihosomatice, migrena si suferinta produse de schimbarile de vreme.

Urzica: stimuleaza irigarea sanguina.

Rozmarinul: vindeca raceala si starea gripala.

Florile de fan: alina durerile reumatice si musculare.

Musetelul: potoleste crampele.

Levantica: intareste circulatia sangelui.

Coada-calului: combate afectiunile abdominale si genitale.
In principiu, se procedeaza in felul urmator: se oparesc doi pumni de planta cu 2 l de apa clocotita, se lasa 15 minute sa se infuzeze, se strecoara si se toarna lichidul peste apa din cada.
In afara de plante, exista si alte adaosuri naturale, care sa transforme baia intr-o cura terapeutica.
Iata "elixirele" cele mai eficiente:

Incalziti o ceasca de miere la bain-marie, amestecati mierea cu 1 l de lapte cald si turnati-o in apa din cada. Infrumuseteaza pielea si calmeaza nervii.
l Turnati in cada 3 l de zer. Ajuta in cazul dereglarilor de metabolism si al afectiunilor genitale.

Amestecati 1/2 l de otet de mere in apa din cada: alina durerile reumatice si intareste sistemul imunitar.

Dizolvati 1 kg de sare de bucatarie intr-o caldare cu apa (nu prea multa) si turnati solutia peste apa din cada. Stati in apa doar 15 minute. Combate oboseala si stresul si, de asemenea, celulita.
Dupa cum vedeti, cada nu foloseste doar la spalarea corpului. In zilele friguroase de iarna, ea poate deveni un centru de sanatate si de refacere.
Pentru inviorare: dusul de dimineata. Iarna, intunericul si frigul sau umezeala de afara pot deveni frustrante pentru cei ce se scoala dimineata devreme. Cine n-ar prefera sa mai leneveasca putin in pat, la caldura? Unii "intra in viteza" repede, cu o cafea tare, altii cu jogging sau exercitii de gimnastica. Dar cei care nu fac nimic ca sa se invioreze, se tarasc toata ziua de colo-colo, somnorosi si prost dispusi. Desi au la indemana un remediu pe cat de placut, pe-atat de eficient: dusul.
Lucrurile par simple, dar nu este chiar asa: nu intram sub dus, dam drumul la apa si asteptam sa ne trezim. Exista un adevarat "ritual" al dusului, o gimnastica speciala, fara de care asteptarile dvs. vor fi inselate. Iata cum functioneaza:

Dupa ce va sculati, mergeti imediat in baie, intrati sub dus, dati drumul la apa calda (nu fierbinte) si lasati-o sa curga in voie peste tot corpul. In acest fel, este stimulata irigarea cu sange a muschilor si a suprafetei pielii, iar incheieturile, intepenite putin peste noapte, devin mobile.
Acest prim dus ar trebui sa dureze intre 3 si 5 minute.

Dupa care aveti de ales: ori continuati dusul, cateva secunde, cu apa rece sau calduta, ori opriti dusul, inmuiati un burete sau o manusa in apa rece si va frecati pe tot corpul. Pentru multi, aceasta varianta este mai usor de suportat. Dar atentie: din cauza circulatiei sangelui, masajul trebuie sa inceapa cu mana dreapta, pe brat in sus, dupa care urmeaza trunchiul si abia la sfarsit picioarele - de la degete, in directia inimii.

Pentru ca cei mai multi dintre noi, din pricina incordarii, se scoala dimineata cu o oboseala ca de plumb in zona cefei, urmeaza masarea - cu dusul - a acestor puncte nervoase, determinante pentru vitalitate si forma maxima. Dati, asadar, drumul la apa calda si lasati-o sa cada pe ceafa si spate, in timp ce dvs. stati drepti si va rotiti puternic umerii, de 10 ori inainte si de 10 ori inapoi.

Dupa care scuturati putin bratele si inclinati - sub apa - capul inainte, tot de 10 ori, rostind la fiecare miscare "da".

In continuare va lasati capul - tot sub apa - sa penduleze relaxat spre stanga si spre dreapta, repetand tot timpul: "nu, nu, nu...".

Lasati apoi, din nou, apa sa curga peste tot corpul, fara sa faceti nimic cateva secunde.

Acum luati o perie (cu peri naturali) si va periati pe tot corpul, sub apa calda, incepand din nou cu mainile si terminand cu picioarele, in directia inimii.

Dupa asta, femeile ar trebui sa treaca dusul cu apa rece peste sani, efectuand miscari circulare. Creeaza o stare buna si, cu timpul, intinde tesutul.

Daca tot nu v-ati inviorat, trebuie sa efectuati presopunctura sub dus: lasati din nou apa calda sa va cada pe ceafa si cautati cu aratatorul mainii drepte o adancitura mica, situata exact la mijlocul capatului superior al cefei, la baza calotei craniene. Apasati locul respectiv cu varful degetului, circa 30 de secunde, faceti 30 de secunde pauza, apasati din nou 30 de secunde si repetati presopunctura de cateva ori.
Dupa cum ati putut constata: nici dusul nu foloseste doar la spalarea corpului. Dimineata el este, de departe, cel mai eficient revigorant.

Dezintoxicarea organismului
cu ajutorul periajului


In anotimpul rece, multe persoane se confrunta iar si iar cu aceleasi probleme: dereglari ale irigarii sanguine, contracturi musculare, pielea aspra, plina de impuritati, oboseala, proasta dispozitie, sensibilitate sporita la durere si dureri de cap - toate datorate toxinelor si reziduurilor metabolice din organism.
Pentru combaterea unor astfel de neplaceri si afectiuni, medicamentele nu sunt cea mai indicata solutie. Intotdeauna este bine sa apelam mai intai la remediile naturale. Unul dintre acestea, prea putin folosit, dar extraordinar de eficient, este periajul.

Este nevoie de o perie nu prea moale, cu peri naturali. (Pentru zonele corpului la care e greu de ajuns, se recomanda peria cu coada lunga.)

Perii sa fie elastici si nu mai scurti de 20 mm, iar in cazul manunchiurilor de peri, acestea sa nu fie prea dese.

Cei care nu suporta peria pot utiliza o manusa sau un prosop aspru, sau un aparat de masaj cu bile de lemn.

Important este ca peria sa fie uscata si sa aiba temperatura camerei.
Masajul cu peria se efectueaza foarte simplu: obisnuiti-va sa va masati tot corpul, atat dimineata, inainte de a intra sub dus, cat si seara, inainte de culcare.
Se procedeaza in felul urmator:

Alegeti o incapere bine incalzita, dezbracati-va la piele si postati-va cu picioarele pe un covor de baie mai gros.

Masajul se efectueaza - in mod obligatoriu - de jos in sus, in directia inimii.

Incepeti cu piciorul drept si continuati, apoi, cu cel stang. Porniti pe partea anterioara, de la degete pana sus, la zona inghinala, efectuand miscari lungi, liniare, dupa care treceti peria pe partea posterioara, peste sezut, pana la sold.

Abdomenul se maseaza cu miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic.

Pentru spate, folositi o perie cu coada lunga si incepeti masajul pornind de la coloana vertebrala spre exterior, intai spre stanga si pe urma spre dreapta. Urcati cate-o palma, pornind de jos, de la osul sacral, pana ajungeti la ceafa.

Urmeaza bratele, de la palme spre umeri. Incepeti cu bratul drept si continuati cu cel stang.

Ultimul masat este pieptul. Extrem de important este ca masajul, in aceasta zona, sa fie efectuat cu grija, fara sa apasati, astfel incat pielea sa se inroseasca usor.
Daca va propuneti sa obtineti rezultate medicale si nu doar sa va creati o senzatie placuta, periajul ar trebui efectuat de doua ori pe zi, vreme de trei saptamani, si sa dureze, de fiecare data, circa 5 minute. Dupa o pauza de o saptamana, il puteti relua, dar tot pe o perioada de trei saptamani.
In felul acesta, se stimuleaza irigarea sanguina, se activeaza eliminarea toxinelor, pielea devine mai frumoasa, iar dvs. scapati in plus de o serie intreaga de neplaceri.